Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Домаћи задатак: Загреј учионицу

Објављено 07.09.2011.

Ученици пољопривредне школе у Футогу

Ученици пољопривредне школе у Футогу

Пољопривредне школе у Војводини показале су да схватају појам и значај одрживог развоја, тако што су препознале важност коришћења обновљивих извора енергије и пријавиле се на конкурс на тему “Коришћење сопствене биомасе у енергетске сврхе у пољопривредним школама”, захваљујући којем су добиле бесповратна средства од Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине.

За највише месец дана ученици пољопривредних школа у Бачкој Тополи, Бачу, Футогу, Зрењанину и Сомбору моћи ће да користи свог вредног рада осете на својој кожи у виду бољег грејања, као и погодности које пружају натријумске лампе у расаду које су такође обезбеђене овим пројектом.

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Радосав Стриковић објашњава да је употреба обновљивих извора енергије у пољопривредним школама битна и из еколошких и из практичних разлога.

– Пољопривредне школе већ имају земљу из које се може црпети биомаса, само је било потребно инвестирати да би она послужила за загревање објекта школе и других школских просторија, каже Радосав Стриковић и додаје да је следеће године у плану Секретаријата да студентски домови користе соларну енергију, што ће омогућити системи соларних колектора који ће бити постављени.

Копање канала за наводњавање - Пољопривредна школа у Бачу

Копање канала за наводњавање – Пољопривредна школа у Бачу

Бесповратна средства која је добила пољопривредна школа у Бачу у износу од 2,239 милиона динара искористиће се за реконструкцију грејне мреже стакленика, два пластеника, учионица и канцеларија.

-Новац ћемо употребити и за куповину натријумских лампи за расаде који ће омогућити продужење дана и на тај начин обезбедити приносе током зимског периода. Реконструкција грејног система је у току и надамо се да ћемо прве ефекте моћи да осетимо половином септембра, каже Либушка Фачара, директорка школе у Бачу.

Пољопривредна школа у Бачкој Тополи ће 1,68 милиона динара употребити за сређивање постојеће котларнице, док ће пољопривредна школа у Футогу добијених 2,36 милиона динара потрошити на нову котларницу и постројења за централно грејање школског објекта и дома за ученике на биомасу.

Пољопривредна школа у Зрењанину добила је 1,79 милиона динара донације за цео пројекат  и куповину котла на биомасу са акумулатором топлоте. Директор школе Петар Ђукић истиче да ова количина новца није довољна јер они почињу од нуле.

Радионица пољопривредне школе у Футогу

Радионица пољопривредне школе у Футогу

-Неке школе имале су потребну опрему и овај новац им је послужио за санацију, ми почињемо од почетка тако да ово није довољно средстава. Имамо и проблем што нас је грађевинска инспекција иселила из школске зграде у коју је требало уложити новац, јер због велике количине влаге испушта материје које су штетне по ученике, истиче Петар Ђукић. Ученици ће повратак у своју школу морати да сачекају до наредне године док се објекат не санира, а директор сматра да ће тек тада бити у могућности да утроше новац који су добили.

Средња пољопривредно-прехрамбена школа у Сомбору као донацију добила је 1,92 милиона динара које ће употребити за набавку котларнице на биомасу која ће грејати школске просторије.

-Много нам значе ова бесповратна средства, највише бисмо волели када бисмо могли и да поправимо прозоре школе јер су јако лоши, због њих је зими изузетно хладно и губимо значајан део енергије. Уз ту санацију ефекте грејања уз помоц биомасе бисмо осетили у потпуности, каже директорка школе Љубица Прибић Јовичић.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]