Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Домови за 421 породицу у 19 општина у Србији уз помоћ Европске уније

Објављено 05.08.2021.

EU SHAI - uručenje donacijaЕвропска унија издвојила је 10.2 милиона евра за изградњу, куповину и реконструкцију станова и кућа, као и мере социјалне инклузије, за 421 породицу у 19 градова и општина у Србији. Донацију за обезбеђивање крова над главом за становнике из осетљивих друштвених група добили су Бољевац, Владичин Хан, Врњачка Бања, Вршац, Гаџин Хан, Жагубица, Коцељева, Кула, Лебане, Лозница, Љубовија, Нови Пазар, Оџаци, Панчево, Рашка, Свилајнац, Топола, Чачак и Шабац. Деветнаест изабраних пројеката се реализује у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији”, за који је Европска унија издвојила 27 милиона евра.

На церемонији уручивања споразума о донацији којом је обележен почетак спровођења пројеката социјалног становања и активне инклузије, шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици, нагласио је да је одговорност модерних, европских, демократских друштава да економски раст иде руку под руку са одрживошћу и инклузијом.

„Ова донација вредна 10.2 милиона евра даће конкретне резултате, базиране на европским вредностима једнакости, толеранције и социо-економског раста, обезбеђујући кров над главом за 421 породицу са око 1.500 чланова, укључујући младе који напуштају смештај, жене жртве породичног насиља, припаднике ромске националне мањине и особе са инвалидитетом. Ово нису само бројке, ово су стварни људи, стварне приче, стварни животни изазови и ми желимо да им помогнемо. Честитам изабраним градовима и општинама, укупно их је 19, које ће учествовати у овом програму социјалног становања и позивам их да допринесу социјалној инклузији оних којима је она најпотребнија. Бринемо о свакоме”, рекао је Фабрици.

Током церемоније уручивања споразума о донацији, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакао је да ће Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре дати активни допринос планирању и спровођењу пројеката социјалног становања и инклузије.

Уз стамбена решења, предвиђена је и помоћ у образовању, запошљавању, самозапошљавању и приступу социјалним услугама, што осигурава одрживост програма помоћи породицама које живе у неадекватним условима и у ризику од сиромаштва.

„Поред пружања крова над главом, врло је важно да овај програм предвиђа и економско осамостаљивање корисника – конкретне активности које омогућавају људима који заслужују шансу да пруже свој максимум и да допринесу развоју наше земље”, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

Министарка за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић нагласила је да Влада Србије на одговоран начин располаже ЕУ фондовима. „Мислим да је важно да у присуству министара и амбасадора ЕУ, али пре свега корисника, покажемо да новац који добијамо користимо на добробит свих грађана и верујте да бисмо сваки дан могли да организујемо догађаје да обележимо неки од пројеката који су финансирани из европских фондова и сваки је једнако важан за оно што је приоритет Владе Србије, а то је укључиви раст”, рекла је Јоксимовић.

Програм „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији” (EU SHAI) спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS) у партнерству са Министарством грађевинарства, саобраćаја и инфраструктуре, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и у сарадњи са Министарством за европске интеграције.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]