Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Донаторска конференција за Србију и БиХ 16. јула

Објављено 25.06.2014.

У организацији Европске комисије у Бриселу ће 16. јула бити одржана донаторска конференција за обезбеђивање додатних средстава Србији и Босни и Херцеговини за отклањање последица недавних катастрофалних поплава. На конференцији ће учествовати земље, међународне финансијске институције и организације цивилног друштва, а очекује се да на том скупу буде прикупљен део средстава за отклањање штете од поплава. Србија би требало да неколико дана пре конференције саопшти коначну процену штете од поплава, док је БиХ саопштила да ће јој за санацију штете од поплава бити потребно око две милијарде евра.

Организатори конференције, заједно с Комисијом ЕУ, биће Француска и Словенија, а на скуп ће бити позвани и земље као међународни донатор, затим међународне финансијске институције и важне организације цивилног друштва, саопштила је 23. јуна Европска комисија.

Циљ је да се прикупе средства за опоравак и обнову подручја која су тешко настрадала од поплава у Србији и Босни.

Европски комесар за проширење Штефан Филе је изјавио да ЕУ и земље чланице Уније исказују солидарност са људима који су настрадали у тешким поплавама на југоистоку Европе, нагласивши спремност да се “искористе сви расположиви инструменти за помоћ грађанима Србије и Босне и Херцеговине да се опораве од тих елементарних катастрофа”.

Филе је додао да ће на донаторској конференцији бити прикупљена “веома потребна средства за опоравак тих земаља”.

“Европска комисија, Француска и Словенија”, наводи се у саопштењу, “високу предност дају економском опоравку обеју земаља и решене су да обезбеде битна финансијска средства”.

“Такође”, како је истакнуто, “уз обезбеђивање међународне финансијске подршке, донаторска конференција ће допринети и поспешењу сарадње у спречавању и отклањању последица природних катастрофа у регион”.

Европска комисија је указала на чињеницу да је поплавама непосредно или посредно угрожено преко три милиона особа у Србији и Босни, а тешко су оштећене куће, здравствени и школски објекти и кључна јавна инфраструктура.

“Последице поплава ће дуготрајно погодити друштвено-економски раст обе земље и битно могу утицати на њихову способност да развију или учврсте реформе”, ставила је до знања Комисија у Бриселу.

Србија и БиХ нису у стању, како је предочено, да сопственим снагама и средствима отклоне последице ове катастрофе и затражиле су међународну финансијску помоћ за опоравак и обнову.

Европска комисија додаје да ЕУ, Светска банка и УН раде с властима угрожених подручја на утврђивању потреба за помоћ и извештај о томе ће бити поднесен Донаторској конференцији за обезбеђивање средстава за отклањање последице поплава у Србији и БиХ.

Србија би требало да објави коначну процену штете 9. јула. Према првим прелиминарним проценама које је крајем маја изнела Европска банка за обнову и развој, штета у Србији износи између 1,5 и две милијарде евра.

За санацију штете од поплава у БиХ биће потребно око две милијарде евра, показао је извештај о процени штете који су израдиле власти БиХ, уз подршку ЕУ, УН и Светске банке. Портпарол Делегације ЕУ у Сарајеву Енди Макгафи рекао је 18. јуна на конференцији за новинаре у Сарајеву да ће тачни и потпунији подаци бити познати након што се ураде додатне провере у сегменту пољопривреде, стамбеног сектора и финансија, али да се не очекује промена када се ради о суми од две милијарде евра.

У оквиру помоћи ЕУ, Србија ће захваљујући статусу кандидата моћи да користи Европски фонд солидарности, док ће за Босну која нема статус кандидата, бити разрађени други механизми помоћи, а обе земље ће моћи да за обнову користе и средства претприступне помоћи ЕУ IPA.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]