Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Држава посвећена сузбијању насиља над женама

Објављено 24.02.2015.

zm_nnz001Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је 24. фебруара да жене које трпе насиље у породици треба да верују у систем и да пријаве такве случајеве.

Михајловић је, након састанка са представницима удружења за заштиту и подршку женама жртавама насиља, подсетила на то да су у протеклих пет година у породичном насиљу у нашој земљи убијене 152 жене, и истакла да такав вид насиља мора бити спречен.

Она је поручила женама да треба да пријављују насиље без обзира на то са колико се проблема суочавају, и нагласила да жене морају да стекну поверење у институције.

Михајловић је оценила да за све што је до сада урађено у превенцији и спречавању насиља над женама велика захвалност треба да се искаже пре свега невладином сектору.

Према њеним речима, невладина удружења направила су велики корак, а циљ Координационог тела за родну равноправност јесте да заједно са невладиним сектором ради на сузбијању овог вида насиља.

Посебна тема су деца која су често присутна када се насиље дешава, а што и те како утиче на њихов даљи развој, навела је она.

Извор: www.srbija.gov.rs

***

Жене које трпе насиље у породици треба да верују у систем и да пријаве такве случајеве, поручила је потпредседник Владе Србије Зорана Михајловић.

Подсећајући да су у пет година у породичном насиљу у Србији убијене 152 жене, Михајловић је рекла да то мора да буде спречено.

“Моја порука пре свега женама је да треба да пријављују насиље без обзира са колико проблема се суочавају у том тренутку, али и након пријаве”, рекла је Михајловић новинарима након састанка са представницима удружења за заштиту и подршку женама жртавама насиља.

zm_nnz002Свесна је, каже, да у Србији много тога фали у погледу институција, законодавства и уопште система спречавања насиља у породици. Због тога се, додала је, насиља не пријављу или је број пријављених незнатан.

“Оне морају да стекну поверење у институције. Порука јесте да смо ми ту да то поверење повратимо. Нико данас не заслужује да трпи било какву врсту насиља. То је најгори вид дискриминације”, рекла је Михајловић додајући да је по том питању доста тога урађено, али да је одлука владе да све то буде подигнуто на виши ниво.

Подсећајући да је Координационо тело владе за родну равноправност на чијем је челу формирано пре два месеца, она је истакла да су одржани састанци са удружењима које се баве женама у економији и бизнису и женама предузетницама, као и да ће се након сусрета са представницима невладиних организација које се баве борбом против насиља над женама, одржати и састанак са удружењима које се баве пре свега образовањем и здрављем жена.

Оценила је да за све што је до сада урађено у превенцији и спречавању насиља над женама велика захвалност треба да се искаже пре свега невладином сектору будући да систем постоји, али да некада функционише боље, а некада лошије.

“Морам да признам да оно што су урадила ова удружења је велики корак, а ми као Координационо тело хоћемо да сада заједно радимо на томе и да формирамо један план шта радимо ове године не само како се бавимо превенцијом и спречавањем него шта радимо након насиља у породици” , рекла је Михајловић и поручила женама да треба да пријављују насиље без обзира са колико проблема се суочавају.

Како каже, посебна тема су деца која су често присутна када се насиље дешава, а што и те како утиче на њихов даљи развој.

“Заједно ћемо у наредних седам дана као и на претходоном састанку дефинисати шта радимо у Координационом телу. Нећемо усвојити план рада тог тела док се не будемо заједно договорли са свим невладиним организацијама шта радимо”, рекла је Михајловић (…).

Извор: www.tanjug.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]