Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Друга слика једнаких у ритму креативности

Објављено 27.06.2017.

grubb_blog_druga_slikaПише: Нена Милојковић, наставница српског језика у GRUBB центру у Нишу (Блог о социјалном укључивању)

Кад се знање дели, оно се множи. Кад се искуства удруже, добијају сасвим нову димензију. Када се искорачи из свог уобичајеног окружења, упознаје се свет! Ми се трудимо да померамо границе, да будемо отворени за нова искуства и нова сазнања.

GRUBB оснажује своје полазнике да своју културу, оно што јесу и оно што знају са поносом представљају. Пружа им могућност да увећавају своја знања, да унапређују своје вештине и све то кроз сарадњу, како са светски познатим именима уметности, тако и својим вршњацима, суграђанима, представницима других организација и удружења грађана.

Пројекат Креативни у ритму једнакости удружио је децу из различитих средина, оне који имају искуство са великих светских позорница, са онима који имају велику жељу да уче и напредују. Пројекат који је подржало Министарство културе и информисања трајао је четири месеца и објединио је извођачке уметности које GRUBB негују.

Циљ пројекта био је да са децом из сеоске средине, ученицима ОШ “Трива Витасовић -Лебарник” из Лаћарка, талентовани полазници, наставници и искусни извођачи GRUBB фондације поделе своја извођачка и стваралачка искуства из урбаног миљеа и тако им омогуће да унапреде и изразе своје таленте.

Радионице музике и плеса у којима су учествовали најуспешнији полазници GRUBB центра у Београду и школарци из Лаћарка ујединила је младе из различитих окружења у ритму хип-хопа, брејкденса и традиционалне ромске музике и игре.

Удружени у креативности стварали су нове кореографије, вежбали сценски наступ, дружили се, размењивали енергију и вишемесечни рад крунисали заједничком завршном приредбом уприличеном за крај школске године у Лаћарку.

На завршној приредби је премијерно изведена и заједничка нумера, резултат успешног удруживања талента, искуства и бескрајног ентузијазма. Раме уз раме наступили су најбољи извођачи мјузикла GRUBB Show и талентовани школарци из Лаћарка.

Уз песму и игру, али и читање прича са радионица креативног писања GRUBB Stories и литерарне секције ОШ “Трива Витасовић – Лебарник”, једнаки у ритму креативности, поздравили су мештане Лаћарка језиком уметности који не зна за границе.

Министарство културе и информисања Републике Србије подржало је и едукативно-креативни пројекат Друга слика, који је наставак успешне партнерске сарадње GRUBB фондације и Младих амбасадора, и којим су још једном потврдили да разлике нису нужно тачка раздвајања, већ полазиште за стварање нових културних садржаја.

“У фотографији не постоје сенке које се не могу осветлити”, говорили су велики мајстори цртања светлошћу, а учесници ових радионица су се у то и уверили. Најпре су на теоријским часовима открили многе тајне фотографског заната, а онда, са тим сазнањем, кренули у освајање сопственог фото-универзума!

Полазници GRUBB центра из Ниша су Младим амбасадорима одшкринули врата махале, свог света, необично богатог животом, бојама, осмесима.

Заједно, али слободни да на свој начин, по сопственом избору документују свет који их окружује, бележили су оком свог објектива свакодневне слике. Истраживали су како се свет мења кад се преломи кроз призму фотоапарата.

Ипак, највише им је пријало то што су сви, и мали и велики, и млађи и старији, и Роми и они који то нису – једнаки, бар у тој фотографској причи, насмејани, распричани и удружени са циљем да створе другу и другачију слику.

(…)

Текст “Друга слика једнаких у ритму креативности” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]