Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европска комисија и МОР удруженим снагама пружају подршку младим људима

Објављено 10.08.2021.

CV - ilustracijaУведен нови инструмент Европске комисије и Међународне организације рада за техничку помоћ у запошљавању младих на Западном Балкану

Европска комисија (ЕК) и Међународна организација рада (МОР) удружиле су снаге у подршци институцијама надлежним за политику запошљавања младих на Западном Балкану да уведу „гаранцију за младе” (YG). Европска фондација за обуку (ETF) један је од партнера у реализацији интервенција. Надахнута сличним програмима у државама чланицама ЕУ, гаранција за младе значи обавезу да се пружи подршка свим особама млађим од 30 година које нису запослене или нису на школовању или оспособљавању (тзв. NEET).

Гаранција за младе подразумева квалитетну понуду посла, приправништва, учења кроз рад или континуираног оспособљавања за младе људе, у року од 4 месеца од завршетка школовања или уласка у незапосленост.

Подршка ЕК/МОР-а обухвата прилагођавање гаранције за младе на Западном Балкану, кроз политику, програмирање и праћење подршке, напредну обуку и узајамно учење на целом Западном Балкану и у ЕУ.

Инструмент техничке помоћи ЕК/МОР (TAF) уводи се након другог министарског састанка на тему запошљавања и социјалних питања, који је одржан између ЕУ и Западног Балкана 8. јула, на ком су министри и представници надлежни за питања запошљавања прихватили Декларацију о обезбеђивању одрживе интеграције младих људи на тржиште рада. У Декларацији се констатује несразмеран негативан утицај пандемије ковид 19 на положај младих људи на тржишту рада и наводи опредељеност за постепено увођење гаранција за младе у региону. Декларација је надахнута Препоруком Савета ЕУ од 30. октобра 2020 о лакшем преласку у свет рада – јачању Гаранције за младе.

Млади људи сносе највећи терет економских последица пандемије ковид 19. На глобалном нивоу, забележен је пад запослености младих за 8,7% у 2020. години, док је код одраслих тај пад износио 3,7%. Анализа удела младих који нису запослени или на школовању и оспособљавању (NEET) даје слику укупне осетљивости положаја младих на економску ситуацију. Једноставно речено, ако стопа запослености пада, мора доћи до раста или стопе NEET или стопе школовања. Јасно је да је пад запослености пожељније амортизовати већом стопом школовања него већом стопом NEET.

Међутим, на Западном Балкану, губитак послова и повећање неактивности генерално нису праћени повратком на школовање. На пример, у Црној Гори, четворо од петоро младих који су остали без посла постали су неактивни, а не незапослени, али се нису вратили на школовање. Стопе NEET у економијама Западног Балкана остале су, током целе 2020. године, изнад нивоа забележеног пре кризе, иако је, у неким случајевима, дошло да пада у односу на највише стопе из другог квартала 2020. године захваљујући уведеним мерама. У Србији, свака пета млада особа спада у категорију NEET, али у неким деловима региона у тој категорији је чак свака трећа млада особа.

Међународна организација рада је позвала владе да су потребне мере са циљем да се спречи да краткорочан излазак младих са тржишта рада прерасте у дуготрајну искљученост читаве генерације младих људи. Увођење гаранције за младе могло би да помогне да се избегну дугорочни учинци са трајним последицама, тј. повећање вероватноће да ће бити незапослени или неактивни током дужег периода, да ће зарађивати мање, те имати мању шансу да нађу квалитетан посао.

Међународна организација рада је специјализована стручна агенција која је на челу рада система Уједињених нација на запошљавању и свету рада. Ово партнерство са Европском комисијом на подршци увођењу гаранција за младе на Западном Балкану темељи се на претходном Заједничком раду Европске комисије и Међународне организације рада на Гаранцији за младе у државама чланицама ЕУ у јужној Европи. Доприноси постизању циљева утврђених Економским и инвестиционим планом ЕУ за Западни Балкан (ЕИП) у октобру 2020. ЕИП промовише дугорочан економски опоравак, зелену и дигиталну транзицију, регионалну интеграцију и конвергенцију ка Европској унији; укључује и водећу иницијативу у оквиру Гаранције за младе са циљем да се младим људима омогући боља перспектива и смањи одлив мозгова.

Саопштење Међународне организације рада

Извор: euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]