Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европска унија наставља да пружа подршку јачању конкурентности на локалном нивоу

Објављено 14.11.2018.

Predstavnici i predstavnice 34 lokalne samouprave kojima je preko razvojnog programa EU PRO odobreno ukupno 40 projekata„Европска унија пружа континуирану подршку локалном развоју са досадашњим улагањем од 300 милиона евра, а само финансирање развоја пословне инфраструктуре омогућиће унапређење укупног пословног окружења у Србији и привлачење инвестиција те бољи живот становништва”, рекао је 14. новембра у Крагујевцу шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији, амбасадор Сем Фабрици, честитајући представницима и представницама 34 локалне самоуправе* којима је преко развојног програма ЕУ ПРО одобрено укупно 40 пројеката.

Локалне самоуправе ће тако реализовати дванаест пројеката који се односе на израду пројектно-техничке документације, 19 пројеката форумулисања планске документације и девет пројеката пословне инфраструктуре, који ће допринети стварању услова за унапређење економских активности и привлачење инвестиција.

Амбасадор Фабрици је посебно честитао запосленима у локалним администрацијама који су уложили знање и напоре у припрему квалитетних пројеката, као и градоначелницима и председницима општина које су обезбедили политичко вођство и визију.

Шеф Делегације ЕУ је такође истакао да су локалне самоуправе важан партнер у европским интеграцијама, јер се више од 70 посто законодавства ЕУ спроводи на локалном нивоу, и зато и локалне самоправе као и локалне заједнице треба да  буду укључење у процес приступања ЕУ.

„Министарство за европске интеграције подржава реализацију овог програма будући да се његовим спровођењем обезбеђује одрживи развој локалних самоуправа уз смањење регионалних диспаритета и континуирано јачање способности градова и општина за коришћење европских фондова“, рекао је Бранко Будимир, помоћник министра за европске интеграције Владе Републике Србије. Како је додао, подршка побољшању пословног окружења представља незаобилазан чинилац укупног прогреса локалних самоуправа.

Како је речено у наредном периоду активно ће се радити на развоју сличних програма у нади да ће развојни партнери међу којима је и ЕУ подржати њихову реализацију.

У Крагујевцу ће у домену унапређења пословне инфраструктуре преко ЕУ ПРО програма  бити реализована два пројекта вредна скоро 800.000 евра, и то ревитализација и проширење браунфилд локације у индустријској зони Крагујевац и израда техничке документације за санацију моста преко реке Лепенице.

„За Крагујевац и Шумадију програм ЕУ ПРО је од још веће важности јер у претходних десет година Шумадија није имала приступ овом типу развојне помоћи и поносан сам што смо је дочекали спремни јер то је доказ да радимо стратешки и да дугорочно гледамо на развој региона и града“, рекао је Радомир Николић, градоначелник Крагујевца истичући да су локалне самоуправе поуздан и релевантан партнер међународним организацијама, а да централни нивои власти могу значајно да помогну у ефикасном дизајнирању и спровођењу развојних пројеката и политика.

Приликом обиласка зграде Легата академика Николе Коке Јанковића, у чију  су изградњу Крагујевац и Европска инвестициона банка (ЕИБ) заједно уложиле 680.000 евра, шеф Делегације Европске уније, Сем Фабрици је истакао да ЕУ подржава очување, али и промоцију културног наслеђа Србије као дела европског културног наслеђа.

„Српска култура има важну и дугу традицију и увек је била и биће део европског културног наслеђа, што чини и везу за будућност“, рекао је Амбасдор Фабрици.

Како је додао 2018. година је проглашена за годину културног наслеђа у Европи и Србији , а ЕУ подржава област културе кроз различите пројекте, укључујући реконструкцију Синагоге у Суботици, рехабилитацију тврђаве у Бачу, а до краја године треба да се заврши реконструкција Голубачке тврђаве, споменика средњевековне архитектуре. (…)

У Крагујевцу се шеф Делегације ЕУ састао са градоначелником Радомиром Николићем као и са представницима регионалних развојних агенција и разговорао о приоритетима развоја на локалном нивоу и улози коју локалне самоуправе и регионалне агенције имају у процесу европских интеграција Србије.

*Локалне самоуправе које ће уз подршку Европскае уније реализцовати пројекте израде техничке и планске документације као и пројеката пословне инфраструктуре: Аранђеловац, Бела Паланка, Блаце, Бојник, Чачак, Чајетина, Димитровград, Дољевац, Књажевац, Крагујевац, Краљево, Кучево, Лесковац, Мајданпек, Мерошина, Ниш, Параћин, Пирот, Прибој, Рача, Рашка, Смедерево, Сокобања, Сурдулица, Свилајнац,  Шабац, Топола, Ужице, Велика Плана, Велико Градиште, Владичин Хан, Власотинце, Врање и Зајечар

Више информација на www.eupro.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]