Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европски камп у Обреновцу за пожртвоване волонтере Србије

Објављено 09.12.2014.

Mladi su zakon - logoЕУ је одлучила да награди све волонтере који су преко програма “Млади су Закон” учествовали у волонтерским камповима како би помогли грађанима угроженим у поплавама, објавио је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт. Захваљујући волонтерима Србија је показала оно што је највредније, рекао је Девенпорт на церемонији доделе награда за најбоље омладинске волонтерске акције у 2014. години.

“Ова година, показала је колико срца, храбрости и солидарности људи у Србији имају, када су волонтери прискочили у помоћ угроженим људима са поплављених подручја,” рекао је Девенпорт.

“У најтежим тренуцима по Вашу земљу,  млади у Србији, а многи од њих су данас овде са нама, су показали највећу хуманост, осећај дужности, сарадње и разумевања. Кроз рад на чишћењу и реновирању оштећених јавних простора, школа, обданишта и кућа дали сте свој немерљив и несебичан допринос целокупној заједници”, додао је он.

“Захваљујући вашем ентузијазму, посвећености и раду, Србија је показала оно што је највредније, а то су њени солидарни млади грађани, волонтери и хероји овог друштва”, истакао је амбасадор Девенпорт и подсетио да је “солидарност једна од најважнијих вредности и темељ саме Европске уније”.

Он је истакао да је и ЕУ брзо реаговала на поплаве и придружила се напорима да помогне када је Србији било најтеже.

“Грађани ЕУ нису остали равнодушни. Веома сам поносан што је Европска унија током поплава реаговала најбрже што је могла. Већ после 24 сата стигла је европска помоћ а укупно двадесет и три државе чланице ЕУ, кроз европски Механизам цивилне заштите, послале су специјалне тимове спасилаца, пумпе, моторне чамце,  и значајну хуманитарну помоћ”, подсетио је Девенпорт.

Он је указао да су и многи млади Европљани су допутовали у Србију и придружили се волонтерским камповима, као и на чињеницу да су запослени у Делегацији ЕУ успели у рекордном времену да изврше прерасподелу 30  милиона евра помоћи из предприступних ИПА фондова и усмере их ка угроженима.

“Ми, у сарадњи са нашим партнерским организацијама, од маја свакодневно напорно радимо на обнављању великог број школа, обданишта, јавних зграда и приватних кућа у пределима који су захваћени поплавама”, рекао је Девенпорт.

Међутим, додао је, “ту није крај, јер Европске унија, преко свог Фонда солидарности и различитих других донација, наставља са подршком и пружањем помоћи заједницама и градовима који су претрпели штету”.

Осим тога, “у духу солидарности коју сте ви показали, Европска унија је одлучила да награди све организације и волонтере који су преко програма Млади су Закон учествовали у волонтерским камповима како би помогли угроженим грађанима”, објавио је Девенпорт.

ЕУ је наградила 15 организација које су организовале волонтерске кампове са циљем пружања помоћи за санацију после поплава.

“Такође ћемо наградити и око сто волонтера који су несебично учествовали у овим камповима тако што ћемо организовати ‘Европски камп’ у Обреновцу у јуну следеће године, где ћемо моћи да се дружимо али и да заједно поново помогнемо онима којима је то још потребно”, рекао је Девенпорт.

Извор: europa.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]