Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕК предлаже да чланице ЕУ поделе терет око избеглица

Објављено 11.05.2015.

migrants_frontexЕвропска комисија представиће 13. маја акциони план који треба да омогући да се реши питање прилива имиграната и заустави кријумчарење људи који покушавају да дођу до ЕУ бежећи од ратова и криза у својим земљама. Многи предлози Комисије на том плану, попут поделе терета пријема избеглица међу чланицама ЕУ и омогућавања досељавања из економских разлога, наилазе међутим на снажан отпор у Унији. Велика Британија је ставила до знања да предлог о увођењу обавезујућих квота за пријем имиграната у чланицама сматра неприхватљивим, док је мађарски премијер Виктор Орбан рекао да је то “луда идеја”.

Према писању британског листа Тајмс (Times), председник Европске комисије Жан-Клод Јункер (Jean-Claude Juncker) предложиће 13. маја увођење “систем обавезујућих квота за мигранте” путем кога ће 28 чланица поделити терет прихвата избеглица и тиме смањити притисак на јужне чланице – Италију, Малту и Грчку где свакодненво стижу имигранти, пре свега са Блиског истока и Африке.

У Италији у центрима за азил налази се већ више од 80.000 миграната, а само у једној недељи је стигло или спасено 9.000 људи.

“Да би се обезбедило уравнотежено учешће свих чланица ЕУ у заједничком напору… Европској унији је потребан сталан систем расподеле одговорности међу чланицама за велики број избеглица и тражилаца азила”, наводи се у предлогу у који је увид имао Тајмс.

Број избеглица који би нека чланица могла да прими одређиваће се на основу бруто домаћег производа, броја становника, стопе незапослености и досадашњег броја тражилаца азила које је примил , пише тај дневник.

Агенција Франс прес, међутим, наводи позивајући се на упућене изворе да до 11. маја још није био постигнут договор о томе да систем квота буде обавезујући, пошто неки комесари желе да прихват одређеног броја избеглице буде на добровољној бази.

Такође, још није постигут договор ни о томе колико сиријских избеглица треба ЕУ да прими годишње. Високи комесаријат за избеглице УН (UNHCR) тражи од ЕУ да годишње прими 20.000 избеглица, што је број који ће, према писању Тајмса, предложити и Јункер.

На самиту ЕУ у априлу немачка канцеларка Ангела Меркел, чија земља као и Шведска примају велики број азиланата, позвала је да се измени систем за пријема и разматрања захтева за азил како би се равномерно расподелио терет. Према важећим европским прописима, прва земља у коју дођу тражиоци азила одговорна је за њих.

Отпор међу чланицама

Међутим, мали број чланица је спреман да прими већи број избеглица. “Жан-Клод Јункер жели да расподела буде обавезна, али то је практично постао повод за сукоб”, рекли су европски извори.

Британско Министарство унутрашњих послова је оценило да су ти планови неприхватљиви и да се треба усредсредити на заустављање кријумчара људи. “Велика Британија поносна је на своју историју давања азила онима којима је то неопходно, али сматрамо да обавезујући систем пресељења (унутар ЕУ) није одговор”, рекао је портпарол тог министарства.

“Успротивићемо се било ком предлогу Европске комисије за увођење квота који није на добровољној бази”, додао је он.

Тајмс наводи да ће питање миграција бити прва битка коју ће британски премијер и лидер конзервативаца Дејвид Камерон морати да води у свом другом мандату, с обзиром да је на прошлонедељним изборима 12% Бритнаца гласлао за Странку независности Уједињеног Краљевства (UKIP) која је против ЕУ и пријема миграната.

Камерон је, под притиском европскептичног крила у својој странци, обећао да ће смањити број имиграната на испод 100.000 и обећао да ће покренути преговоре о условима чланства Британије у ЕУ пре него што организује референдум о томе до 2017.

Мађарски премијер Виктор Орбан оценио је 8. маја да је увођење обавезних квота “луда идеја”.

Такође, француска десница, која је чланица Европске напредне партије у Европском паралменту, блокира могућност увођења квота, рекли су извори у тој групи.

Овај предлог се међутим пре свега односи на земље централне Европе, попут Пољску, које оптужују да нису довољно солидарне када је реч о пријему избеглица.

“На шест земаља – Немачку, Велику Британију, Француску, Шведску, Италију и Белгију, отпада 80% захтева за азил у ЕУ, 15 земаља пристају да приме избеглице а 13 ништа не чини по том питању, не преузимају одговорност’, рекао је председник групе либерала у Европском парламенту, бивши белгијски премијер Ги Верховстад.

Јункер је рекао да је разочаран слабим ентузијазмом међу еворпским лидерима и жели да их примора да усвајањем плана на самиту 25. и 26. јуна “преузму одговорност”.

Он је у оквиру плана предложио и да се омогући досељавање имиграната из економских разлога, што је првобитно у априлу изнео пред Еворпским парламентом. У томе је наишао на противљење своје политичке гупе, Европске народне партије, на чије инсистирање је избачено помињање досељавања из економских разлога. Јункер сада планира да то предложи у оквиру свог акционог плана упркос противљењу многих комесара.

Извор: АФП, EurActiv.com

Преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]