Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

“Електрици” награда “Јелена Шантић”

Објављено 09.04.2014.

Jelena ŠantićУдружење за развој културе Електрика и истоимени простор из Панчева добитници су  награде “Јелена Шантић” за 2012/2013. годину. Награда је свечано уручена 28. марта у Културном центру Београда, а Електрика вас позива на велики банкет 10. априла у Панчеву.

Награда “Јелена Шантић” додељује се за храбар искорак нових културних пракси, а поред квалитета и разноврсности програма, жири у саставу: историчар уметности Бранислав Димитријевић (председник), фотографкиња Горанка Матић и психолог Љубиша Јовановић, скренуо је пажњу и на друштвене вредности које ово удружење заступа, укључујући концепте мултикултуралности, друштвену партиципацију и заштиту човекове средине, као и на велики број младих људи обухваћених уметничким и образовним програмима Електрике. Из двогодишњег програма Електрике жири је између осталог издвојио ГРРР!Програм Александра Зографа и сарадника, који ове године обележава десетогодишњицу, и ФАМНАЗ ‒ Фестивал алтернативне музике на језицима националних заједница.

На додели награде, у КЦБ-у се представио фестивал “На пола пута” из Ужица, некадашњи добитник исте награде, а у част победника наступио је хор АприлЗМАЈун деце из Дома “Јован Јовановић Змај” из Београда, настао под окриљем Фондације “Јелена Шантић”. Хор чине: Никола, Самира, Снежана, Жељко, Африм, Ахмед, Анђелина и Николина, а с њима су као водитељке, хористкиње и другарице певале редитељка Ивана Богићевић Леко и социјална радница Љиљана Ђајић. Песме су настале тако што је Ивана бележила дечје мисли и коментаре и увезивала их у стихове, у сарадњи с Драганом Протићем из групе Шкарт, који их је компоновао. После наступа, посластичарница Мали принц је угостила децу, а они су и тамо поновили део свог репертоара.

Велики банкет поводом награде “Јелена Шантић” одржаће се 10. априла од 19х у Електрици (Војводе Радомира Путника 7, Панчево). Награда ће бити прилика да се говори о будућности ове иницијативе, као и да се уз филм подсети на историјат разних активности Електрике током протеклих година. Поред тога, први пут ће на изложби бити представљени плакати и стрипови Дејана Вучетића Вуче, певача и текстописца бенда Даркwоод Дуб. Вече ће затворити кратки филм о португалској музичарки Рити Брагој, која ће затим одржати концерт. Рита је већ сарађивала с Електриком, пошто су њени графички радови изложени на фестивалу “Гррр!” 2006. године.

Фондацију “Јелена Шантић” основала је 2005. године Група 484 у циљу промовисања мировног рада, уметности и толеранције – вредности за које се залагала оснивачица Групе484 Јелена Шантић (1944‒2000), чувена балерина и мировна активисткиња. Награду која носи њено име чине триптих фотографија “Јелена Шантић” Горанке Матић и вајарска реплика “Крила” из рада “Анђели гаравог лица” Игора Грубића. Триптих фотографија Горанке Матић дочарава спој уметности, активизма и памћења: Јелена као балерина, Јелена у политичкој уличној акцији и спомен-парк у Берлину који носи њено име. “Анђели гаравог лица”, site specific рад Игора Грубића, представља силазак анђела међу људе, њихову одлуку да остану на земљи и постану рудари…

Извор: ЛицеУлице

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]