Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Електротехничари први у Европи у банкарству

Објављено 24.09.2012.

Немања Маркићевић и Бранко Мирковић су за успех награђени у школи и у општини Младеновац, где су на пригодној свечаности добили таблет рачунаре

Немања Маркићевић и Бранко Мирковић су за успех награђени у школи и у општини Младеновац, где су на пригодној свечаности добили таблет рачунаре

Немања Маркићевић и Бранко Мирковић, сада већ бивши ђаци Техничке школе из Младеновца, победници су овогодишњег такмичења „Банке у акцији” у оквиру кога је  било  392 тима, прецизније 1.122 средњошколаца, из читаве Европе.

Према евиденцији Националне службе за запошљавање, у Србији има више од 200.000 младих старости до 30 година, који немају посао. Од тог броја, чак њих 20.000 су са факултетским дипломама. Проблем проналаска посла мучи и младе широм света.

Међународна организација рада објавила је податак да 13% младих на планети безуспешно обија прагове послодаваца. Плаши чињеница да се, према економским пројекцијама, у наредне четири године та  ситуација неће поправити. Бригу мање о проналажењу посла по окончању школовања сигурно имају двојица управо завршених средњошколаца Техничке школе из Младеновца.

Немања Маркићевић и Бранко Мирковић, другари из бившег IV5 одељења, у последњој години школовања за занимање „електротехничар мултимедије” остварили су велики успех.

У конкуренцији од чак 1.122 ученика из 392 тима из читаве Европе, победили су у такмичењу „Банке у акцији” које се у нашој земљи спроводи захваљујући програмима невладине организације „Достигнућа младих”.

Они су током другог полугодишта, тачније од јануара 2012., у елиминационим круговима били најбољи у on-line управљању виртуелном банком. Одговарали су на задате ситуације које симулирају стварне економске токове: потражњу  за кредитима, пласман новца, одређивали су висине камата, одлучивали су колико је потребно да уложе у маркетинг. Све  попут правих банкара.

Како каже професор Предраг Матовић, разредни старешина двојице победника, школа је активна већ шест година. И претходних година су остваривали добре резултате, попут прошлогодишњег, када су били први у оквиру Титан програма, а трећи у оквиру „Банке у акцији”, на националном нивоу.  Пре неколико година је двојац ове школе такође заузео шесто место у Европи.

– Оформили смо неколико тимова, али су Немања и Бранко показали највише жеље и спремности да се посвете такмичењу.

Током великог одмора, после часова, али и у слободно време, два пута недељно, логовали би се на свој профил „ТСМ банке” (име су осмислили од скраћенице Техничка школа Младеновац) и читали задатке.

Читаво такмичење је имало неколико рунди, а само финале три, и то кроз осам нивоа. Задата ситуација је била обнова новчаног тржишта земље у којој се догодио крах претходног режима. Двојица  ученика су најбоље пласирали новац, остварили зараду банци, али и  удовољили потребама измишљених клијената.

Интересантно је да је финале одржано у суботу, дан након матурске вечери. – Кући смо дошли пред зору, а већ у девет сати смо били код професора и седели за компјутером, каже Немања.

Куриозитет  је да су током четворогодишњег школовања имали само један економски предмет, али који, признају обојица, нису баш волели. Са одличним успехом, Немања је овог јуна, после матуре и пријемног испита, уписао Вишу школу за програмера, а Бранко је покушао на Полицијској академији. Ако не успе, уписаће Вишу електротехничку школу.

Како појашњава бивши разредни старешина, такмичење је  било занимљиво, јер се читаво време од ђака тражи размишљање, активно учествовање. – Динамично је, морају прво да прочитају есеј који је на енглеском, потом да из писаног материјала размисле, одлуче и коначно донесу одлуку.

Чак је током финала, у тих неколико сати, било динамике: да ли ће се наша банка наћи на врху, или да ли ће нас пословање Литванаца претећи, описује  професор Матовић.

Млади европски шампиони кажу да  је било неизвесности, али да су пред сам крај финала, које  је трајало неколико сати, решили и рекли један другоме: Бићемо први– открива Бранко.

Жао им је што се  финале није играло у некој од земаља, како би добили прилику да путују, као што је био случај претходних година. Али, срећни су што су остварили велики успех.

Иза себе су оставили све Литванце, Италијане, Бугаре…

Ни један од њих двојице није желео да упише економију. – Ово искуство ће нам значити за касније. Ако, на пример, пожелимо да отворимо своју фирму. Кроз ову праксу схватили смо  многе економске ствари, што је јако корисно, додаје Немања.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]