Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Емитовање дигиталног и аналогног сигнала од септембра

Објављено 20.08.2014.

anteneУ Србији ће паралелно емитовање аналогног и дигиталног телевизијског сигнала почети 1. септембра 2014, најавило је Министарство трговине и телекомуникација Србије. Како је наведено на сајту Министарства, први аналогни предајници биће искључени 1. марта 2015. године а Србија на дигитално емитовање телевизијског сигнала мора да пређе до средине те године. Грађанима ће дигитална телевизија донети бољи квалитет звука и слике, разноврсније садржаје и више програма а држави ће дигитализација омогућити ефикасније и рационалније коришћење радиофреквенцијског спектра.

Правилником о преласку са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма и приступу мултиплексу утврђује се распоред радиофреквенцијских канала по зонама расподеле за први, други и трећи мултиплекс, начин приступа мултиплексу, као и даљи развој Иницијалне мреже за тестирање емитовања дигиталног ТВ сигнала.

Мултиплекс је стандардизовани ток сигнала који се примењује за дигиталне радиодифузне сервисе, а који укључује радио и телевизијске програме, сервисе додатних дигиталних садржаја, електронске комуникационе сервисе и остале придружене идентификационе сигнале и податке.

Правилник дефинише да најмање 95% становништва у првом мултиплексу буде покривено дигиталним телевизијским сигналом, а најмање 90% становништва у другом и трећем мултиплексу.

У прилогу Правилника дати су Минимални технички услови за емитовање дигиталног терестричког телевизијског сигнала, чиме је прецизирано какав сигнал треба да су у могућности да приме дигитални ТВ пријемници (телевизори и сет-топ-боксови).

У складу са тим условима, Министарство ће успоставити жиг гаранције “Дигитал ТВ” који ће служити за означавање пријемника, како би грађани лакше препознали производе које могу да користе за пријем дигиталног ТВ сигнала у Србији.

Државна секретарка Татјана Матић је истакла да дигитализација телевизије представља процес од великог значаја за унапређење система јавног информисања у Србији, посебно у контексту нових комуникационих, информативних и интерактивних услуга које ће бити доступне грађанима.

Како је истакнуто, дигитална телевизија омогућава бољи квалитет звука и слике, разноврсније садржаје и више телевизијских програма, нове могућности за двосмерну комуникацију, телевизију високе резолуције, услуге намењене особама са посебним потребама.

Из Министарства наводе да ће држави дигитализација омогућити ефикасније и рационалније коришћење радиофреквенцијског спектра.

Ослобођени део спектра ће се користити за нове услуге, промоцију развоја технологије, унапређење конкуренције и више могућности за унапређење стваралаштва и очување културног идентитета.

Директор Републичке агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (Рател) Милан Јанковић процењује да би продајом тих фреквенција за увођење четврте генерације мобилне телефоније “дрзава сигурно обезбедила не мање од 100 милиона евра јавних прихода”.

Први рок за завршетак дигитализације у Србији је био 4. април 2012. године, али је због кашњења померен на 17. јун 2015. године, до када би тај процеш требало да буде завршен у свим земљама Европе.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]