Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ и UNICEF шире партнерство ради боље заштите дечијих права у југоисточној Европи

Објављено 12.08.2016.

Европска унија и UNICEF проширили су опсег важног регионалног партнерства чији је циљ да заштити децу од насиља, а децу са посебним потребама боље укључе у друштво. Од 2011, UNICEF и ЕУ раде заједно са земљама које су у процесу придруживања Европској унији попут Албаније, Босне и Херцеговине, Србије и Турске. Ово партнерство од сада обухвата и Косово*, Црну Гору и Бившу Југословенску Републику Македонију.

Од ове године се и Европски форум особа са инвалидитетом (EDF) придружио партнерству.

Насиље је свакодневица за хиљаде деце широм југоисточне Европе. Подаци** показују да је више од 50 одсто дечака и девојчица у узрасту између 2 до 14 година (а у неким земљама, и више од 70 одсто) изложено бар једном облику физичког или тешког психолошког кажњавања од чланова породице. Великом броју деце је и даље изузетно тешко да разговарају са непознатима када дође до насиља у породици, а камоли да потраже заштиту или помоћ.

Ситуација у којој се налазе деца са посебним потребама је још сложенија: често су одвојена од породица, више их је него што има места у институцијама са сталним боравком, не похађају школу и искључена су из свакодневног јавног живота. Суочена су са предрасудама, стигмом и суровом дискриминацијом. Многа од њих су “невидљива” – нису укључена у званичне податке. Такође су и скоро четири пута више у опасности да искусе насиље.

ЕУ и UNICEF су одвојили 5.89 милиона евра – од чега је пет милиона из Европске уније – за ово регионално партнерство за следеће три године и обавезали су се да и даље снажно заступају право сваког детета да буде заштићено од свих облика насиља и једнако заступљено у друштву.

”Сматрамо да ово партнерство може заиста да унесе промене у живот деце у овом региону. Ослањамо се на стручност и знање UNICEF-а и EDF-а да бисмо утицали на политике које су усмерене на децу жртве насиља и децу са посебним потребама. У исто време, кључно је обратити се и цивилном друштву и изворним активистичким покретима који раде на заштити деце, као и промовисати укључивње деце у друштва. Стога ће велики део фондова бити усмерен на подршку малим организацијама цивилног друштва да би оствариле праву промену и одрживо побољшање свакодневног живота деце и њихову будућу перспективу” изјавио је Јоханес Хан, комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу.

Ово партнерство ће допринети побољшању координације реакције различитих сектора на насиље над децом. Одговарајући стручњаци ће добити боје податке, иновативнија средства, знања и механизме да би спречили или одговорили на насиље, злоупотребу и занемаривање, као и да би смањили раздвојеност између деце са и без посебних потреба у друштву.

”Сваки случај насиља над децом је превише. Њиме се доводе у ризик њихови животи, здравље, безбедност, образовање и будућност, и може их обележити за цео живот. Морамо да упозоравамо против насиља и дискриминације. Неприхватљиво је користити насиље према деци, посебно према деци која су најрањивија. Морао да пронађемо ефикасна национална решења, као и она заснована на заједници, да бисмо заштитили права све деце и допринели тражењу помоћи за свако дете”, изјавила је Мари-Пјер Поарије, регионална директорка и специјална координаторка за избегличку и мигрантску кризу у Европи.

Организације особа са посебним потребама, као и сама деца са посебним потребама, имаће много јаснију и активнију улогу у посматрању и утицају на политике једнаких права и социјално укључивање деце са посебним потребама.

”Кључно је да деца са посебним потребама буду укључена у све акције које се баве насиљем над децом. Ова иницијатива је такође веома важна јер има за циљ јачање способности и укључивање организација особа са посебним потребама и других чланова цивилног друштва. EDF је задовољан што је у партнерству за UNICEF-ом и ЕУ у циљу да права деце са посебним потребама постану стварност у овом региону, као што је то наш циљ у раду широм Европе и глобално”, изјавио је Јанис Вардакастанис, председник Европског форума особа са инвалидитетом.

** Извор: UNICEF Multiple Indicator Cluster Survey (MICS) reports, Serbia (2010); MICS Report on Roma Settlements in Serbia (2010); MICS reports, Albania, Bosnia and Herzegovina, the former Yugoslav Republic of Macedonia, Serbia (2005-2006): на http://mics.unicef.org/

Преузето са europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]