Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ на удару критика због миграната

Објављено 20.04.2015.

FrontexЕвропска унија се, након најновије трагедије у којој је, како се претпоставља, страдало више стотина миграната у Средоземном мору, поново нашла на удару критика због немоћи и пасивности у спречавању таквих несрећа. Шефица европске дипломатије Федерика Могерини је рекла да ЕУ и њене чланице немају више никакав “алиби” и да се мора одмах реаговати, истакавши да је у ЕУ потребно развити заједничку политику о мигрантима. Према подацима Високог комесаријата УН за избеглице (UNHCR), од почетка године 35.000 миграната је бродовима стигло на југ Европе, а 1.600 се воде као нестали.

Брод на коме је, према сведочењима преживелих, било најмање 700 људи који су преко Средоземног мора покушали да дођу до Европе, преврнуо се у ноћи између 18. и 19. априла 130 километара од либијске обале.

За сада је потврђено да су пронађена 24 тела и 28 преживелих, али се страхује да је број страдалих много већи. На броду је било доста жена и деце. “Оно што је сигурно јесте да су жртве у стотинама и да многи никада неће бити нађени”, рекла је 20. априла портпаролка UNHCR-а у Италији Карлота Сами за телевизију RAI.

Брод је упутио позив у помоћ у ноћи између суботе и недеље. Позив је регистровала италијанска обалска стража која је затражила од португалског теретног брода да крене према броду са мигрантима.

На око 220 километара од италијанског острва Лампедуза посада португласког теретњака је видела рибарски брод како се преврће. То се вероватно десило пошто су мигранати, када су угледали португалски брод, похрлили на једну страну брода, наводе у италијанској облаској стражи.

Могерини: ЕУ нема више алиби

Ова трагедија, заједно са нестанком 450 људи у два бродолома прошле недеље, представља нови “позив на буђење” ЕУ коју већ данима позивају да уложи веће напоре у спречавању оваквих несрећа.

Речима “срамота”, “Европа мора да реагује”, “крива је летаргија” европска штампа се обрушила на ЕУ због немоћи коју показује када је реч о трагедијама миграната. Поједини листови, попут конзервативног француског дневника Фигаро, указали су да је проблем у хаотичној ситуацији у Либији одакле мигранти крећу ка Европи.

ЕУ је због учесталих несрећа за 20. април поподне сазвала ванредни састанак министара унутрашњих и спољних послова у Луксембургу, а Италија и Шпанија су затражиле одржавање самита ЕУ о том питању. Покренуте су консултације о одржавању тог самита.

Европска унија нема више “алиби” и мора одмах да предузме мере како би спречила трагедије у Средоземном мору, рекла је 20. априла висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини (Federica Mogherini).

“Ми више немамо алиби, ЕУ нема више алиби, чланице немају алиби”, рекла је Могерини по доласку на састанак у Луксембургу. “Ове трагедије које су се десиле претходних дана и месеци, претходних година, то је све превише”.

Она је рекла да је потребно да ЕУ развије заједничку миграциону политику. “Као што смо након напада у Паризу и Тунису одлучили да појачамо интеграције у борби против тероризма и домену безбедности, потребна нам је права миграциона политика”, рекла је шефица европске дипломатије.

Европски комесар надлежан за питања миграција Димитрис Аврамопулос треба да половином маја представи европску стратегију у тој области. Међутим, италијански премијер Матео Ренци жели да се то питање размотри на највишем политичком нивоу па је затражио да се организује састанак лидера ЕУ.

Сваког дана италијанска обалска стража и трговачки бродови спасу између 500 и 1.000 особа. Према подацима обалске страже, више од 11.000 миграната је спасено само током једне недеље.

Појачати операцију надзора и спасавања

Могерини је рекла да се мора одмах реаговати и навела да треба ознажити капацитете европске операције надзора “Тритон”, али и боље распоредити мигранте у оквиру Уније, пошто сада Италија, Грчка, Малта и Шпанија носе практично сав терет.

Европска агенција за контролу и надзор границе Фронтекс (Frontex) преузела је прошле године од Италије операцију спасавања миграната у мору. Хуманитарне организације и организације су критиковале ту операцију због недовољних недовољних средства.

Европљани су до сада оклевали да издвоје већу подршку у људству и опреми операцији спасавања и прихвата миграната у мору, страхујући да ће их то само још више привући.

Заменик директора Фронтекса Хорхе Хил Аријас (Jorge Gil Arias) рекао је за радио Кадена сер (Cadena Ser) да су “средства ограничена, али да би, и да су много већа, било тешко избећи овакве трагедије.

“Не треба заборавити да је Медитеран огроман, два милиона квадратних километара. Не можемо контролисати и надзирати апсолутно сва подручја у којима би могло бити миграната и покушати да спречимо трагедије”, рекао је он.

Он је оценио да би отварање “нових легалних путева имиграције” могло бити решење за особе које беже од сукоба. Аријас је рекао да је решење и у већој сарадњи са земљама порекла и транзита, као и решавање “нестабилности” тих земљама. “То је посао за дипломатију”, додао је он.

Европљани рачунају на сарадњу са земља порекла и транзита и све наде полажу у то да ће два либијска ривалска парламента постићи договор о формирању владе националног јединства како би зауставили хаос у земљи који користе кријумчари људи.

Мигранти који углавном долазе из подсахарске Африке и Блиског истока покушавају да дођу до Европе на претпаним бродовима и сплавовима. Често беже из земаља у којима бесне ратови или кризе, попут Сомалије, Малија, Гамбије. Авганистанци и Сиријци иду и компненим путем преко Турске.

Извор: АФП, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]