Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ покреће операцију спасавања миграната на мору

Објављено 01.09.2014.

FrontexЕвропска комисија је одлучила да покрене у Средоземном мору операцију проналажења и спасавања миграната који у претпраним чамцима и бродовима покушавају да стигну до Европе, најчешће преко територије Италије. Та земља је више пута тражила помоћ ЕУ и других чланица, уз упозорење да ће своју операцију спасавања морати да обустави ове јесени. Од почетка године око 2.000 особа је страдало док су, бежећи из Африке и са Блиског истока од ратова, насиља и прогона, покушавали да дођу до Европе преко мора, саопштио је Високи комесаријат УН за избеглице (UNHCR).

Европска операција под именом “Фронтекс плус” треба да замени операцију “Маре нострум” (Наше море) коју је Италија покренула након трагедије у октобру 2013. када је код острва Лампедуза страдало 366 имиграната.

Рим је од тада више пута тражио помоћ ЕУ и упозоравао да ће ту операцију морати да након годину дана трајања обустави у октобру.

Европска комисија се нада да ће операција европске агенције за сарадњу у контроли спољне границе Фронтекс (Frontex) моћи да почне крајем новембра.

Планирано је да се споје и повећају капацитети снага које су већ размештене у водама Италије у оквиру Фронтексових операција “Хермес” и “Енеј”, рекла је 27. августа европска комесарка за унутрашње послове Сесилија Малмстрем (Cecicila Malmstroem).

Успех ће међутим зависити од тога колико су чланице ЕУ спремне да се укључе у операцију, рекла је Малмстремова и нагласила да треба што више чланица да се укључи и то са више средстава и људима.

Европска комисија и Италија ће тражити више средстава за финансирање операције, додала је европска комесарка после састанка са италијанским министром унутрашњих послова Анђелином Алфаном (Angelino).

“Наш циљ је да ‘Фронтекс плус’ замени ‘Маре нострум’”, рекао је Алфано и додао да ће Италија почети да постепено повлачи своје снаге пошто почне Фронтексова операција, пише АФП.

Малместемова и Алфано су оценили да Фронтекс неће моћи да премаши капацитете италијанске операције с обзиром да европске земље оклеваљу да са Италијом као и Грчком и Шпанијом поделе терет пријема миграната.

Пораст броја имиграната

Грађански рат у Сирији и криза у Либији подстакли су миграције и многи људи са тог подручја покушавају да дођу до Европе преко мора.

Према подацима UNHCR-а од јануара ове године 124.380 људи је потражило спас у Европи бежећи путем мора од рата, насиља и прогона, а већина их је спасена у оквиру операције италијанске морнарице и обласке страже, јавља Ројтерс.

Од почетка године око 2.000 особа је страдало покушавајући да морем дођу до Европе. Притом их је највише страдало у протекла три месеца, саопштио је 26. августа UNHCR.

“Мислим да је укупно 1.889 особа изгубило живот током ове године, од којих је 1.600 страдало од почетка јуна”, рекла је портпаролка UNHCR-а Мелиса Флеминг (Melissa) на конференцији за новинаре.

Италијанска морнарица је саопштила 26. августа да је у дводневној акцији спасила 364 миграната након што је рибарски брод којим су половили потонуо код обала Либије. Пронађена су и тела 24 особе.

У Италији се налази око 108.000 имиграната који су до Европе стигли чамцима и бродовима, у Грчкој је спасено или пронађено око 15.000 имиграната, у Шпанији 1.800 а на Малти око 300 људи.

Подаци указују на знатан пораст броја прелазака и умрлих у протекле три године. У 2011. је страдало 1.500 особа, у 2012. 500, а прошле године нешто више од 600.

Према подацима UNHCR-а, прошле године је око 60.000 имиграната стигло до Европе преко мора.

Извор: АФП, EurActiv.com
Преузето са www.euractiv.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]