Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ преноси Србији искуство у борби против незапослености младих

Објављено 14.07.2014.

radionica_nezaposlenost_mladihСрбија мора да пронађе свој начин да се избори са незапосленошћу младих, а Европска унија и њене чланице су спремне да поделе своја искуства у овом погледу, речено је на радионици “Иницијатива за запошљавање младих”, посвећеној разговору о начинима борбе против незапослености младих чија стопа у Србији износи више од 50 процената.

С обзиром на то да је незапосленост младих огроман изазов и за ЕУ, она је принуђена да у оквиру својих политика реагује на овај проблем новим програмима и механизмима.

“Незапосленост младих је с разлогом највећи проблем у Србији”, рекао је Фрејк Јанмат, шеф сектора за европске интеграције у Делегацији ЕУ у Србији.

Приступ младих запошљавању у Србији представља нарочити проблем јер постоје индиције да је реч о структурном проблему, рекао је Јанмат.

“Велики број младих, око 60 процената, је дугорочно незапослен. Значајан број младих људи, тачније 25 процената нису ни запослени, нити се школују и обучавају, што открива забрињавајућу отуђеност од тржишта рада”, рекао је Јанмат.

Европска комисија је у оквиру Стратегије проширења за 2013-2014. осмислила Програм реформи политике запошљавања и социјалне политике (ESRP) за Србију, који је Ласло Андор, комесар за запошљавање, социјална питања и инклузију објавио током прошлогодишње посете.

Овај проблем се мора решити како не бисмо имали “изгубљену генерацију”, односно изгубљени људски капитал јер је то један од најважнијих ресурса Европе и Србије за обезбеђивање дугорочне конкурентности, рекао је Јанмат.

“Неуспех интеграције младих у тржиште рада би представљао пропуштену прилику, а Србија то себи не може да приушти”, рекао је.

Томас Бендер, шеф одељења (за спољну политику, политику према суседима, проширење и IPA) при Генералном директорату за запошљавање, социјалну политику и инклузију, представио је мере ЕУ за решавање незапослености младих, посебно пакет мера за запошљавање младих и програм Гаранција за младе.

Гаранција за младе је препорука чланицама ЕУ да обезбеде “квалитетну понуду за посао, наставак образовања, стручну праксу или усавршавање за све младе до 25 година у року од четири месеца након завршетка формалног образовања или губитка посла”, рекао је Бендер.

Он је такође истакао потребу за “повећањем понуде квалитетних стручних пракси и обука” као и за “повећањем покретљивости радне снаге, јер широм ЕУ постоји два милиона слободних радних места”.

Србија тренутно припрема нацрт ESRP-а, а циљ радионице коју је организовала TAIEX Европске омисије у сарадњи са Тимом за социјалну инклузију и смањење сиромаштва Владе Србија и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, јесте да ESRP учини конкретнијим.

Стручњаци из Хрватске, Аустрије, Чешке и Словеније су током радионице поделили искуства својих земаља у борби против против незапослености младих са десетинама припадника владиног и невладиног сектора који се баве решавањем овог проблема.

Извор: www.europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]