Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ефикаснија употреба средстава успостављањем механизма за координацију пројеката усмерених на инклузију Рома

Објављено 11.03.2015.

drugi_koordinacioni_sastanak_romi2_2Директор Канцеларије зе људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић на другом координационом састанку о пројектима који су намењени инклузији Рома истакла је да ће упостављен механизам омогућити да путем редовне размене информација о реализованим и планираним активностима, сви релевантни корисници пројеката, донатори и тимови за спровођење пројеката допринети ефикасној употреби буџетских и донаторских средстава, чиме би се дала значајна подршка процесу унапређења положаја Рома у Србији.

“Република Србија има добре нормативне и институционалне механизме за унапређивање положаја Рома, али смо свесни да изазови попут израженог ниског квалитета живота, захтевају ефикасније и делотворније коришћење расположивих буџетских и донаторских средства, усмерених ка крајњим корисницима за шта је основни предуслов интензивирање комуникације и координације свих заинтересованих страна”, објашњава Пауновић.

“Управо су овакви механизми кључ за смањење ризика од расипања ефеката појединачних иницијатива домаћих институција и ресурса међународних донатора на унапређењу положаја Рома у Србији и превазилажењу проблема и застоја у имплементацији појединих пројеката намењених унапређењу положаја Рома који би могли евентуално да угрозе даље коришћење донаторске помоћи Републици Србији”, оценила је Пауновић.

Пауновић је подсетила да Србију у наредном периоду очекује и израда нове Стратегије за унапређење положаја Рома, а исходи са оваквих састанака могу допринети да се нове политике уграде у документ који мора имати јасне и мерљиве циљеве и носиоце одговорности.

Механизам координационих састанака партнерски су успоставили Канцеларија за људска и мањинска права, Канцеларија за европске интеграције и Тим за социјалну инклузију и смањење сиромаштва, наводи се у саопштењу Сузане Пауновић.

Стефана Лилић испред Владине Канцеларије за Европске интеграције поручила је да Србија треба на време да планира коришћење средстава из претприступних фондова ЕУ, а који су доступни за пројекте који се баве инклузијом Рома. Она је рекла да би у наредних месец дана требало да буде завршено планирање средстава за текућу годину, а размишља се и о трогодишњим плановима.

На састанку су чланови пројектних тимова дали преглед остварених резултата на пројектима који су посвећени инклузији Рома, говорили о успостављеним механизмима и процедурама уз помоћ пројеката, након чега су са представницима националних институција дискутовали о изазовима у спровођењу пројеката и начинима за њихово превазилажење.

Координационом састанку присуствовали су чланови пројектних тимова највећих пројеката усмерених на унапређење положаја и статуса Рома у Републици Србији и њихови корисници, представници релевантних министарстава, служби, представници Града Београда, Делегације Европске уније у Републици Србији и Мисије ОЕБС у Србији.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]