Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Е-здравство узима маха у ЕУ

Објављено 25.04.2014.

lekoviКоришћење информационих технологија у здравству узима маха у ЕУ, али још много тога мора да се уради на том плану, оценила је Европска комисија. Те технологије се користе у здравству у ЕУ углавном за уношење података и извештавање, а мање у клиничке сврхе попут онлајн консултација, показала су истраживања спроведена у болницама и међу лекарима опште праксе. Земље које предњаче у коришћењу информационих технологија у болницама у целини су Данска, Естонија, Шведска и Финска, док су Холандија, Данска и Велика Британија прве по дигитализацији здравствених картона.

Према два истраживања која су спроведена у болницама за хитне или краткорочне медицинске и хируршке поступке и негу и међу лекарима опште праксе у Европи, е-здравство се све више развија, пошто је у 2013. години 60% лекара опште праксе користило информационе технологије. То је раст од 50% у односу на 2007.

Истраживањима је обухваћено коришћење информационих технологија у здравству попут електронског система вођења здравствених података, приступа пацијената здравственим картонима, размене информација међу лекарима и установама и комуникације са пацијентом.

По услугама е-здравства у болницама предњаче Данска са стопом коришћења од 66%, Естонија (63%), Шведска и Финска по 62%.

Холандија предводи у дигитализацији здравствених картона са стопом дигитализованих картона од 83,2%, а следе Данска (80,6%) и Велика Британија (80,5%).

Међутим, само 9% болница у Европи дозвољава пацијентима да приступе својим здравственим картонима, а већина им даје само делимичан приступ.

Утврђено је и да приликом увођења е-здравства болнице и лекари опште праксе наилазе на многе препреке, од одсуства прописа и средстава до недовољне међусобне повезаности система.

На питање зашто више не користе услуге електронског здравства, већина лекара опште праксе, 79%,  навела је питање накнаде за онлајн услуге и непознавање информационих технологија (72%), док је 73% издвојило недовољну повезаности система.

За 71% лекара проблем представља недовољно законски регулисана питања поверљивости и приватности у домену електронске поште коју размењују лекар и пацијент.

Укпно 48% болница ЕУ разменило је медицинске информације електронским путем са лекаром опште праксе ван те институције а 70% болница са пружаоцима неге. У томе предњаче Данска, Естонија, Луксембург, Холандија и Шведска у којима 100% болница у одређеној мери размењује информације тим путем.

Мање од 8% болница размењује медицинске информације електронским путем са установама у другим чланицама ЕУ.

Издавање рецепата и комуникација с пацијентом

Лекари опште праксе не користе много информационе технологије за издавање рецепата и размену имејлова са пацијентом (32% и 35%). У издавању рецепата електронским путем предњачи Естонија (100%), затим Хрватска (99%) и Шведска (97%), а у размени електронске поште са пацијентом Данска (100%), Естонија (70%) и Италија (62%).

Само 9% болница пружа пацијентима могућност праћења њиховог стања “на даљину”, што је услуга која би могла да смањи потребу за боравком у болници и учини живот грађана безбеднијим.

Мање од 10% лекара опште праксе има онлајн консултације са пацијентима а мање од 16% са другим лекарским специјалистима.

Потпредседница Европске комисије и комесарка за дигиталну агенду Нели Крос (Neelie Kroes) рекла је да је потребно брзо променити “менталитет” сектора здравства и искористити предности информационих технологија.

“Желим да владе, творци високих технологија, осигуравајуће и фармацеутске компаније и болнице удруже снаге и створе иновативан и исплатив здравствени систем који ће притом бити транспарентнији и пружати пацијенту већу контролу”, рекла је она.

Комесар за здравство Тонио Борг је рекао да е-здравство може да пружи бољу негу пацијантима а здравствени систем учини ефикаснијим.

“Истраживања показују да неке чланице очигледно предњаче у електронском издавању рецепата и електронском вођењу картона на корист пацијента, и могу послужити као инспирација другима. Очекујем од свих чланица да искористе потенцијале е-здравства и сарађују на том плану у оквиру Мреже ЕУ за електронско здравство”, рекао је он.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]