Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Жива библиотека – не цени књигу по корицама!

Објављено 12.02.2016.

ziva_biblioteka_logoДа ли сте икада размишљали о својим предрасудама и стереотипима о другим људима? Или о томе шта други људи мисле о Вама? Можда имате предрасуде о Ромима, хомосексуалцима, особама са инвалидитетом или пак ништа не знате о људима који су били жртве насиља или живе са тешком болести? Да ли сте икада упознали анархисту или феминисткињу? Никада нисте имали прилику да причате са неким од ових људи и чујете нешто о њиховим животима? Ако сте спремни да се суочите са сопственим предрасудама, и да лично упознате “свој стереотип”, постаните читалац у Живој библиотеци у којој књиге говоре!

Добро дошли у Живу библиотеку поводом Дана заљубљених која ће се одржати 14. фебруара од 17 часова у холу Дома омладине Београд (Македонска 22). Жива библиотека ће бити организована у оквиру пројекта “Млади који живе са HIV-ом удружени за заступање својих интереса доприносе унапређењу свог положаја” који спроводи АС Центар за оснаживање младих особа које живе са HIV-ом и партнери: Кровна организација младих Србије (КОМС), Канцеларија за младе и сарадњу са удружењима градске управе града Београда (КЗМ) и Дом омладине Београда (ДОБ).

Жива библиотека је пројекат Савета Европе који се спроводи у партнерству са Повереником за заштиту равноправности уз подржку Министарства омладине и спорта Републике Србије (МОС). Циљ организовања Живе библиотеке јесте да се утиче на промену ставова читалаца и да се подстакне размишљање о сопственим убеђењима и предрасудама. Да се укаже на основне вредности које нас чине различитим, а које су саставни део суштине која нас чини људима. Циљ који организатори желе да постигну јесте промовисање људских права, слободе изражавања, толеранције, солидарности са свим обесправљеним групама, као и подизање свести о важности прихватања различитости као универзалне људске вредности.

Жива библиотека ће употпунити допринос за промовисање толеранције, равноправности уз уважавање различитости и личних слобода. Живе библиотеке ће дати могућност да се успостави дијалог између особа са маргина и посетиоца. Живе библиотеке пружају могућност да се рефлектују личне и професионалне вредности појединаца, њихова искуства, ставови и одговорности у борби против стереотипа и предрасуда, што ће допринети повећању разумевања, толеранције и емпатије према осетљивим групама.

“Књиге” у “Живој библиотеци” су, заправо, праве особе који представљају различите групе које су често мета предрасуда, стереотипа и дискриминације, а са којима посетиоци библиотеке могу разговарати, постављати им питања, дискутовати и разменити искуства. На овај начин читаоци могу сазнати доста нових ствари о људима из своје средине, али и о себи самима, а сам метод “Живе библиотеке” је као такав значајан, јер подстиче и промовише дијалог и разумевање и отвара многа важна питања о којима се у нашем друштву говори махом пристрасно, необјективно или сензационалистички. Посетиоци имају прилику да разговарају са 7 особа од којих свака представља једну књигу, а битна карактеристика “Живе библиотеке” јесте то што се она заснива на аутентичности, те је свака “књига” заснована на истинитој причи, што је вероватно делотворнији метод у разбијању предрасуда од класичног читања књига.

“Књиге” са којима посетиоци могу да разговарају су: ЛГБТ особа, особа која има HIV инфекцију, особа ромске националности, корисник/ца психијатријских услуга, трансексуална особа, самохрана мајка, бивша корисница психоактивних супстанци, и књига изненађења. Читаоци који прочитају највише књига на поклон добијају мајицу и друге поклоне.

Књиге ће бити особе које долазе из следећих удружења:

  1. Ромско удружење (Центар Нови свет), Београд;
  2. Креативни омладински центар Панчева за борбу против сиде (Компас), Панчево;
  3. Асоцијација за помоћ женама угроженим HIV-ом Жена плус, Београд;
  4. Удружење корисника психијатријских услуга (ДУША), Београд;
  5. Удружење више од помоћи AID+, Београд;
  6. ЛГБТ Србија – Први ЛГБТ радио, Београд;
  7. Удружење Хестија, Београд.

Извор: aids-support.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]