Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Завршен први #EUzaTEBE хакатон

Објављено 21.05.2019.

Učesnici i učesnice prvog #EUzaTEBE hakatonaАутоматизовање обавештавања правних лица о конкурсима и фондовима Европске уније победничко је решење првог #EUzaTEBE хакатона који су од 17. до 19. маја организовали Делегација Европске уније у Републици Србији и ICT Hub.

Девет тимова имало је 48 сати да понуди решење како да грађани и грађанке буду правовремено информисани о различитим приликама и подршци које Европска унија пружа кроз своје програме намењене грађанима/кама Србије.

Петочлани жири имао је задатак да одабере најбоље решење у целости, као и добитнике/це посебних награда за ефективности и креативност. Током оцењивања, посебно су узети у обзир одрживост и могућност имплементације.

Победничку екипу чинили су Огњен Радовић, Душан Цветковић, Ливиа Јовановић, Милош Радман, Никола Недељковић и Никола Миленковић. Они долазе из ИТ и gaming индустрије и имају искуство ранијег учествовања у хакатонима.

Они су предложили решење које по мишљењу жирија најбоље одговара на изазове информисања јавности о ЕУ фондовима и истовремено обједињује и креативност и ефективност у решавању проблема. Платформа овог тима у складу са јавно доступним подацима правних лица аутоматски детектује за које фондове могу да аплицирају и директно их обавештава о томе.

„На овај начин правна лица која можда нису ни знала да одређени фондови постоје ће директно добијати информације о фондовима који су доступни на своје email адресе. Након добијања обавештења ће на лак начин моћи да дођу до начина аплицирања, конкретних услова и процеса конкурса. Ова платформа ће такође убрзати процес регистрације на PADOR (online систем за идентификацију организација које конкуришу за пројекте)“, кажу из победничког тима који је награђен са 2.500 евра.

По ефективности се, према мишљењу жирија, истакао тим „Mauricius 42“, који је награђен са 1.500 евра. Они би кроз успешне приче мотивисали потенцијалне кориснике ЕУ фондова да приступе њиховој платформи. Тамо би заинтересованима олакшали претрагу за адекватним фондовима баш за њих, и то на персонализован начин, у односу на то ко су, чиме се баве, којој индустрији припадају.

Један од чланова жирија, Пол Анри Пресе из Делегације Европске уније у Србији, образложио је одлуку истакавши да се предлог платформе овог тима ефикасно бори са суштином проблема, и да има вишеструке користи за кориснике фондова.

Најкреативније решење понудио је тим „Слатке куце“, који је добио награду од 1.000 евра. Њихова идеја је да кроз market place сајт споје мала и средња предузећа са консултантима/кињама како би добили подршку у пријавама за фондове.

Жири такмичења чинили су Коста Андрић (ICT Hub), Борис Јовановић (маркетинг агенција Webtise), Срећко Шекељић (Societe General банка), Александра Берић (ЕУ инфо центар) и Пол Анри Пресе (Делегација Европске уније у Србији).

Победничка екипа „Тим 8” добиће 10.000 евра финансијске подршке и додатних 15.000 евра за директну примену и промоцију предложеног решења у наредна 4 месеца. #EUzaTEBE хакатон привукао је укупно 43 учесника и учеснице, који су у раду имали менторску подршку стручњака/иња из области комуникација, функционисања Европске уније и ИТ индустрије.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]