Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Закон о раду на дневном реду у Бриселу

Објављено 26.06.2014.

У Бриселу се од 24. до 26. јуна одржава билатерални скрининг за поглавље 19 о социјалној политици и запошљавању. На билатералном скринингу даје се преглед стања у тој области у Србији, са циљем да се направи оцена усклађености са европским стандардима. Шефица преговарачког тима Србије Тања Мисчевић рекла је након првог дана скрининга да је поглавље 19 једно од најсложенијих, као и да је Србија делимично усклађена са стандардима ЕУ и да зна који су кораци потребни за потпуно усклађивање. Закључно са овим састанком одржан је скрининг за 18 поглавља, од чега у 12 и билатерални и експланаторни, а у шест само експланаторни, односно први састанак у оквиру скрининга на којем се Србија детаљно упознаје са стандардима ЕУ.

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишћевић у изјави новинарима 23. јуна оценила је да је поглавље 19 једно од већих и сложенијих поглавља и да обухвата врло важна питања попут Закона о раду и питања која су у вези са стандардима рада.

Додала је да то поглавље такође обухвата и социјалну инклузију, запошљавање и рад особа са инвалидитетом, као и једнаке могућности за остваривање рада и накнаде за рад. Како је навела, то су аспекти о којима се у Србији не води довољно рачуна.

“Први дан је јако добро прошао”, оценила је Мишчевић, додајући да се тим српског Министарства рада показао као веома добро припремљен.

Шефица преговарачког тима је рекла да је оцењено да је Србија делимично усклађена са стандардима ЕУ, али да је најзначајније да ће након скрининга бити потпуно јасно шта су даљи кораци, и да се прави план за потпуно усклађивање.

Упитана да ли је разматран нацрт Закона о раду, којем се део јавности у Србији жестоко противи, Мишћевић је навела да се расправљало о тренутно важећем стању, али да су стручњаци Европске комисије добили нацрт.

“Дали су позитивно мишљење о самом закону, као и коментаре па је министарство дало још један нацрт. Дакле, нису не-упознати са овом материјом”, рекла је Мишчевић.

Министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, Александар Вулин новинарима је рекао да су представници Европске комисије веома позитивно оценили оно што је урађено када је реч о детаљима битним за поглавље 19.

“Што се тиче Закона о раду, био је помињан и могу да кажем са великим задовољством да представници Европске комисије сматрају да је то добар предлог и да су бројне директиве Европске комисије усвојене овим предлогом и да он у значајној мери хармонизује наше радно законодавство са законодавством ЕУ”, навео је Вулин.

Шта преговори доносе Србији?

Европски стандарди, са којима Србије треба да се усагласи током преговора, Србији би требало да донесу савремене радне односе, уз повећану флексибилност и повећање конкурентности, али и добру заштиту радника и развијени социјални дијалог.

У области социјалне заштите и запошљавања, Брисел има подељену надлежност са државама чланицама, односно допуњава активности које спроводе чланице.

Када је реч о Закону о раду, од Србије се очекује усклађивање са директивама које се односе на организацију радног времена, односно дефиниције радног времена, ноћног рада и размака између радних дана. Од Србије се пре свега тражи већа флексибилност у погледу организације радног времена.

Србија се усклађује и са директивом о безбеднсоти и здравља на раду и 20 пратећих директива, којима се предвиђају посебне мере безбедности на раду, као и опреме за личну безбедност и превенција одређених ризика.

Како су раније рекли у преговарачкој групи, то је веома динамична област јер се појављују нови ризици, па се проналазе и нове мере за спречавање опасности.

У ово поглавље спада и запошљавање. Према ранијим информацијама, Национална стратегија запошлајвања је усаглашена са ЕУ.

Извор: Бета и С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]