Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Закон о раду: Ниже отпремнине, нове могућности за уговоре

Објављено 14.07.2014.

workСкупштина Србије почеће 15. јула ванредно заседање на чијем дневном реду су и измене закона о раду и о пензијском и инвалидском осигурању. Синдикати, који најављују протесте због новог закона, највише су се противили одредбама које ће утицати на зараде, као и изменама у погледу проширеног дејства колективних уговора, за шта су услови пооштрени.

На дневном реду заседања, које је заказано на захтев Владе, налазе се и Предлог закона о отклањању последица поплава и Извештај о поплави и предузетим мерама.

Изменама закона о раду предвиђено је да накнада по основу минулог рада од 0,4% по години рада важи искључиво код актуелног послодавца, а не за све године стажа.

Отпремнина за отпуштање као технолошки вишак ће се такође обрачунавати само за године проведене код тренутног послодавца, а не за цео радни стаж како је до сада било предвиђено, и то у износу од најмање трећине зараде по години стажа. Отпремнина због одласка у пензију износиће две просечне плате запосленог, а не три као до сада.

Запослени ће имати право на накнаду за ноћни рад од 26%, али не и за сменски рад.

Продужено је максимално трајање уговора на одређено време са годину дана на две, или у изузетним околностима на три. Такође, укинута је старосна граница од 30 година за склапање уговора о повременим и привременим пословима преко омладинских задруга.

Додатно се регулишу уговори са непуним радним временом и рад на даљину, као флексибилни облици запошљавања.

Предвиђено је да послодавац може без анекса уговора да пребаци запосленог на друго радно место услед потреба посла, до 45 дана у години, и уз задржавање исте плате.

Када је реч о коришћењу годишњег одмора, запослени ће ово право добити после месец дана непрекидног рада, а не као до сада после шест месеци. Са друге стране, више неће бити накнаде за неискоришћен годишњи одмор, изузев ако запослени добије отказ. Зато се укида и право на потврду о неискоришћеном годишњем одмору.

Током годишњег одмора запослени ће добијати основну зараду увећану за минули рад током тог месеца, а не као до сада просек своје зараде из претходна три месеца. Износ ће зависити од тога колики су додаци на зараду, попут топлог оброка и регреса.

Смањује се и број дана плаћеног одсуства са седам на пет (венчање, порођај супруге, тешке болести чланова породице или њихова смрт). За добровољно давање крви следе два слободна дана.

Током принудног одмора запослени има право на 60% основне зараде увећане за минули рад, а не као до сада на просек своје зараде из претходна три месеца.

Када је реч о проширеном дејству колективних уговора, предвиђено је да одлуку о проширењу доноси влада, а услов за проширење је пооштрен, тако да се сада може проширити само уговор који покрива 50% запослених у тој области, а не 30% као до сада.

Скраћен је рок за покретање поступка против решења којим запослени сматра да је оштећен са 90 на 60 дана, док је укинуто ограничење за окончање радног спора на шест месеци, са образложењем да су рокови за поступање судова регулисани посебним прописима.

Када послодавац отпусти радника као технолошки вишак, на истом месту неће моћи да запошљава раднике у наредна три месеца, а не шест како је раније било предвиђено.

Прецизирани су услови за отпуштање радника због недовољне професионалности или дисциплинских прекршаја. Такође, уведен је шири распон казни, тако да је сада могућа и новчана казна од највише 20% до три месеца, као и суспензија без накнаде до 15 дана.

Предвиђене су и измене у обрачуну зарада.

Измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању предвиђају да се почев од јануара 2015. на сваких шест месеци повећава старосна граница за одлазак жена у пензију, да би 2032. она била 65. година, односно да би се изједначила са условима за мушкарце. Минималан стаж је 15 година.

Предвиђена је и могућност одласка у превремену старосну пензију и њу могу да користе сви који имају 40 година стажа. Од 2023. у превремену пензију могу да оду мушкарци стари 60 година, а жене са 59,6 година. За недостајуће године живота плаћаће се пенали 0,34% месечно. Пензија по том основу може да се умањи максимално 20,4%.

Жена која је родила једно дете по том основу има право на додатних шест месеци стажа, а она са двоје деце – једну годину. Жена која је родила троје и више деце има право на додатни стаж од две године.

Извор: Бета и С.В., преузето са www.euractiv.rs.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]