Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Закључци националне конференције „Унапређење родне равноправности”: пандемија додатно отежала положај жена у Србији

Објављено 22.12.2020.

Konferencija "Unapređenje rodne ravnopravnosti"На Националној конференцији „Унапређење родне равноправности у Србији”, одржаној у организацији Фондације „Ана и Владе Дивац” и Фондације „Центар за демократију”, под покровитељством Балканског фонда за демократију (пројекат Немачког Маршаловог фонда) и Амбасаде Краљевине Норвешке, посебна пажња је посвећена стављању постојећих изазова у контекст пандемије ковид 19 и њеног утицаја на родну равноправност и положај жена у Србији посебно у области радних права.

У уводном делу учесницима су се обратили и Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, и Геир Јохансен, Заменик шефа мисије Амбасаде Краљевине Норвешке у Србији.

Истакнуто је да се време пандемије ковид 19 породично насиље повећало и да у Србији у погледу напретка који се односи на културне и патријархалне обрасце нема посебног помака. У појединим медијима је често присутан говор мржње према женама, Ромима и ЛГБТ особама.

„Наша некултура, родни стереотипи и предрасуде који штете и мушкарцима и женама доводе до страшног насиља са трагичним исходима. У приватном животу нисмо постигли равноправност, а о томе не говоримо јер је атрактивније говорити о родној равноправности у политици и економији и то би требало да променимо”, нагласила је током конференција Повереница за равноправност Бранкица Јанковић.

Велики изазов је што се дискримација најчешће јавља на тржишту рада јер постоје оквири за заштиту који се не користе у довољној мери. Жене у Србији су се у 2019. највише обраћале Поверенику за дискриминацију на тржишту рада, нарочито након породиљског одсуства и неге детета – премештање на ниже радно место, или немогућност напретка, спречавање коришћења флексибилног радног времена.

Истраживање Повереника за равноправност о дискриминација на тржишту рада показало је да 92% анкетираних послодаваца и 84% запослених сматра да постоји дискримнацију на рандом месту, а 1/3 испитаника је дискриминацију доживело. Рањиве групе су током пандемије постале још рањивије – пре свега жене и особе са инвалидитетом.

Кликните да преузмете публикацију „Против дискриминације жена – Мере у областима рада и запошљавања као приоритет у стратешким документима Србије у процесу приступања ЕУ” (.pdf).

Према подацима UN Women из 2019, економска вредност неплаћеног рада за жене се повећала за 2,5 часа, док је током пандемије та статистика још неповољнија што ће показати даље анализе.

„Моја порука свима нама је да не смемо одустати и да је наша дужност и према нама и према нашој деци да се боримо да се на агенди приоритета које ће решавати у будућности више не налазе неједнакост и дискриминација. Да се не говори о подели на мушке и женске послове и да не морају никада да бирају посао или породицу или се осете маргинализовано. Једнаке шансе за све, и мушкарце и жене, су услов за бољу будућност”, изјавила је на конференцији Ана Кошел, директорка Фондације „Ана и Владе Дивац”.

Од марта 2020. реализован је низ активности кроз јавну кампању и обуке за информисање и едукацију 30 медија, 15 организација цивилног друштва, 240 представника предузећа и 45 представника локалне самоуправе о питањима положаја жена.

Урађене су анализе локалног акционог плана за запошљавање и локалног акционог плана за родну равноправност у девет одабраних општина из три округа (Златиборски, Пчињски и Јужнобачки округ).

Кликните да преузмете публикацију „Родна перспектива у локалним политикама запошљавања” (.pdf).

Такође, у тим општинама – Бечеју, Ариљу, Врању, Владичином Хану, Ужицу, Бачкој Паланци, Сремским Карловцима, Пожеги и Сурдулици – локална удружења су добила подршку за реализацију „Уличних акција” које су подразумевале разговор са суграђанима и суграђанкама о овој теми и поделу материјала на штандовима. Иако се у у току уличних акција показало да наше грађанке и грађане муче, по њиховом мишљењу, далеко већи проблеми: немаштина, незапосленост, ригорозне епидемиолошке мере и стрепња због ширења вируса, урушен здравствени и образовни систем, реализатори пројекта се надају да ће континуитет и нагласак на тему родне равноправности временом дати одређене резултате.

Сви актери и учесници пројекта закључили су да је важно да у свакодневном животу превазићи предрасуде, као и да се директно погођени дискриминацијом укључе уз релевантне институције у заједничко решавање проблема, а то ће бити један од задатака локалних власти у наредном периоду.

Конференција је завршна активност пројекта „Унапређење родне равноправности у Србији” који реализују Фондација „Ана и Владе Дивац” и Фондација „Центар за демократију” под покровитељством Балканског фонда за демократију (пројекат Немачког Маршаловог фонда) и Амбасаде Краљевине Норвешке. Циљ пројекта је да допринесе процесу реформи и борби против родне дискриминације у Србији, јачању људских права у Србији и оснаживању жена, посебно у погледу рада и запошљавања.

Преузмите презентације са скупа:

Извор: www.divac.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]