Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Застој у проширењу ЕУ неће успорити приступне преговоре

Објављено 05.12.2014.

eu_flag - ilustracijaИзгледи за улазак у Европску унију, иако неће бити проширења у наредних пет година, подстичу закаснеле структурне реформе и демократизацију у земљама на путу ка ЕУ, истакао је европски комесар за суседство и проширење Јоханес Хан. Он је поручио земљама Балкана које су у процесу приступања да се у реформама концентришу на економију и да воде више рачуна о квалитету реформи него о брзини. За Србију је Хан оценио да је добро напредовала на путу ка ЕУ али да треба да уради више у бројним областима, попут владавине права. Истовремено је европски комесар поручио земљама Балкана да свака дефинише свој темпо и динамику процеса приступања.

Хан је у интервјуу за Еурактив Немачка рекао и да је његов лични циљ да помогне да се реши проблем између Грчке и Македоније око имена.

На питање да ли ће земље Балкана на путу ка ЕУ, посебно Србија, бити разочаране што у идућих пет година неће бити пријема, Хан је одговорио да ниједна од тих земаља неће бити спремна за улазак у ЕУ до 2019. и да то потврђују октобарски извештаји о напретку.

“Међутим, то не значи да успоравамо преговоре. Управо супротно. Урадићу све што је у мојој моћи и ЕУ ће наставити да пружа сваку могућу врсту подршке да у тим земљама напредују неопходне реформе”, истакао је Хан.

Европски комесар рекао је да земље кандидати у процесу реформи треба пре свега да се концентришу на економски сектор али поштујући принцип “квалитет (је) изнад брзине”.

“Циљ треба да буде да се земља тако добро припреми за приступање да проширење ствара јасне предности за ЕУ које су видљиве грађанима. Интереси ЕУ морају поново постати приоритет. Само тако ће се набоље променити сада скептичан став у многим чланицама”, казао је Хан.

Европски комесар за преговоре о проширењу је рекао и да је важно да свака земља Балкана дефинише свој темпо и динамику процеса приступања додајући да су извештаји о напретку на путу ка ЕУ указали на велике разлике међу земљама кандидатима.

“Србија и Црна Гора без сумње су оствариле добар напредак али у обе има још много области, попут владавине права, где је потребно уложити веће напоре”, истакао је комесар Хан.

Када је реч о Македонији, којој Грчка блокира отпочињање приступних преговора због спора око имена, Хан је рекао да ће искористити добре односе које има са Грчком како би се предузели конкретни кораци за решење проблема.

Хан је казао да је блиско сарађивао са Грчком, која је била у проблемима док је Хан био комесар за регионалну политику.

“Након 19 година неплодних преговора, морају се предузети конкретни кораци да се реши конфликт који озбиљно омета изгледе за придруживање једне од земаља (Македоније)”, казао је Хан.

У вези Турске Хан је рекао да су преговори са тим кандидатом за ЕУ у обостраном интересу али да компромиса неће бити и да Турска мора да поштује европске стандарде у домену слободе штампе, родне равноправности, владавине права … ако жели да крене даље ка ЕУ.

“Као и у случају других кандидата и потенцијалних кандидата, на Турској је да одреди динамику преговора. Међутим, компромиса са стране ЕУ неће бити у погледу квалитета”, казао је комесар у интервјуу, пренео је EurActiv.com.

Хан је говорио и о медитеранским земљама из јужног суседства ЕУ истичући да је подршка унутрашњој стабилности тих земаља приоритет.

Комесар је оценио да је Тунис на добром путу након недавних председничких избора док је Либија захваћена кризом. “Ту треба да се фокусирамо на основне државне структуре попут правосуђа, полиције и цивилног друшта и, наравно, хуманитарну помоћ”, казао је Хан.

Комесар је рекао и да Мароко представља добар пример реформи и да напредак те земље охрабрује. Најавио је да ће Мароко ове недеље бити прва земља из јужног суседства ЕУ коју ће посетити јер са њом ЕУ има најразвијеније партнерство.

Хан је у Јункеровој Комисији комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу. Претходно, у другој Барозовој Комисији, Хан је био европски комесар за регионалну политику.

Извор: EurActiv.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]