Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

За најсиромашније у ЕУ 3,5 милијарди евра

Објављено 03.03.2014.

Европски парламент је 25. фебруара потврдио договор о помоћи најсиромашнијима који је крајем 2013. постигао са чланицама ЕУ, а предвиђа 3,5 милијарди евра. То ће омогућити најсиромашнијим грађанима ЕУ да добијају помоћ у храни и одећи који ће се обезбедити средствима из Фонда за европску помоћ најугроженијима (FEAD) у периоду 2014-2020. Помоћ је, упркос покушајима чланица да је смање, остала на истом нивоу као и у претходном буџетском циклусу. Програм помоћи у храни у ЕУ је, након избијања економске кризе, био у једном тренутку, током 2011, доведен у питање, а чланице су тражиле да се измени начин финансирања те помоћи. Процењује се да у ЕУ око 50 милиона грађана не може да задовољни основне материјалне потребе и да живи око 4,1 милиона бескућника.

Европски посланици су успели да издјествују да средства за FEAD остану на 3,5 милијарди евра, док су чланице ЕУ првобитно хтеле да та средства смање на 2,5 милијарди евра. За помоћ најсиромашнијима у храни је у претходном буџетском циклусу од 2007. до 2013. било издвојено 3,5 милијарди евра.

“Успели смо да остваримо наше кључне циљеве у једногодишњим преговорима са Комисијом и чланицама – да повећамо буџет са 2,5 на 3,5 милијарди евра, да оснажимо улогу организација које се боре против сиромаштва, у осмишљавању, вођењу и надзору програма и да поједноставимо административне процедуре”, рекао је известилац Европског парламента за FEAD Емер Костело (Costello), ирски посланик у групи социјалиста и демократа у ЕП.

FEAD ће заменити Програм за дистрибуцији хране најугроженијима (MDP) који је финансиран из фондова Заједничке пољопривредне политике, што су поједине чланице попут Немачке и Шведске оспориле. Те земље су сматрале да је издвајање из буџета Заједничке пољопривредне политике у социјалне сврхе неоправдано и да није у складу са правилима Светске трговинске организације, а то је 2011. потврдио и Европски суд правде. Европска комисија је након тога изнела предлог нове, шире и знатно флексибилније шеме за програм “Храна за најсиромашније”.

FEAD ће се састојаће од два програма – за дистрибуцију хране и основних потрепштина, и финансирање мера социјалне инклузије за најсиромашније грађане.

Нови програм даје више простора чланицама када је реч о набавци и дистрибуцији хране, а средства ће моћи да се користе и за одећу и друге основне потребе, попут обуће, сапуна или шампона. Такође, национални програми за средства из FEAD-а мораће да садрже и мере које ће помоћи најсиромашнијима да изађу из сиромаштва.

“Ова средства представљају значајну подршку чланицама у њиховим напорима да помогну најрањивијим Европљанима и говоре о солидарности ЕУ са најсиромашнијима, које је најтеже погодила економска и социјална криза”, рекао је европски комесар за социјална питања Ласло Андор (Laszlo).

У 2011. готово четвртина Европљана или 120 милиона људи било је изложено ризику од сиромаштва или искључености из друштва, што је око чеитри милиона више него у 2010, наводи се у саопштењу Европског парламента.

Према подацима Европске комисије, око 50 милиона грађана не може да задовољни основне материјалне потребе.

Процењује се и да у ЕУ живи око 4,1 милиона бескућника, међу којима су и млади, мигранти и породице са децом.

Савет ЕУ још треба да ускоро формално потврди договор, након чега ће средства моћи да се одмах корисисте, укључујући и за покривање трошкова направљених од 1. јануара 2014.

Извор: АФП и EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]