Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

За пројекте за младе више од 143 милиона динара

Објављено 13.08.2019.

Potpisnici i potpisnice ugovora za realizaciju projekata za mladeМинистар омладине и спорта у Влади Републике Србије Вања Удовичић је 12. августа, поводом обележавања Међународног дана младих, потписао уговоре са представницима/ама локалних самоуправа и удружењима за реализацију 66 пројеката, којима ће бити обухваћено приближно 38.000 младих.

Ресорно министарство обезбедило је више од 143 милиона динара за ове пројекте, усмерене ка остваривању свих девет циљева Националне стратегије за младе.

Кроз пројекте усмерене ка стимулисању различитих облика запошљавања, самозапошљавања и предузетништва младих, планирано је да се укључи 8.700 младих.

Удовичић је честитао младима њихов дан, истакавши да су они највреднији ресурс и капитал наше земље.

Желим вам да остварите снове у својој земљи и да развијате потенцијале на личну и друштвену добробит, а ми ћемо наставити да награђујемо ваш труд, знање и успехе, поручио је министар.

Генерална скупштина УН прихватила је 1999. године препоруку Светске конференције министара задужених за омладину да се 12. август прогласи за Међународни дан младих.

Тема Међународног дана младих на глобалном нивоу ове године била је трансформација образовања.

Препознајући посебну и важну улогу младих у друштву, Министарство омладине и спорта континуирано ради на стварању услова за њихов квалитетнији живот у Србији. Својим активностима из дана у дан Министарство доказује да мисли на младе свих 365 дана у години, и да ће наставити да систематски и континуирано улаже у њихов развој. Ресорно министарство има успостављене основне механизме за активно учешће младих у друштву, кроз рад савеза, удружења младих, удружења за младе, канцеларија за младе на локалном нивоу и омладинских клубова. То је мрежа од приближно 1.600 актера који делују широм Србије и на њеној одрживости раде министарства, локалне самоуправе, цивилни и приватни сектор.

Тренутно на локалном нивоу, уз подршку Министарства, активно је 136 канцеларија за младе, а кроз опремање, изградњу и рад 113 омладинских клубова и теретана на отвореном/малих спортских терена, створени су услови за квалитетно провођење слободног времена и развијање здравих стилова живота. Такође, ту спадају и активно учешће младих у друштву, коришћење и креирање културних садржаја, неформално образовање и информисање прилагођено потребама младих, а глас младих се чује и кроз рад Савета за младе, као саветодавног тела Владе.

Кроз остале пројекте, усмерене ка реализацији циљева Националне стратегије за младе, приближно 10.000 особа ће бити укључено у активности које промовишу здраве и безбедне стилове живота и квалитетно провођење слободног времена.

У циљу подстицања волонтеризма и активног учешћа младих у друштву, у програму “Млади су закон”, учествоваће више од 1.400 волонтера/ки који ће поклонити 50.000 волонтерских сати унапређењу 150 локалних заједница у Србији.

Фонд за младе таленте на годишњем нивоу подржи више од 3.400 најбољих средњошколаца/ки и студената/киња. У претходном периоду преко Фонда је додељено приближно 28.000 награда и стипендија у укупном износу већем од 7,5 милијарди динара.

Ови и још пуно других резултата, на најбољи начин показују да Министарство успешно ради на томе да младима створи услове у којима они неће осетити потребу да напусте Србију, већ да управо овде раде, оснивају породице и остваре сопствене потенцијале, наводи се у саопштењу Министарства омладине и спорта.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]