Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

За успешно коришћење фондова ЕУ важни добра припрема и поштовање процедура

Објављено 24.03.2015.

money - ilustracijaПољска, позната по доброј искоришћености европских фондова пре и после приступања ЕУ, може својим искуством да пружи драгоцену помоћ Србији у томе, речено је 20. марта на скупу о искуствима те чланице ЕУ у коршићењу европских фондова. Као пример успешности Пољске је наведена велика искоришћеност претприступних пољопривредних фондова због чега јој је Европска комисија доделила и додатна средства за то. Пољски амбасадор у Србији Александер Хећко је на скупу подсетио на значај добре припреме за коришћење фондова ЕУ, указавши да су у Бриселу важне процедуре и да не помажу познанства. Он је додао да су и у случају Пољске почеци на плану европских интеграција били тешки, а реформе “бруталне и шокатне за обичне људе” и да Србија треба да се припреми на то.

“Пољска је најбољи пример земље, бар у централној и источној Европи, која је на прави начин ушла у процес европских интеграција, предузела тешке реформе и определила се за јачање капацитета за коришћење европских фондова”, оценила је министарка без портфеља задужена за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

На семинару “Зашто је Пољска успешна у ЕУ фондова” Јоксимовић је истакла да је искуство Пољске у реформама и коришћењу европских фондова драгоцено, и додала да та земље, сада када је чланица ЕУ, може да рачуна на 80 милијарди евра из кохезионих фондова ЕУ.

Према њеним речима, добро коришћење претприступних фондова важно је не само за унапређење различитих сегмената друштва већ и за припрему за коришћење европских фондова пошто Србија постане чланица.

Јоксимовићева је подсетила да је Србија добила акредитацију за децентрализовано управљање IPA средствима, односно да је постала одговорна за њихово коришћење. “Мислим да ту имамо још посла да урадимо. Не функционише све идеално, али свакако ћемо радити на унапређењу”, рекла је она.

Амбасадор Пољске у Србији Александер Хећко је рекао да су и у случају Пољске почеци били тешки, да су реформе биле “бруталне и шокатне за обичне људе” и да слично искуство очекује и Србију. “То је веома тежак моменат за друштво – како одржати ентузијазам и енергију а бити спреман на одрицања”, рекао је Хећко.

Он је истакао значај добре припреме за коришћење фондова и подсетио су у Бриселу важне процедуре, односно да ће лоше припремљени захтеви бити “бачени у смеће” а средства морати да се врате, ако добро не буде урађен обрачун дотације.

“Искористите добра решња и грешке. Не заборавите да је Брисел бирократија и процедура… Телефон од кума у Бриселу неће помоћи”, рекао је он.

Хећко је рекао да Пољска “веома снажно подржава” интеграцију Србије у ЕУ и позвао Србију да искористи искуства и помоћ Пољске. Он је рекао да је та сарадња могућа и кроз билатерлан и мултилатералан оквир, попут сарадње кроз Вишеградску групу, као и у многим областима, од владавине права и заједничке безбедносне политике, пољоприведе и заштита животне средине до коришћење фондова ЕУ.

Званичник пољског Министарства за инфраструктуру и развој Пољске Мадхеј Аулак рекао је да Пољска покушала да искористи што више европских програма. Он је рекао да је износ који је добила занемарљив када се гледа величина пољске привреду али да је искуство било драгоцено.

Аулак је рекао и да су преприступни фондови у Пољској дељени регионима који су предлагали пројеке, о којима је затим одлучивала централна власт, али је додао да је на тај начин делом одлучивање пребачено и на ниже нивое.

Успешно коришћење пољопривредне помоћи

Хећко је као пример успешног коришћења фондова у Пољској навео искуство у повлачењу средстава из претприступних фондова за развој пољопривреде и рурални развој. Он је рекао да је својевремено искоришћеност тих средставау Пољској била “107%”, објаснивши да јој је Европска комисија, пошто је видела да Пољска ефикасно користи фондове, доделила додатних 140 милиона евра.

Он је рекао да су се пољски пољопривредници, без обзира на то колико су образовни, јављали специјализованим агенцијама за помоћ приликом попуњавања захтева за добијање средстава.

“Били су успешни јер су имали енергију и одлучност обичних људи који су схватили да ће, ако испуне тешке процедуралне услове, новац пасти с неба”, рекао је Хецко.

Пољска је, такође, имала стручњаке у администрацији који су познавали компликоване процедуре аплицирања за средства ЕУ, истакао је он и додао да је већина стручњака искористила та искуства и сада ради ван домовине, пре свега уи Бриселу.

Јадранка Јоксимовић је рекла да ће следеће године Србија моћи да расписује позиве за пољопривреднике за корсишћење фондова за пољопривреду и рурални развој IPARD. Истакла је да се не сме губити време већ да треба почети тренинге и обуке за то.

Део средстава претприступне помоћи  ЕУ Србији (IPA2) за 2015. биће намењен буџетској подршци реформама управљања јавним финансијама и државне управе, додала је Јоксимовић.

Она је поновила да ће Србија у буџетском периоду 2014-2020. моћи да рачуна на око 1,5 милијарди евра из IPA2, односно годишње на око 200 милиона евра.

Аутор: М.П., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]