Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Звездарски модел бриге о најискљученијим грађанима

Објављено 19.06.2015.

volonterski_servis_zvezdara_su_fiПише: Надежда Сатарић (Блог о социјалном укључивању)

Одговорност за развој услуга и сервиса за рањиве групе становништва у локалним заједницама, држава је пренела у надлежност локалних самоуправа. Дефинисала је и механизам наменских тансфера за помоћ са националног нивоа за развој услуга у недовољно развијеним локалним самоуправама.

Међутим, није дефинисала механизам како „натерати“ оне локалне самоуправе које не спадају у најнеразвијеније, а не развијају услуге за осетљиве групе, да то и чине ако за њима постоји потреба. Пример је услуга помоћ у кући за одрасле и старије, за којом, без икакве сумње, постоји потреба у свакој локалној заједници, а ње нема у више од трећине општина у Србији. За локалне самоуправе тих заједница слободно можемо рећи да нису довољно социјално одговорне.

За разлику од таквих локалних самоуправа, постоје и оне општине које представљају изузетне примере вођења одговорне социјалне политике, упркос чињеници да немају дефинисане надлежности ни неопходна буџетска средства за развој сервиса, какав је случај са општинама града Београда. Београдска општина Звездара са својим Волонтерским сервисом је инспиративан и без сваке сумње пример добре праксе који завређује поштовање.

Иако је у Београду одговорност за развој сервиса за осетљиве групе на градској самоуправи, надлежни у општини Звездара нису остали „глуви“ на обраћање грађана, посебно самохраних старијих који предуго чекају на тражену помоћ геронтодомаћице у кући финансирану од стране Града, а немоћни су и треба им одмах помоћ у свакодневном функционисању, као и особа са инвалидитетом које живе без породичног старања. Још 2011. године, основали су Тим за волонтерску подршку грађанима Звездаре јер су веровали да се и волонтерским ангажманом може много тога променити набоље. Данас је то огранизациона јединица општине, Волонтерски сервис, место у које долазе сви – и они који траже помоћ и они који нуде помоћ.

Данас, Волонтерски сервис има 40-ак волонтера и преко 250 корисника услуга на месечном нивоу. У 2014. години, волонтерски ангажман имало је око 60 волонтера/ки који су својим услугама опслуживали и подршку пружили за преко 300 корисника/ца.

Које то услуге својим суграђанима волонтери пружају?

Теренске посете у кућним условима – овај програм је намењен старијима и особама са инвалидитетом којима треба помоћ и подршка у свакодневном функционисању (набавка хране и кућних потрепштина, обављање лакших кућних послова, а пре свега дружење и разговор). Ове посете се реализују два пута недељно у трајању од по сат и по.

Мој мајстор – програм мањих поправки у кућама самохраних старијих, немоћних и грађана слабијег имовинског статуса. Мајстор дефинише квар, уколико је могуће – поправи га без куповине нових делова, а уколико је потребна набавка делова, обави је од новца корисника или, ако корисник нема средстава, тај рачун покрива локална самоуправа.

Апотека на точковима – Волонтерски сервис има партнерски споразум са Домом здравља Звездара по коме волонтерке/волонтери одлазе и преузимају рецепте и потом у апотеци лекове (редовну месечну терапију) и достављају на кућну адресу корисника. Корисник одлази код лекара само у случају потребе за прегледом.

Библиотека на точковима –Волонтерски сервис има партнерство и са Библиотеком „Вук Караџић“, у коју волонтерке/волонтери одлазе и обављају бесплатно учлањење и кућну доставу књига оним старијим који то не могу да лично ураде или то чине када се старији разболе.

Саветовалиште за појединце и породице – је програм психосоцијалне подршке који се реализује у кућним условима или у просторијама Волонтерског сервиса, а некада, по потреби, и путем телефона.

Правна помоћ –Поједини волонтери су обучени, односно специјализовани да дају правне савете, информације о правима из области социјалне заштите, условима и начинима њиховог остваривања.

(…)

Текст “Звездарски модел бриге о најискљученијим грађанима” Надежде Сатарић у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]