Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Знањем до профита

Објављено 07.11.2009.

За лакше гајење јагода 13 узгајивача окуопљених у задрузи „Црвена јагода” из Лучана набавило је пољопривредну механизацију

За лакше гајење јагода 13 узгајивача окуопљених у задрузи „Црвена јагода” из Лучана набавило је пољопривредну механизацију

У 10 општина западне Србије становници села научени како да удруживањем побољшају међусобну сарадњу, повећају конкурентност и остваре додатне приходе.

Сеоско становништво у Србији је два и по пута сиромашније у односу на становнике градова. Индекс сиромаштва руралних подручја је за око 50 одсто већи у односу на просек читаве популације.

Да би село постало место са већим шансама за угоднији живот, неопходно је да земљорадници, занатлије, домаћице савладају знања и вештине које ће им омогућити да зарађују и прекораче праг сиромаштва.

Пројекат „Програм изградње капацитета руралних организација” спроведен у 10 општина западне Србије (Шабац, Сремска Митровица, Богатић, Владимирци, Ваљево, Крупањ, Осечина, Косјерић, Лучани и Чајетина) за један од циљева имао је организовање удружења, задруга, неформалних група становника села како би осавременили и унапредили пословне интересе. Започет 2005. а завршен 2007. године, пројекат је финансирао USAID, а организација која је пројекат спровела на територији Западне Србије био је ИРД.

–Основни циљ програма био је развој професионалних група на основама предузетништва и добре управе. Помогли смо члановима да унапреде међусобну сарадњу и на тај начин, што је могуће више, искористе предности које уживају регистрована удружења, као и да повећају конкуретност – каже Саша Марушић, стручни сарадник за развој агробизниса ИРД-а.

У сарадњи са локалним партнерима – регионалим привредним коморама, општинама и НВО, обезбеђена је стручна помоћ за петнаест земљорадничких и женских организација.

У првој фази организована је обука како да се ове неформалне групе „чвршће” организују. Пренето је знање о томе шта су НВО, задруге, пословна удружења, како се образују и шта су бизнис планови, како се контактирају донатори, пишу пријаве за конкурсе.

– Довели смо стручњаке који су пренели знање како се јачају капацитети менаџмента, додаје Марушић. У другој фази „проверено” је шта су новоформиране групе научиле. ИРД је расписао интерни конкурс. Од девет пријава четири организације су испуниле услове и добиле грантове од 5.000 до 6.000 евра.

Осам домаћица из Љига окупљене у женску задругу „Златне руке” спремају домаћа јела, као аутентични производ Србије. Знање које су стекле овим пројектом омогућило им је да наступе на сајмовима, пригодним туристичко – етно манифестацијама. Удружене и оснажене, све незапослене, стекле су начин да остваре приоход. Од привремених послова у „Златним рукама” кућном буџету месечно могу да донесу од 100 до 200 евра. Њихова одлука је да не започињу индустријску, занатску производњу.

Удружење „Црвена јагода” из Лучана које окупља произвођаче јагодичастиог воћа такође је успешно добило средства за пројекат. На конкурсу ИРД, од добијеног новца, купили су машину за повезивање садница.

Земљорадничка задруга „Млекар” из Ваљева је и после пројекта наставила рад. Отворили су нова два продајна места. Удружених 13 пољопривредних произвођача морали су да запосле једног радника у овој земљорадничкој задрузи.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]