Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Znanjem do profita

Objavljeno 07.11.2009.

Za lakše gajenje jagoda 13 uzgajivača okuopljenih u zadruzi „Crvena jagoda” iz Lučana nabavilo je poljoprivrednu mehanizaciju

Za lakše gajenje jagoda 13 uzgajivača okuopljenih u zadruzi „Crvena jagoda” iz Lučana nabavilo je poljoprivrednu mehanizaciju

U 10 opština zapadne Srbije stanovnici sela naučeni kako da udruživanjem poboljšaju međusobnu saradnju, povećaju konkurentnost i ostvare dodatne prihode.

Seosko stanovništvo u Srbiji je dva i po puta siromašnije u odnosu na stanovnike gradova. Indeks siromaštva ruralnih područja je za oko 50 odsto veći u odnosu na prosek čitave populacije.

Da bi selo postalo mesto sa većim šansama za ugodniji život, neophodno je da zemljoradnici, zanatlije, domaćice savladaju znanja i veštine koje će im omogućiti da zarađuju i prekorače prag siromaštva.

Projekat „Program izgradnje kapaciteta ruralnih organizacija” sproveden u 10 opština zapadne Srbije (Šabac, Sremska Mitrovica, Bogatić, Vladimirci, Valjevo, Krupanj, Osečina, Kosjerić, Lučani i Čajetina) za jedan od ciljeva imao je organizovanje udruženja, zadruga, neformalnih grupa stanovnika sela kako bi osavremenili i unapredili poslovne interese.

Započet 2005. a završen 2007. godine, projekat je finansirao USAID, a organizacija koja je projekat sprovela na teritoriji Zapadne Srbije bio je IRD.

– Osnovni cilj programa bio je razvoj profesionalnih grupa na osnovama preduzetništva i dobre uprave. Pomogli smo članovima da unaprede međusobnu saradnju i na taj način, što je moguće više, iskoriste prednosti koje uživaju registrovana udruženja, kao i da povećaju konkuretnost – kaže Saša Marušić, stručni saradnik za razvoj agrobiznisa IRD-a.

U saradnji sa lokalnim partnerima – regionalim privrednim komorama, opštinama i NVO, obezbeđena je stručna pomoć za petnaest zemljoradničkih i ženskih organizacija.

U prvoj fazi organizovana je obuka kako da se ove neformalne grupe „čvršće” organizuju. Preneto je znanje o tome šta su NVO, zadruge, poslovna udruženja, kako se obrazuju i šta su biznis planovi, kako se kontaktiraju donatori, pišu prijave za konkurse.

– Doveli smo stručnjake koji su preneli znanje kako se jačaju kapaciteti menadžmenta, dodaje Marušić. U drugoj fazi „provereno” je šta su novoformirane grupe naučile. IRD je raspisao interni konkurs. Od devet prijava četiri organizacije su ispunile uslove i dobile grantove od 5.000 do 6.000 evra.

Osam domaćica iz Ljiga okupljene u žensku zadrugu „Zlatne ruke” spremaju domaća jela, kao autentični proizvod Srbije. Znanje koje su stekle ovim projektom omogućilo im je da nastupe na sajmovima, prigodnim turističko – etno manifestacijama. Udružene i osnažene, sve nezaposlene, stekle su način da ostvare priohod. Od privremenih poslova u „Zlatnim rukama” kućnom budžetu mesečno mogu da donesu od 100 do 200 evra. Njihova odluka je da ne započinju industrijsku, zanatsku proizvodnju.

Udruženje „Crvena jagoda” iz Lučana koje okuplja proizvođače jagodičastiog voća takođe je uspešno dobilo sredstva za projekat. Na konkursu IRD, od dobijenog novca, kupili su mašinu za povezivanje sadnica.

Zemljoradnička zadruga „Mlekar” iz Valjeva je i posle projekta nastavila rad. Otvorili su nova dva prodajna mesta. Udruženih 13 poljoprivrednih proizvođača morali su da zaposle jednog radnika u ovoj zemljoradničkoj zadruzi.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]