Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Изабран МладГрад за 2018. годину

Објављено 06.08.2018.

KOMS - logoМладГрад је признање за укупан допринос локалне самоуправе унапређењу положаја младих, које додељује Кровна организација младих Србије сваке године. Награда се додељује јединици локалне самоуправе за свеукупан допринос унапређењу положаја младих у локалној заједници и то на предлог удружења младих и/или за младе који номинује своју локалну заједницу за МладГрад, на основу досад постигнутих резултата по питању младих и у области омладинске политике.

Овогодишњи конкурс за МладГрад привукао је пажњу чак осам удружења која су номиновала (самостално или у партнерству) своју локалну самоуправу. На основу постављених критеријума у пријавном формулару, комисија је на следећи начин оценила пристигле пријаве:

  • Чачак – 76 бодова
  • Крагујевац – 67 бодова
  • Владичин Хан – 62 бода
  • Смедерево – 35 бодова
  • Ниш – 68 бодова
  • Сомбор – 82 бода
  • Бечеј – 61 бод
  • Зрењанин – 65 бодова

Комисија је једногласно прогласила Сомбор за победника овогодишњег МладГрад конкурса. Сомбор је пријавило удружење Сомборски едукативни центар у партнерству са локалном канцеларијом за младе. Записник комисије можете видети овде.

Сомбор ће у наредних годину дана понети звање МладГрада – Националне престонице младих Србије.

Успеси које је Град Сомбор остварио у области спровођења локалне омладинске политике и стварања подстицајног окружења за младе су многи, а ево неких од разлога због којих је комисија одабрала баш Сомбор:

  • Град Сомбор има чланицу Градског већа задужену за области спорта, деце и омладине, троје одборника у тренутном сазиву Скупштине Града Сомбора су особе млађе од 30 година, а помоћник градоначелнице је у тренутку постављања такође био млада особа.
  • Први локални Савет за младе основан је пре чак 10 година, а у прве 4 године функционисања имао је чак 31 седницу. Савет је и дан-данас функционалан, а од 11 чланова, преко две трећине су младе особе. Савет учествује и у реализацији градских конкурса „Програми за децу“, „Програми за младе“ и „ЛАП за младе“, укључен је у расправе Скупштине о питањима важним за младе и шаље предлоге Градском већу у вези са делокругом свог рада.
  • Први Локални акциони план за младе усвојен је пре 9 година, а актуелни ЛАП за младе важи до 2021. године. Годишње се издваја 3 милиона динара за омладинске пројекте из градског буџета. Град је додатно препознао младе и у другим акционим плановима и стратегијама ЈЛС који нису у директној вези са омадинском политиком (Стратегија одрживог локалног развоја Града Сомбора, Стратегија развоја социјалне заштите града Сомбора 2016-2020, Локални акциони план за запошљавање за 2018. годину, Стратегија програма развоја туризма града Сомбора 2017-2025).
  • Када је реч о финансијском подршци локалним активностима и иницијативама, Град Сомбор издваја средства и за додатне програме за младе (за спортски савеза Града Сомбора – 19 милиона динара, спортске клубове – 22,5 милиона динара, стипендије надарених ућеника и студената – 4,5 милион динара, стипендисте за младе спортисте – 1,8 милиона динара, десетодневно наградно летовање у Мађарској за најуспешније матуранте основних школа у граду, средства за регресирање превоза ђака средњих школа – 29,8 милиона динара).
  • У Граду се организују и додатне активности за младе: Игре на води „City Games“, студентски уметнички фестивал “Арт окупација” и др.
  • Канцеларија за младе Град Сомбора основана је 2008. а њено има запослено лице је омладинска радница са седмогодишњим искуством директног рада са децом и омладином. Званичан назив функције координаторке КЗМ гласи „координатор за децу и младе у оквиру Одељења за друштвене делатности“. Године 2015. отворен је Омладински клуб Града Сомбора који делује при Градској управи под покровитељством КЗМ Града Сомбора.
  • Просторије у којима се налази КЗМ Града Сомбора су у потпуности опремљене и безбедне за младе, а имају и техничку опрему (8 рачунара, пројектор, платно, лаптоп, телевизор) која је младима доступна на бесплатно коришћење. Додатно, просторије Градске управе, Геронтолошког центра, Културног центра, Градске библиотеке, Омладинског клуба су доступни младима на коришћење, а ЈКП Простор уступа канцеларије удружењима младих и за младе по субвенционисаној цени закупа.
  • Постоје предвиђена буџетска средства за финансирање КЗМ у оквиру раздела 3 буџетске линије одељења и службе градске управе из које КЗМ повлачи буџетска средства за функционисање.
  • Град Сомбор поспешује запошљивост и запошљавање младих у граду кроз програм стручних пракси и јавни позив незапосленима за доделу субвенција за самозапошљавање, све у сарадњи са Националном службом за запошљавање.
  • Град Сомбор остварује директну сарадњу са удружењима на локалу у иницијативама за запошљавање младих. Са Сомборским едукативним центром и Сомборским омладинским бумом успоставио је партнерство на вишегодишњем пројекту „МЛАД СЕ ПРОМЕНИ, ЗА ПОСАО ПОКРЕНИ- унапређење запошљивости и подстицање запошљавања младих у Сомбору“.

Свечана додела награде обавиће се на Међународни дан младих, 12. августа у Београду.

Доделу награде МладГрад подржава Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Извор: koms.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]