Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Имам кратак фитиљ

Објављено 28.06.2017.

Stefan LazarevićПише: Стефан Лазаревић (Блог о социјалном укључивању)

Други за мене кажу да имам кратак фитиљ. То у ствари значи да се брзо и лако изнервирам. Знам да има пуно људи који исто тако реагују. Примећујем да је другим људима необично када бурно реагујем, али највише због тога што им нису јасни разлози због чега сам се узнемирио. Такође, проблем представља и то што моје реакције дуго трају и што су прилично бурне, па други често не умеју да се снађу. Зато је добро што пишем овај текст и волео бих када би он помогао да ме боље разумеју.

Једна од ствари која ме много узнемирава је када некоме пошаљем поруку и предложим да се сретнемо или само желим да мало четујемо. Неко ми уопште не одговори, или ми каже да не може и то ме увек много повреди. Онда стално мислим на то, свима причам шта се догодило, и уместо да ме љутња полако пролази, ја будем све нервознији, љући. Тако се дешава да и по неколико дана будем узнемирен због оваквих ситуација, а другима је тешко да разумеју да вичем због нечега што се догодило пре недељу дана. Нарочито ми тешко пада да, када контактирам неког друга или другарицу, они ми обећају да ћемо се срести или причати неког одређеног дана, а онда се то ипак не деси. Моји родитељи ме теше и кажу да је можда тој особи нешто искрсло, или је једноставно заборавила, али има особа са којима се оваква ситуација поновила више пута. Питам се зашто ме ти људи лажу и зашто ми отворено не кажу да неће и не могу са мном да се виђају, односно,  зашто мисле да ћу заборавити на њихово обећање.

Други разлог због кога се увек много узнемирим је када неко виче на мене. Некада не разумем зашто су викали, а некада се само увредим због тога. Моје реакције су онда прилично бурне и видим да се људи зачуде кад тако реагујем и питају ме због чега се тако понашам.

Једна таква ситуација је била у четвртој години средње школе. Наиме, требало је да радимо контролни из предузетништва. Желео сам пре часа да разговарам са једном другарицом, међутим она ми се обратила повишеним тоном: „Не могу, морам да учим“. Ја сам ово доживео као напад, па сам се увредио због тога. Још неке другарице су ми се обратиле повишеним тоном са „Ћути“, а одговорио сам „Ћути ти“. Толико сам се изнервирао да сам звао родитеље да ми помогну, а хтео сам са истим циљем да зовем и директора и разредну. Потом је ушла наставница, али ја сам био толико нервозан да сам рекао да не желим да радим задатак. Наставница је казала: „Немој ништа да се секираш.“ На крају сам ипак урадио контролни и добио добру оцену, али сам по обичају био узнемирен због читаве ове приче данима после тога.

Овакве ситуације ми се дешавају и на тренинзима. Док тренирамо, понекад размишљам о неким својим интересовањима, а мој тренер ми често каже: „Немој да размишљаш о њима.“ Међутим, једном нисам био довољно пажљив да слушам упутства па нисам могао да урадим вежбе које је професор очекивао, а нису ми се допали ни коментари неких другарица о мени. Тражио сам упутства од тренера, али је он викнуо: „Ако хоћеш да те стално неко води за руку, ништа нисмо напредовали“. Пошто га ценим и поштујем, нисам хтео ништа да му одговорим, али сам се увредио због његовог повишеног тона и хтео сам да напустим тренинг.

Такође, када родитељи или сестра викну на мене, ја се изнервирам и хоћу да се људима жалим на њих. Они ми често одговоре: „Не сме ништа да ти се каже. Стално се љутиш.“ Тада имам обичај да лупам ногама о под, да вичем и ја на њих, а понекад се и расплачем слушајући неку тужну песму, да ми буде лакше. Постоји једна пословица „Сузе су понекада лек за душу.“ Пошто оне нису најбоље решење, пробаћу ове проблеме да решим на неки други начин.

Кад се овакве ствари догоде, по цео дан враћам филм везан за тај догађај, само о њему причам и тешко ми је да се обуздам. Некада не могу ни да спавам. Заправо, хтео бих да људима јасно ставим до знања да не вичу на мене. Увек кад се то догоди, покушавам да им вратим истом мером, па онда настане свађа. Кад сам много љут, понекад их и увредим.

(…)

Текст “Имам кратак фитиљ” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]