Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Инвеститори траже макроекономску стабилност и једнак третман компанија

Објављено 05.11.2013.

Frederik KoenСавет страних инвеститора (FIC) очекује од Владе Србије даље очување макроекономске стабилности, односно смањење јавног дефицита и држање јавног дуга под контролом. Тражи се и наставак реформе правосуђа, образовања као и да се побољша конкурентност привреде, речено је 31. октобра на представљају најновијег издања “Беле књиге 2013″ коју сваке године објављује ова пословна асоцијација. Председник FIC у Србији Фредерик Коен оценио је да су антикризне мере владе корак у добром правцу за опоравак привреде, али да реформе морају бити брже, а њихово спровођење боље.

Према најновијем издању Беле књиге 2013, прошла година је донела широк опсег реформи које треба да буду продубљене и ефикасније примењене. Највећи напредак је остварен у јавним набавкама, трговини и порезима, као и у области индустрије информационих технологија.

Одређени помаци су примећени у већем делу општег правног оквира (са највећим резултатима у областима заштите конкуренције и е-трговине), инфраструктури (транспорт, енергетика, телекомуникације), заштити животне средине, као и у областима дуванске и индустрије приватног обезбеђења.

Најмањи напредак је уочен у области радноправног законодавства и људског капитала, некретнинама и градњи и царинама, као и у областима хране и пољопривреде, осигурања и лизинга.

Председник FIC Фредерик Коен је представјајући Белу књигу FIC-а за 2013. годину оценио да је Србија начинила огроман корак ка интеграцијама у Европску унију, јер би у јануару требало да почне процес преговарања, што је начин да убрза своје реформе и да буде доследна у њиховом спровођењу.

Очекивања инвеститора

Коен је истакао да су кључна очекивања FIC-а од Владе Србије и даље очување макроекономске стабилности, односно смањење јавног дефицита и држање јавног дуга под контролом.

FIC, како је навео, очекује да се настави са реформама правосуђа, образовања и побољша конкурентност привреде.

Председник FIC-а је истакао да би требало наставити модернизацију политике владе према државном власништву, јавним компанијама, односно требало би омогућити да компаније, без обзира на власништво, буду равноправне на тржишту.

Препорука FIC-а је и да се побољша пословна клима кроз смањење бирократије, како би компаније радиле на ефикаснији начин, а једна од кључних ствари је, према речима Коена, промена Закона о раду и Закона о планирању и изградњи.

Коен је казао да је од кључног значаја способност владе да спроведе све најављене реформе, што се у прошлости није дешавало, односно закони су били доношени, али њихово спровођење није било доследно.

“Ако влада не буде почела да доследно спроводи законе, неће доћи до побољшања у Србији”, казао је Коен.

Он је истакао да је FIC спреман да подржава Владу Србије у свим реформама и инсистира да влада и даље показује спремност за дијалог са FIC-ом и другим организацијама, како би се побољшала ситуација у Србији.

“Компаније чланови FIC-а спремне су да пруже своје искуство и знање Влади Србије и буду њени партнери у реформи”, истакао је Коен.

FIC окупља 130 компанија које су у Србији уложиле више од 20 милијарди евра. То удружење сваке године од 2003. издаје “Белу књигу” са препорукама влади како да побољша услове пословања.

Исти третман инвеститора

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да очекује да стране компаније које послују у Србији буду магнет за нова улагања у државу. Он је на представљању “Беле књиге” Савета страних инвеститора (FIC) позвао инвеститоре да предлажу решења за боље пословно окружење и истакао да су им врата Владе Србије увек отворена.

Дачић је поновио да је цела Влада Србије посвећена решавању економских проблема и оценио да је створена могућност да се реше проблеми неколико генерација. Према његовим речима, Србија је у скоријој прошлости имала две пропуштене шансе за то, након Дејтонског споразума и након 5. октобра.

Дачић је казао и да није задовољан третманом домаћих компанија у односу на стране, али, како је објаснио, то је последица лоших закона, а не оних који те законе користе.

Он је додао и да страни инвеститори не долазе у Србију да би је спасили већ да би зарадили, јер они нису хуманитарне организације већ бизнисмени, али да су због законских решења домаће компаније често у подређеном положају у односу на оне из иностранства.

Према речима Дачића, до сада се често дешавало да на тендерима побеђују стране компаније које потом по ниским ценама дају домаћим компанијама да изводе радове, што је, како је нагласио “није конкурентност већ злоупотреба, а у Србији се ћути о томе”.

“Драже нам је да инострана фирма ради било који посао него домаћа која би можда то урадила по нижој цени”, казао је Дачић.

Макроекономски показатељи

Министар финансија Србије Лазар Крстић оценио је на скупу да ће мере штедње Владе Србије стабилизовати јавни дуг у 2016. години и омогућити да у 2017. падне његово учешће у бруто домаћем производу (БДП). Крстић је казао да је то кључно за ликвидност државе на међународном тржишту, као и за социјално-економску стабилност.

Нове Владине мере су, по његовим речима, осмишљене да дају време да се спроведу структурне реформе, које је одавно требало довршити.

Измене Закона о раду су, како је рекао Крстић, једна од главних компоненти за унапређење пословног амбијента, јер ће омогућити стимулацију послодаваца да пријаве раднике и да им исплаћују све што и зараде. Министар финансија је потврдио да се увелико ради на спречавању сиве економије и избегавања плаћања пореза, као и на бољој наплати акциза на дуван и нафтне деривате.

“Радиће се и на реформи Пореске управе, поспебно њене организације и функциоинисања, а боље ће се контролисати и трошење наплаћених пореза”, казао је Крстић.

Курс стабилан

Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је да је курс динара стабилан и истакла да се додатним смиривањем осцилација стварају услови за враћање поверења у националну валуту.

“Мислим да је важно да је динар стабилан. Раст поверења у динар резултираће снижавањем нивоа евроизације и повећањем ефикасности монетарне политике”, рекла је Табаковићева у интервјуу за нови број часописа Недељник.

Како је истакла, ниже каматне стопе, као последица релаксираније монетарне политике, утицаће на снижавање трошкова задуживања, а самим тим и на повећање кредитне и привредне активности и смањење нивоа ненаплативих потраживања.

“У условима повећаног привредног раста и стабилних тржишних услова, наша земља би постала атрактивнија за привлачење дугорочног капитала”, истакла је Табаковићева.

Гувернерка централне банке је оценила да је Србији потребан аранжман из предострожности с Међународном монетарним фондом (ММФ) као доказ да држава води кредитину политку.

“Потребан нам је аранжман из предострожности без задуживања, а не због новца. ММФ нам је потребан као контролор и саветник, као доказ да водимо кредибилну монетарну и економску политику”, рекла је Табаковићева.

Лоша приватизација

На питање ко је разорио привредни систем Србије и да ли је њу као и министра привреде Сашу Радуловића срамота због пљачкашке приватизације после 2000, године, она је рекла да су га “разорили су маскирани менаџери који се претварају да су капиталисти-власници”.

“На том послу остају кратко и не показују стварну посвећеност ни корпорацији ни тржишту. Важнији су од власника акција, капитала”, рекла је Табаковићева.

Како је оценила, да је закон о власничкој трансформацији из 1997. године допуњен одредбама о орочености и обавезности тог процеса, данас не бисмо говорили о овим стопама незапослености.

“Закон о приватизацији из 2001. није био фелеричан, он је имао уграђену ману, и ја сам на то упозоравала у време доношења, и све време његове примене”, рекла је Табаковићева, која је половином деведесетих година прослог века била министарка за приватизацију у Влади Мирка Марјановића.

На питање како тумачи долазак светских експерата у Србију и да ли има контакте са екипом Доминика Строс-Кана, она је рекла да је “Строс- Кан појављивањем у влади разбио то српско политичко блато у које улазе само неталентовани, необразовани, неквалификовани”.

Министар привреде Србије Саша Радуловић прогнозирао је данас да ће у 2014. години раст бруто домаћег производа (БДП) бити 1,5 одсто. Радуловић је новинарима после представљања “Беле књиге” Савета страних инвеститора казао да ће раст БДП у великој мери зависити од брзине и дубине реформи, као и од успешности и завршетка приватизације.

Он је истакао да ће Влада кроз регулаторну реформу, али и помоћ предузећима преко новог гарантног фонда, заједно са банкама радити на снижавању каматних стопа за целу привреду. “То су мере које би требало да значајно потпомогну раст”, оценио је Радуловић.

По његовим речима, раст БДП у овој години базиран је на пољопривреди и аутоиндустрији, а у 2014. значајна средства биће одвојена и за друге секторе, како би се обезбедио здрав привредни раст.

Извор: Eurctiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]