Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Инклузија Рома у Европској унији: Потребно је више напора да се побољша приступ школовању и запошљавању

Објављено 05.09.2017.

roma-schoolЕвропска комисија је објавила резултате процене о томе како државе чланице спроводе националне стратегије за интеграцију Рома.

Процена указује на промену ситуације Рома од 2011. године. Свеукупно, стање се полако побољшава, на пример, сада је повећано учешће Рома у раном образовању деце и смањује се стопа оних који раније напуштају школу. С друге стране, процена такође показује да је чак и до 80 одсто Рома још увек под ризиком сиромаштва; иако је ова бројка нижа него 2011. године.

Први потпредседник Франс Тимерманс је рекао: “ЕУ је изграђена на вредностима толеранције и једнакости. Ове вредности још увек не уживају сви грађани ЕУ, и то није прихватљиво. Државе чланице морају да убрзају напоре на побољшању интеграције Рома ако желимо да станемо на пут предрасудама, сегрегацији и дискриминацији којима су Роми и данас изложени.”

Вера Јурова, Комесарка за правосуђе, потрошаче и родну равноправност, изјавила је: “Уз подршку Комисије, владе ЕУ су донеле стратегије за интеграцију Рома – ово је важан, али први корак. Сада је време да их државе чланице спроведу и допринесу промени живота људи. Нигде то није важније него на пољу образовања. Ромска деца треба да имају исти приступ школама као и друга деца. Образовање је кључ бољој интеграцији у друштво, отвара врата ка запошљавању и бољем животу за све.”

ЕУ оквир за Националне стратегије за интеграцију Рома уздигао је интеграцију Рома на виши положај у националним политичким агендама и помогао постављању неопходних циљева, структура, финансирања и надгледања да би се побољшала интеграција широм Европе.

Међутим, у областима образовања, запошљавања, здравља и становања, побољшања су неједнака и скромна, судећи према процени:

  • Образовање: Више ромске деце је укључено у рано образовање и бригу у детињству (53 одсто у 2016, више у односу на 47 одсто 2011.) – а најзначајнија побољшања забележена су у Шпанији, Словачкој, Бугарској, Мађарској и Румунији – и мање их напушта школу раније (68 одсто у 2016, што је пад са 87 одсто у 2011.). Ове бројке су и даље превисоке и сегрегација у образовању остаје спорно питање у неким земљама, са више од 60 одсто ромске деце одвојене од осталих у Словачкој, Мађарској и Бугарској.
  • Запошљавање: Растући проценат младих Рома који нису укључени у образовање, запошљавање или обуки (63 одсто у 2016, раст са 56 одсто у 2011.) је алармантан знак да прелазак са образовања на запошљавање и друге области није ефикасан. Ова стопа је порасла у Шпанији, Словачкој, Румунији, Чешкој Републици и Мађарској.
  • Здравље: Недостатак основног здравственог осигурања је и даље акутан проблем у неким земљама чланицама. На пример, половина ромског становништва нема приступ основном здравственом осигурању у Бугарској и Румунији.
  • Становање: Приступ ромских домаћинстава основним услугама (текућој води и струји) се побољшава, посебно у Бугарској, Румунији, Словачкој и Чешкој Републици, али Роми у Португалу, Чешкој Републици и Шпанији све више долазе под удар дискриминације када се ради о становању, укључујући и социјално становање.

Комисија позива за даље и координисаније напоре на европским, националним и локалним нивоима. То укључује стварање националних платформи за Роме, на пример, које ће све ове факторе окупити на заједничком раду усмереном ка ромским заједницама. Земље чланице морају да поставе борбу против дискриминације и анти-ромске политике као приоритет, и усмере се на интеграцију ромске омладине, жена и деце.

Следећи кораци

На основу објављене процене, Комисија ће дефинисати Стратегију интеграције Рома после 2020, као што су то тражиле земље чланице ЕУ.

Комисија је такође покренула процес евалуације ефикасности, значаја и додатне вредности ЕУ оквира за Националне стратегије интеграције Рома. Сви грађани, организације, институције и други учесници су позвани да изнесу мишљења и ставове кроз јавне консултације које су отворене до 25. октобра 2017. године.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]