Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Инклузија Ромкиња и Рома у сектор безбедности

Објављено 16.03.2015.

copo_inkluzija_roma2Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић на конференцији за медије у Министарству унутрашњих послова Србије изјавила је да је Канцеларија за људска и мањинска права препознала као веома важну иницијативу Полицијске Асоцијације „Европски полицајци ромске националности за инклузију Рома у сектор безбедности. “Путем ове иницијативе постиже ефикасније спровођење Стратегије за унапређивање положаја и статуса Рома у Србији, као и мера наведених у Акционом плану за њено спровођење”, истиче Пауновић.

“Иако постоји заинтересованост ромске популације за рад у систему МУП-а, једна од главних препрека за постизање веће пролазности ове популације на основну полицијску обуку је недовољна информисаност о условима уписа, као и самом квалификационом тесту”, објашњава Пауновић.

Пројектом су предвиђене инфо сесије за младе Ромкиње и Роме, као и једнодневни припремни тренинзи у шест седишта полицијских управа (Нови Сад, Београд, Бор, Краљево, Пирот и Ниш), што је предуслов за повећање степена пролазности на основну полицијску обуку, како наводи Пауновић.

Она додаје да ће млади Роми и Ромкиње широм земље бити информисани о могућности конкурисања за обуке, а током тренинга имаће прилику да се детаљно информишу и упознају са свим сегментима и процедурама полагања квалификационог испита директно од предавача из Центра за основну полицијску обуку. Посебна пажња биће посвећена анимирању што већег броја Ромкиња за учешће у обукама и конкурисање за основну полицијску обуку.

Пауновић оцењује да се оваким иницијативама омогућава повећање заступљености припадница и припадника ромске популације у полицији, доприноси повећању степена запослености младих Рома/киња, а са друге јача поверење ове популације у рад МУП и њихова безбедност.

Пауновић је напоменула да ће Канцеларија за људска и мањинска права у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији кроз пројекат Техничка подршка КЉМП који финансира Шведска SIDA ће и након завршетка пројекта наставити да пружа подршку у овом веома значајном процесу инклузије Рома, посебно у вези реализације друге фазе припремне наставе која се планира у месецу мају 2015. године односно тродневна обука у ЦОПО у Сремској Каменици за 30 до 50 кандидата који ће покажу најбоље резултате.

Пројекат „Инклузија Ромкиња и Рома у сектор безбедности: Ка већој пролазности на основну полицијску обуку” подржан је од стране Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, у оквиру програма за пројекте удружења ради унапређења положаја и статуса Рома у Републици Србији, који реализује Полицијска Асоцијације „Европски полицајци ромске националности” у сарадњи са Центром за истраживање јавних политика. Подршку у реализацији пројекта дали су МУП и Центар за основну полицијску обуку.

У Сремској Каменици у среду 11. марта 2015. године одржан је први тренинг заинтересованих ученика за пријем на основну полицијску обуку Рома и Ромкиња. Заинтересованост за учешће на тренизимима исказало је до сада више од 180 младих Рома и Ромкиња.

Пауновић је током свог излагања подсетила да је у циљу спровођења конкретних мера садржаних у Стратегији превенције и заштите од дискриминације Канцеларија у оквиру IPA 2011 пројекта реализовала обуке за тренере полиције из 30 јединица локалне самоуправе, као и начелница полицијске управе Ужице и представника Управе полиције, граничне полиције, саобраћајне полиције и Управе за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку. У оквиру истог пројекта, Криминалистичко-полицијска академија је спровела истраживање “Ставови криминалистичких инспектора о дискриминацији”, што представља прво истраживање на ову тему које је до сада спроведено, такође је спроводен и низ промотивних и превентивних активности у 11 јединица локалне самоуправе, које између осталих укључују одржавање округлих столова посвећених борби против графита који садрже говор мржње. Пауновић се надовезала на реализоване активности у оквиру IPA 2011 пројекта “Спровођење антидискриминационих политика” где је Канцеларија заједно са Службом за управљање кадровима (СУК), организовала обуку “Механизми за праћење примене основних међународних уговора о људским правима” за државне службенике. Ове две обуке су повезане јер је сврха прве била подизање нивоа свести код функционера, а друга се односила на важност извештаја.

Она је овом приликом напоменула да је Законом о изменама и допунама Кривичног законика из децембра 2012. године, уведен је институт злочина из мржње у домаће кривично законодавство.

Канцеларија је у оквиру IPA 2011 пројекта у сарадњи са Правосудном академијом такође организовала обуку за 10 судија и тужилаца предавача у Правосудној академији у циљу стицања знања о примени недавно уведеног института злочина из мржње у пракси, а израђен је и приручник.

Канцеларија је у сарадњи са службом Повереника за заштиту равноправности и Министарством унутрашњих послова у оквиру IPA 2011 пројекта организовала и обуку о улози полиције у борби против дискриминације, на којој су учествовали начелници и заменици начелника из 160 полицијских управа широм Србије, као и виши функционери полиције. Сачињена је и усвојена медијска кампања, дефинисане су промотивне и превентивне активности на локалном нивоу, које ће трајати годину дана.

Канцеларија је у сарадњи са службом Повереника за заштиту равноправности и Министарством унутрашњих послова у оквиру IPA 2011 пројекта у октобру одржала две радионице: радионицу „Унапређење планова обуке у полицијским центрима за обуку“ намењену предавачима Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици и Управе за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку, и радионицу „Развој капацитета полицијских службеника ради унапређења ефективности спровођења антидискриминационих политика/борбе против злочина мржње и говора мржње“ за 22 предавача Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици и Управе за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку, као и за 33 полицијска службеника из одабраних 11 јединица локалне самоуправе у Србији.

На конференцији су, поред директорке Канцеларије за људска и мањинска права, говорили и Милосав Миличковић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, Александар Ђорђевић, начелник Управе за образовање у МУП-у, Биљана Пушкар, начелник Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, Ненад Таировић председник Асоцијације полицајаца и Светлана Ђурђевић Лукић, испред Центра за истраживање јавних политика.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]