Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Календар јавних конкурса за ОЦД за 2019. годину

Објављено 26.02.2019.

Kalendar - ilustracijaОве године, Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом је путем електронске апликације израдила први свеобухватни Календар јавних конкурса који обухвата податке о свим планираним јавним конкурсима за финансирање пројеката и програма удружења и других организација цивилног друштва из средстава буџета Републике Србије, органа јавне управе са сва три нивоа власти (републичког, покрајинског и локалног нивоа). Подаци из Календара конкурса доступни су јавности у машински читљивом формату, што је његова додатна вредност.

Први пут је Канцеларија препозната у неком пропису као орган задужен за прикупљање података о конкурсима органа јавне управе. Наиме, Уредба о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса која реализују удружења и да су органи јавне управе одговорни за тачност података (Уредба), коју је Влада Републике Србије усвојила 1. марта 2018. године, предвиђа (члан 4.) објављивање Годишњег плана јавних конкурса и календар јавних конкурса органа јавне управе за програме и пројекте удружења.

Календар јавних конкурса представља значајан искорак у правцу веће транспарентности органа јавне управе у области финансирања пројеката цивилног друштва.

У тренутној фази, корисници и кориснице могу претраживати Календар јавних конкурса према називу органа, територији, тематској области конкурса, према томе ко може да конкурише, као и оквирном месецу расписивања конкурса. У наредном периоду, Календар конкурса ће бити унапређен новим параметрима претраге и додатним функционалностима за кориснике/це, а у плану је и постављање података на Портал отворених података и реализација Изазова отворених података, када ће заједница бити позвана да предложи иновативна решења у области транспарентног финансирања из буџетских средстава.

Значај отворених података у Републици Србији препознат је и у експозеу Председника Владе од 28. јуна 2017. године, у коме је, између осталог, наведено да ће један од приоритета Владе бити подршка отварању података у поседу јавних институција, као и да ће Влада створити подстицајни правни оквир за отварање података и подржати државне органе на свим нивоима да отварају своје податке.

Календар конкурса тренутно садржи податке о 729 планираних конкурса 175 органа јавне управе (17 органа државне управе, 11 покрајинских органа и 149 јединица локалне самоуправе), што је скоро 90% органа који су попунили упитник на основу кога је израђен Календар конкурса. У плану је даље праћење конкурса и ажурирање података од стране органа јавне управе приликом објаве односно расписивања конкурса, што је посебно означено фазом „планиран” или „објављен” конкурс.

Подсећамо, почев од 2013. године, Канцеларија континуирано прикупља информације о планираним конкурсима и почетком сваке године објављује Календар јавних конкурса. Разлика је у томе што су се претходних година подаци односили само на републички и покрајински ниво власти, док се сада први пут у њему налазе и подаци јединица локалне самоуправе, затим да је корисницима/ама доступна претражива апликација и да су подаци у отвореном формату.

Захваљујући Уредби, предвиђена је обавеза надлежних органа да најкасније до 31. јануара сваке године на својој интернет страници објаве и доставе Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом Годишњи план расписивања јавних конкурса. Подаци за Календар јавних конкурса прикупљени су од органа јавне управе на основу члана 4. Уредбе, уз напомену да су органи одговорни за њихову тачност.

Календару конкурса можете приступити путем адресе konkursi.civilnodrustvo.gov.rs

Израда апликације за прикупљање података и приказ Календара јавних конкурса омогућена је пројектом „Отворени подаци – отворене могућности” који спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у партнерству са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, уз подршку Светске банке, Фонда за добру управу Уједињеног Краљевства и Шведске агенције за међународни развој и сарадњу.

Извор: www.civilnodrustvo.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]