Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ка ефикаснијем затворском систему уз подршку ЕУ

Објављено 15.09.2017.

SF-2Министарство правде Републике Србије и Европска унија покренули су Твининг пројекат који ће трајати 18 месеци и који се спроводи у партнерству са Немачком и Аустријом. Овај пројекат, који је вредан милион евра, за циљ има унапређења затворског система Републике Србије кроз пренос искустава, стручног знања и добре праксе развијене у земљама чланицама Европске уније.

На свечаности поводом обележавања почетка пројекта шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици је нагласио да је, у контексту преговарачког поглавља 23 о приступању Србије ЕУ пројекат врло важан, јер се оно не односи само на правосуђе и основна људска права, већ и много шире, јер се тиче односа према грађанима.

“Подржавамо Србију да оствари напредак у овом процесу и ЕУ ће јој остати најважнији партнер на том плану”, рекао је Фабрици.

Он је подсетио да је ЕУ за подршку Србији у спровођењу преговарачког поглавља 23 дала помоћ од 23 милиона евра, и још седам милиона за реформу затворског система. “Напредак земље у приступању ЕУ се мери и ситуацијом у затворском систему”, указао је Фабрици. Амбасадорово излагање у целини можете прочитати овде.

Вицеканцелар Аустрије Волфганг Брандштетер рекао је да је сигуран да ће велики твининг пројекат унапређења затворског система да се оствари, јер је та област од великог значаја и кључна је у процесу извршења кривичних санкција.

“Сигуран сам да ће пројекат постићи успех и да ће искуства бити корисна”, рекао је Брандштетер.

Министарка правде Нела Кубуровић је изјавила да Србија није више на “црној листи” Савета Европе и на последњем месту по условима боравка у затворима. Она је навела да су “услови у српским затворима значајно бољи него 2010. године, чак доста бољи него у многим богатијим државама Европске уније”, и додала да у прилог томе говоре и подаци да је 2011. године на 100 расположивих места било 157,6 осуђеника, а да је данас тај број 106,4.

Министарство правде Републике Србије спроводи интензивне активности са циљем стварања чврстог стратешког оквира за даљу реформу правосудног система, у складу са ЕУ стандардима. С тим у вези 2013. године је усвојена Национална стратегија реформе правосуђа док је Стратегија за развој система извршења кривичних санкција усвојена и треба да буде спроведена до 2020. године. Ове стратегије су у складу са Акционим планом за преговарачко поглавље 23 које се односи на правосуђе и фундаментална права.

У складу са реалним потребама да се настави јачање капацитета затворског система у Републици Србији, овај Твининг пројекат који финансира Европска унија је осмишљен да, кроз унапређење квалитета едукације и обуке, допринесе професионалном развоју запослених, како би се ојачали укупни капацитети Управе за извршење кривичних санкција.

Током наредних 18 месеци, стручњаци из Немачке фондације за међународну правну сарадњу у партнерству са Агенцијом за економску сарадњу и развој из Аустрије ће блиско сарађивати са колегама из Управе за извршење кривичних санкција. Биће организован низ анализа, семинара за обуку, радионица, студијских посета и састанака како би се унапредила упошљивост осуђеника као и побољшали животни и радни услови у оквиру затворског система у Србији.

Конкретније, стручњаци на пројекту ће радити на унапређењу организационих и техничких капацитета Центра за обуку и стручно оспособљавање Управе за извршење кривичних санкција у Нишу, што ће помоћи у припреми и реализацији програма обуке за запослене у систему извршење кривичних санкција. Низ обука ће бити организован за запослене у служби за обезбеђење, служби за третман и здравственој служби у заводима за извршење кривичних санкција, као и стручно оспособљавање осуђеница у Казнено поправном заводу у Пожаревцу.

Пројекат финансира ЕУ и суфинансира Република Србија. Корисник овог пројекта је Управа за извршење кривичних санкција, а уговорно тело у име Србије је Сектор за уговарање и финансирање програма ЕУ Управа за извршење кривичних санкција.

Овај пројекат је део ширег програма подршке ЕУ за реформу казненог система у Србији чија је укупна вредност 7 милиона евра за период у наредне три године, и даје подршку државним органима да побољшају стандарде у затворима, здравствену негу у њима као и бригу о затвореницима по одслужењу казне. Такође ће се овим пројектом обезбедити и додатно усавршавање затворског особља, као и набавка трактора за затворе и возила за повереничке канцеларије. Европска унија је највећи донатор Републике Србије и од 2000. године обезбедила је Србији више од 3 милијарде евра бесповратне помоћи.

Више о Управи за извршење кривичних санкција

Управа за извршење кривичних санкција је институција у оквиру Министарства правде Републике Србије, задужена да организује, спроводи и надзире извршење казне затвора, малолетничког затвора, мера безбедности обавезног психијатријског лечења и чувања у здравственој установи и обавезног лечења алкохоличара и наркомана, васпитне мере упућивања у васпитно-поправни дом, као и ванзаводских санкција и мера. Управа спроводи меру притвора и друге мере за обезбеђење присуства окривљеног у кривичном поступку. Такође, ова институција прати стање и примену прописа у области извршења кривичних санкција и у складу са тим указује на потребу и правце нормативног уређења.

Више о Сектору за уговарање и финансирање ЕУ програма

Сектор за уговарање и финансирање ЕУ програма (CFCU, Министарство финансија) је одговорно за области плаћања, обрачунавања, прађења и извештавања о имплементацији пројеката који се финансирају из претприступних ЕУ IPA фондова.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]