Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Колико кошта мир у глави?

Објављено 18.02.2021.

SIPRU Blog o socijalnom uključivanjuПише: Сара Ђурђевић (Блог о социјалном укључивању)

Често причамо само о лепим стварима, уз претерано наглашавање идеје о томе да треба да будемо безрезервно срећни и весели. Ту не убрајам свакодневно кукање о политици и уопштеним тешкоћама чија одговорност не лежи у нама – или не желимо да је препишемо себи.

А шта ако нисмо срећни? Шта ако нисмо весели?

Неко ће рећи: „Разведри се.“ Неко други прокоментарисати: „Лежиш у кревету као нека тужна баба – покрени се већ једном.“ Неко ће додати: „Ма, размажено дериште.“ А ретко ко ће питати: „Како се осећаш?“ или „Да ли могу некако да ти помогнем?“

Да ли је океј ако нисте океј?

Sara Đurđević - Blog o socijalnom uključivanjuУ реду је уколико нисте океј. У реду је ако се чудно осећате у периоду транзиције: између средње школе и факултета, између факултета и првог посла, између десетог посла и отказа који сте дали или добили. И поновићу оно што сам већ рекла: океј је ако је све океј, а ви нисте. Океј.

У реду је и ако, уместо да потражите разумевање, одлучите да се изолујете и кажете да сте затрпани послом. Јер, нажалост, у нашој је култури разумљивије када се бавите физичким преживљавањем, него преживљавањем у глави. У реду је и да закажете посету психотерапеуту.

Да ли сте луди ако идете код психотерапеута?

У неком тренутку, људи ће приметити да нисте баш своји. Преиспитиваће вас, ваше одлуке и ваша осећања поводом тих одлука… Много ће питати. Још више закључивати. Наводити да се правдате, што ћете у почетку можда радити. А можда ћете и прећутати. Што је такође у реду. Имате право да не будете спремни за давање објашњења хаотичности која се речима не дефинише. Као и да задржите жврљотине разних мозгова у својој глави, јер мислите да блиске особе не могу да вам помогну, нити можете са њима да поделите одређене изазове и раштркана размишљања.

У реду је и да закажете посету психотерапеуту. То не значи да сте „луди”. То значи да бринете о свом менталном здрављу. А ментално здравље је битно исто колико и физичко.

Кад је право време за започињање психотерапије?

Sara Đurđević - Blog o socijalnom uključivanjuНе постоји право време. Не постоји рано. Свако од нас има аспекте функционисања које треба да побољша. И ако мене питате, законом бих обавезала сваку особу да бар једном у животу прође кроз циклус прочишћавања мисли.

Ја сам о започињању психотерапије размишљала сваки пут када сам се осећала лоше у својој кожи. Исто тако, размишљала сам о изговорима због којих то ипак нећу урадити. Или се сетим да зовем када је превише рано – или када је сувише касно. Или је време океј, али се сетим свих задатака које треба да извршим. Уколико пак одредим тачан дан и време за позив, моје расположење се побољша и сви разлози за одлазак психотерапеуту ишчезну. Наравно, не ишчезну они стварно, него се циклично повлаче и опет појављују.

На крају сам постала забрињавајуће расејана и немотивисана за рад. Један дан сам приметила да правим много грешака, па сам оставила све и села, дубоко удахнула и гледала у телефон, па се премишљала, па поново узимала телефон у руке. Заказивање прве сеансе је много једноставније него што изгледа. Ипак, за тај корак је потребна храброст и жеља за променом. Зато сматрам да је велики успех превазићи своје страхове и започети процес рада на себи. Уколико размишљате о психотерапији, то значи да сте већ на пола пута.

Шта ће људи да кажу?

Sara Đurđević - Blog o socijalnom uključivanjuВероватно ће већина особа којима кажете да имате заказано код терапеута реаговати бурно. Рећи ће да немају ништа против тога, али… Али није вам потребан психотерапеут… Али бићете задовољнији и поноснији ако сами решите проблем. Али… Али… Али…

Када сам са мени блиском особом причала о томе да сам кренула на психотерапију, упитала ме: „Јеси ли свесна колико кокица можеш да купиш за једну сеансу?“ То је била шала, али иза те шале се крије неодобравање за било какво улагање у ментално здравље.

Ипак је више оних који ће отворено изразити свој став. Да ти психотерапија није потребна и да ти, према њиховим стандардима, ништа не фали. Томе ће додати да ћеш бити поносан/на на себе само уколико самостално пређеш пут промене

Важно је да знате:

  1. Људи не знају шта се дешава у вашој глави и како се стварно осећате. Зато и јесам рекла „за њихове стандарде“.
  2. Ти стандарди се односе на спољашње околности и све што имате, односно немате. Ако осећате кривицу јер „имате све“, а вама није добро, знајте да не бити океј са собом није резервисано за људе са веома тешким животом – што је опет индивидуално поређење. Свака особа има право на све емоције.
  3. Покварене механизме у нама често почнемо да примећујемо баш када „имамо све“. Што је и логично, јер не морамо да бринемо о егзистенцији. Имамо задовољене основне потребе и прелазимо на виши ниво.
  4. Све што урадите на психотерапији јесте ваша заслуга и ваша спремност да упознате себе са свим својим особеностима.
  5. У реду је уколико некада не можете нешто сами. Није срамота тражити подршку и помоћ.
  6. Можда имате срећу да се крећете у кругу људи којима је ова тема блиска и који су пуни разумевања. Ако то није случај, пишите мени.

Колико кокица можете да купите за једну сеансу?

Да се вратимо на кокице. Можете купити око 60 кесица кокица за цену једне сеансе. Рецимо да сваког дана поједете једну кесицу, имаћете залихе за два месеца. Али пошто знате да имате кокице у кући, вероватно ћете јести више кесица дневно.

Шта је поента? Да, можете купити много хране у замену за једну сеансу код психотерапеута, али психотерапија је лек на дуже стазе. Психотерапија је храна за душу.

За крај ћу вам рећи оно што већ знате. Шта год да се дешава, проћи ће. А само од вас зависи да ли по цену туђе радозналости или ваше главе.

Sara Đurđević - Blog o socijalnom uključivanju

———-

Текст „Колико кошта мир у глави?” изворно је објављен на Блогу о социјалном укључивању. Остале блогове Саре Ђурђевић можете прочитати овде.

Уколико желите да прочитате и текстове других аутора/ки Блога о социјалном укључивању, кликните на линк.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]