Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Комисија заговара климатски неутралну Европу до 2050.

Објављено 30.11.2018.

vetrenjača - ilustracijaЕвропска комисија је усвојила стратешку дугорочну визију за просперитетну, савремену, конкурентну и климатски неутралну привреду до 2050. под називом Чиста планета за све.

Стратегија потврђује да Европа може бити предводник у остваривању климатске неутралности улагањем у реална технолошка решења, оснаживањем положаја грађана и грађанки и усклађивањем деловања у кључним подручјима као што су индустријска политика, финансије или истраживање – а истовремено осигуравајући друштвено праведну транзицију.

Потпредседник задужен за Енергетску унију, Марош Шефчовић, рекао је: “Планета чија је клима ван контроле није сигурна за живот. Али то не значи да треба да жртвујемо животни век Европљана како бисмо смањили емисије. У протеклих неколико година смо научили како да их смањимо, а истовремено да створимо благостање, висококвалитетна радна места и да побољшамо квалитет живота грађана. Европа ће неминовно наставити да се мења. Наша стратегија показује да је могуће створити Европу која је у исто време климатски неутрална и успешна до 2050. године, а да се у том процесу не запостави ниједан Европљанин и ниједан европски регион.”

Комесар за климатску и енергетску политику Мигел Аријас Кањете изјавио је: “ЕУ је већ започела модернизацију и промену у климатски неутралну привреду. Данас предузимамо још одлучније кораке и предлажемо стратегију захваљујући којој би Европа до 2050. постала прва велика светска климатски неутрална привреда. Климатска неутралност је неопходна, могућа и у европском је интересу. Потребно је испунити дугорочне циљеве из Споразума из Париза у погледу температуре. То је могуће применом савремених технологија и оних које су близу увођењу. У европском је интересу да се заустави потрошња на увоз фосилних горива и да се улаже у стварна побољшања свакодневног живота свих Европљана. Ниједан Европљанин и ниједан европски регион не сме бити запостављен. ЕУ ће подржати оне на које та транзиција јаче утиче како би се сви могли прилагодити новим захтевима климатски неутралне привреде.”

Комесарка за саобраћај, Виолета Булц, изјавила је: “Сви видови саобраћаја требало би да допринесу декарбонизацији нашег система мобилности. Циљ је да се до 2050. постигне нулта стопа нето емисија. За то су потребни систематски приступ уз возила с ниском и нултом стопом емисија, велико повећање капацитета железничке мреже и много ефикаснија организација саобраћајног система који се темељи на дигитализацији, подстицаји за промене у понашању, алтернативна горива и паметна инфраструктура те глобалне обавезе. Све то би требало подстакнути иновацијама и улагањима.”

На позив Европског савета из марта 2018, Комисијина визија климатски неутралне будућности обухвата скоро све политике ЕУ и у складу је с циљем да се заустави повећање температуре знатно испод 2 °C из Париског споразума и настојањем да се то повећање одржи чак и испод 1,5 °C. Како би ЕУ била глобални предводник у климатској неутралности, мораће да ово постигне до 2050.

Сврха ове дугорочне стратегије није постављање циљева, већ стварање визије и осећаја усмерености, плана за њихово остваривање, пружање надахнућа и омогућавање акционарима, истраживачима/ицама, предузетницима/ама и грађанима/кама да оснивају нове и иновативне индустрије, предузећа и с њима повезана радна места. Према последњем посебном истраживању Еуробарометра (новембар 2018.) 93% Европљана и Европљанки сматра да су климатске промене узроковане људским деловањем, а 85% их се слаже да се борбом против климатских промена и ефикаснијом употребом енергије могу остварити привредни раст и радна места у Европи. Визијом која је овом приликом представљена ЕУ може послати сигнал другима на који начин можемо заједнички остварити чисту планету и показати да је трансформација привреде могућа и корисна.

У дугорочној стратегији разматрају се портфељ опција доступних државама чланицама, предузећима и грађанима/кама и начин на који оне могу допринети модернизацији привреде и побољшању квалитета живота европских грађана/ки. Ова стратегија настоји да осигура да та транзиција буде социјално праведна и да се ојача конкурентност привреде и индустрије ЕУ на глобалним тржиштима, обезбеде квалитетна радна места и одржив раст у Европи, те да се истовремено допринесе решавању других питања која се тичу заштите околине, као што су квалитет ваздуха или губитак биолошке разноврсности.

За прелазак на климатски неутралну привреду било би потребно заједничко деловање у седам стратешких подручја: енергетској ефикасности, увођењу обновљивих извора енергије, чистој, сигурној и повезаној мобилности, конкурентној индустрији и циркуларној привреди, инфраструктури и међусобној повезаности, биопривреди и природним понорима угљеника; хватању и складиштењу угљеника како би се решило питање преосталих емисија. Постизање свих тих стратешких приоритета доприноси да ова визија постане реалност.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]