Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Коначно стигла вода

Објављено 07.11.2009.

Снежана Јовић је коначно дочекала да има воду у својој кухињи

Снежана Јовић је коначно дочекала да има воду у својој кухињи

У ромском насељу у Јабланичкој улици у Лебану, насељеном крајем седамдесетих година прошлог века, уређене водоводна и канализациона мрежа.

Општина Лебане налази се на југу Србије, у Јабланичком округу, и у групи је недовољно развијених региона. Има око 25.000 становника од којих 9.500 живи у самом граду. Према званичним подацима 1.163 грађана су ромске националности, док незваничне али поуздане процене указују да има чак 1.500 Рома.

Делећи судбину осталих житеља општине, који се углавном баве пољопривредом или су остали без посла у фабрикама текстилне и прехрамбене индистрије, Роми се налазе у тешком материјалном положају.

У Јабланичкој улици, у 39 станова које је крајем седамдесетих година саградила Општина, станују 63 ромске породице. Многочлане фамилије, са просечно од пет до осам чланова, од усељења имају проблем са водом и канализацијом. 222 људи, међу којима је 77 деце и 16 бака и дека до пре месец дана воду за пиће и основну хигијену точило је у заједничким, неусловним тоалетима.

Захваљујући пројекту „Реконструкција водоводне и канализационе мреже у ромском насељу у Јабланичкој улици” чији је финансијер био Програм за развој Уједињених нација (УНДП) са уложених 960.000 динара и Општина са 96.000 динара, у скромне станове стигла је вода.

„Станови су одувек били без купатила. До насеља је уским цевима стизала вода, па кад неколико породица користи чесму, други остану сувих славина. Жене су веш прале рукама. По пијаћу воду ишло се до града“, прича како је некада било Саша Пешић, координатор за ромска питања општине Лебане.

„До бољитка се стигло за релативно кратко време. Почетком ове године урадили смо пројекат изградње три јавна купатила. Увидом у стање на терену одустали смо од тога. Новац је преусмерен на реконструкцију водоводне и канализационе мреже, што су донатори прихватили. Почетком маја започети су радови. Радницима ЈКП Водовод помагали су сами Роми. До сваког стана доведне су нове цеви, постављена је канализациона инфраструктура што омогућава да до јесени дограде властита купатила“.

Брачни пар Снежана и Дејан Јовић имају двоје деце и коначно вода им је у скромни стан донела не само срећу већ и лакши живот.

„Када је Дејан добио дневнице одмах смо купили машину за веш. Јако је тешко било када сам дечије бенкице прала у заједничком тоалету. Или, колико смо се воде навукли да се деца или ми окупамо. Пре неколико година било је и жутице у насељу. Сада смо пресрећни“, углас говоре млади супружници.

Обоје незапослени примају материјалну помоћ али попут осталих житеља Јабланичке улице потписали су уговоре са општином и Водоводом да повољније него други грађани Лебана плаћају воду.

Овог лета постигнут је договор, захваљујући ангажовању коориднатора, али и свесрдној помоћи председника општине др Миће Станковића да се први пут за више од 30 година организовано односи смеће . План је да се очисти дивља депонија на улазу у улицу и да се заврши насипање шљунка како би у будућности улица добила и асфалт.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]