Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Лакши приступ судовима и за глуве и наглуве особе

Објављено 04.11.2021.

Lakši pristup sudovima i za gluve i nagluve osobeЗахваљујући сарадњи Министарства правде, Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) у Србији и Градске организације глувих Београда, глувим и наглувим особама у Србији биће обезбеђен унапређен приступ судовима

У понедељак, 25. октобра 2021. године, уприличено је свечано обележавање Писма намере о сарадњи Министарства правде Републике Србије и Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women) којем су присуствовали министарка правде Маја Поповић, директорка UN Women Милана Рикановић, државни секретар у Министарству правде Бојана Шћепановић, шеф Кабинета министарке правде Маријана Савић Симић, потпредседник Градске организације глувих Београда Михаило Гордић и потпредседник Савеза глувих и наглувих Србије Радомир Кеџа.

Уприличени догађај је од посебног значаја за глуве и наглуве особе у Србији јер је Министарство правде у сарадњи са UN Women и Градском организацијом глувих Београда реализовало активност захваљујући којој ће глувим и наглувим особама у Србији бити обезбеђен унапређен приступ судовима.

Од новембра 2021. године свим инфо пултовима основних судова у Србији биће подељени таблети за комуникацију са глувим и наглувим особама. Таблети су повезани са Националним преводилачким центром за српски знаковни језик (НПЦСЗЈ) који је почео са радом у септембру 2021. године, захваљујући донацији Japan Tobacco International, а уз подршку Српског филантропског форума и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Преко таблета и тумача за српски знаковни језик из НПЦСЗЈ-а  на шалтерима судова широм Србије сви грађани ће моћи да добију информације на српском знаковном језику.

„Верујем да ће ово помоћи свим глувим и наглувим особама, нашим грађанима, а посебно жртвама породичног насиља, којима благовремено и адекватно дате информације можда могу спасити живот. На овај начин ће приступ правди бити омогућен свима, под једнаким условима“, изјавила је овим поводом министарка правде Маја Поповић.

Испред удружења глувих и наглувих особа у Србији Михаило Гордић је истакао: „Захвални смо Министарству правде што је препознало неопходност пружања оваквог вида сервиса нашим грађанима са невидљивим типом инвалидитета какав је глувоћа. У Србији живи око 14.000 глувих и наглувих особа којима је матерњи језик српски знаковни језик. Њима су на располагању свега 22 судска тумача за српски знаковни језик, па је самим тим повезивање инфо пултова у судовима широм Србије преко НПЦСЗЈ-а значајан корак ка већој и бољој информисаности глувих и наглувих особа. Велику захвалност дугујемо и организацији UN Women која је подржала ову иницијативу нарочито значајну за жене са инвалидитетом у које спадају и глуве и наглуве жене које трпе неки вид породичног насиља.“

Поред доступности информација на српском знаковном језику, за жене жртве насиља израђени су водичи о кривичном, парничном, извршном и прекршајном поступку који ће бити доступни у свим основним судовим на територији Србије. На овај начин, угроженим и мањинским категоријама грађана омогућено је уживање основног људског права на приступ информацијама као средства за остваривање других људских права.

Обележавајући Национални дан давања 2020. године, Српски филантропски форум прикупио је од донатора 200.000 евра у оквиру акције „Србија без баријера“, а за подршку различитим пројектима организација особа са инвалидитетом. Највећи пројекат је оснивање Националног центра за превођење на српски знаковни језик, чије је формирање, као и прва година рада, у потпуности финансирано од стране компаније Јапан Тобако Интернешенел (Japan Tobacco International).

Национални дан давања настао је на иницијативу Српског филантропског форума у оквиру Пројекта за унапређење оквира за давање, који реализује Коалиција за доброчинство, а коју предводи Фондација „Ана и Владе Дивац”, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID). Коалицију за доброчинство додатно чине Траг фондација, Каталист Балканс, СМАРТ колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

Извор: www.srpskifilantropskiforum.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]