Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Мање од половине грађана Србије верује у демократију

Објављено 14.05.2014.

istrazz-m.centДа је демократија привлачна сматра две петине грађана Србије, те је свеједно у каквом се систему живи уколико постоји економска и социјална сигурност, показује најновије истраживање Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД). Истраживање ЦеСИД-а је показало да свега 39% грађана Србије има позитиван став о демократском систему, док је 42% учесника анкете наклоњено неком другом поретку, рекао је 14. маја на конференцији за новинаре у београдском Медија центру програмски директор ЦеСИД-а Ðорђе Вуковић. Испитаници су најмање задовољни економским стањем и четворо од десеторо живи у константном страху за егзистенцију.

Истраживање је спроведено у сарадњи с канцеларијом Националног демократског института (NDI – National Democratic Institute) у Србији, а обављено је у периоду непосредно пред последње парламентарне изборе.

Према Вуковићевим речима, учесници истраживања најнезадовољнији су економским стањем: 40% испитаника наводи да живи у константном егзистенцијалном страху, а 55% њих сматра да им држава не гарантује сва она права која је дужна да им пружи.

Координатор програма ЦеСИД-а Иво Чоловић навео је да чак 78% испитаника сматра да се у Србији најбоље живело од 1945. до 1990. године, односно у периоду социјалистичке Југославије.

Чоловић је објаснио да већина испитаника свој став објашњава чињеницом да је у социјализму 10% грађана трпело политичку репресију, али је 90% њих живело добро, док сада свега 10% житеља Србије живи добро, а остали на рубу егзистенције.

Међу поражавајућим резултатима истраживања, како је рекао Чоловић, јесте и податак да се две петине грађана изјашњава да живи тешко подношљиво и себе сврстава у нижи средњи слој.

“Све је више песимизма. Чак 54% испитаника сматра да живи горе од својих родитеља, а две петине њих верује да ће њихова деца живети још горе”, рекао је Чоловић.

Професор Факултета политичких наука у Београду Зоран Стојиљковић је навео да је поверење грађана према институцијама – председнику државе, влади, војсци, полицији, цркви, здравству, синдикатима – константно ниско, с тим што нешто бољи рејтинг од осталих традиционално имају “учитељи, свештеници и официри”.

Директор NDI за Србију Том Кели рекао је да је један од кључних начина да се изгради поверење грађана према демократском поретку промена изборног система, у чијем би средишту требало да буду личности, а не партије.

С њим су се сложили и остали учесници скупа, који су оценили да ће се бирањем појединаца, уместо партијских припадника, повећати ниво одговорности политичара према грађанима.

Кели је, такође, указао на чињеницу да грађани Србије треба да мењају колективни став да не могу да утичу на друштвене догађаје.

“Страначки лидери су успоставили систем који ради за њих, зашто би га мењали? Ми верујемо да је решење у промени институција које треба да контролишу политичке лидере. Они треба да преговарају међу собом и са грађанима”, рекао је Кели.

Према истраживању ЦеСИД-а, више од половине испитаника (56,7%) каже да не би учествовало у политичким протестима, док би се само четвртина њих придружила економским протестима.

Ðорђе Вуковић је оценио да, поред неодговорности политичке елите, успореном развоју демократије у Србији доприноси и сама структура становништва.

“Веома смо стара нација, а просечно образовање је, према наводима из овог истраживања, две и по године средње школе”, упозорио је Вуковић.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]