Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Међународни дан борбе против гениталног сакаћења

Објављено 06.02.2015.

zero_toleranceВисока представница за спољну политику и безбедност/потпредседница Комисије, Федерика Могерини, комесарка за правосуђе, питања потрошача и родну једнакост, Вера Јурова и комесар за међународну помоћ и развој, Невен Мимица, издали су заједничко саопштење поводом Међународног дана борбе против гениталног сакаћења жена, 6. фебруара:

“На данашњи дан, као и током целе године, удружујемо снаге како бисмо рекли: нема толеранције за полно сакаћење жена у Европи и свету.

Као и друге штетне праксе, полно сакаћење жена држи жене и девојке заробљеним у вредносном систему који истовремено негује неједнакост и погубан је за друштво у целини. Процене показују да жртве ове праксе достижу цифру од чак 125 милиона у свету односно 500.000 у ЕУ. Ова пракса има далекосежне последице по здравље и добробит, а може изазвати чак и смрт.

Посвећени смо сталној борби окончања ове праксе која крши људска и права детета. Оштро осуђујемо сваки вид насиља над женама и девојчицама: обичаји, традиција, приватност, религија као ни такозвана част не смеју бити изговор за било који вид насиља над женама и девојчицама, нити пак државе смеју било шта од наведеног да користе као изговор како би избегле своје обавезе и спречиле насиље над женама односно кривично гониле починитеље.

ЕУ, у оквиру глобалне стратегије унапређења једнакости полова, на више фронтова води борбу против овакве праксе. Комисија подржава рад НВО на најнижем нивоу, односно у средишту заједница које обављају овакве праксе, сарадњом са женама, девојчицама, мушкарцима, дечацима и верским вођама. Као додатак текућем финансирању напора на нивоу држава чланица, као и на терену, већ ове године ће на располагање бити стављено додатних 4,5 милиона евра у циљу подршке пројектима који се залажу за спречавање и борбу против штетних пракси широм ЕУ.

Такође радимо на стварању интернет платформе на тему женског полног сакаћења намењену професионалцима будући да су они први који ступају у контакт са жртвама и девојчицама које су изложене оваквим ризицима. Желимо да делујемо на првој линији контакта; ово укључује медицинске сестре, судије, службенике који се баве питањима азила, наставнике, лекаре и полицијске службенике, те да их подржимо и помогнемо окончање ове праксе.

ЕУ подстиче државе широм света да забрањују, изричу казне и предузму одговарајуће мере које ће водити до промене друштвених норми које подстичу полно сакаћење жена, тако што ће ова питања третирати као приоритете у програмима који се тичу политичких и дијалога на тему људских права са ЕУ и релевантним партнерским земљама. ЕУ подржава унапређење националних законских прописа о полном сакаћењу жена, подизању свести, едукацији на тему родне и полне једнакости, те рад организација на локалном нивоу.

Ово, на пример, обухвата подршку залагањима цивилног друштва за повећаним приступом правосудном систему међу женама и смањењу броја жртава ове праксе у Либерији. У Гвинеји Бисао, напори се огледају у успостављању окружења које штити права жена, залагањима за укидањем ових пракси и пружањем подршке жртвама. Сличне акције су подржане и у низу других земаља попут Малија, Уганде, Сијере Леоне, Египта, Мауританије, Џибутија, Јемена, Сенегала, Бенина и Тогоа.

У сарадњи са Европским институтом за родну једнакост ћемо наставити да радимо на побољшању прикупљања података и на унапређењу знања о полном сакаћењу жена. Настављавамо и сарадњу са експертима који су непосредно ангажовани на елиминисању ових пракси на националном, академском и нивоу заједнице. Циљ који желимо да постигнемо јесте да више ниједна жена нити девојчица не мора да се подвргне полном сакаћењу. Поздрављамо недавно ступање на снагу Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против породичног и насиља над женама која представља драгоцени оквир за делотворну борбу против насиља над женама и девојчицама, као и борбу против полног сакаћења, на националном и на нивоу Европе.

ЕУ је и даље у потпуности посвећена борби против свих облика насиља који се заснивају на роду, у оквиру ЕУ и шире. Настављамо заједничке напоре за забрану полног сакаћења жена у ЕУ и изван ње, као и наше напоре да остваримо родну једнакост.”

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]