Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Михајловић и Војачкова-Солорано: За превенцију насиља над женама и децом 950.000 долара

Објављено 08.09.2016.

zmsПотпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, и стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова-Солорано потписале су пројектни документ „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама“, вредан 950.000 долара, који ће омогућити бољу превенцију породичног и партнерског насиља и насиља над децом.

„Породично и партнерско насиље није више само питање појединца или једне владе, то је друштвени и економски проблем против којег морамо сви заједно да се боримо“, рекла је Михајловићева после потписивања документа у Влади Србије.

Она је подсетила да је у последњих 10 година у породичном насиљу убијено 314 жена, а само у овој години 16, а све то изазива и друге проблеме и утиче на децу. „Када једном у децембру неке године будемо прочитали да у току те године ниједна жена није убијена и да ниједно дете није страдало у партнерском и породичном насиљу, онда ћемо моћи да кажемо да смо успели у овом послу“, рекла је Михајловићева.

“Неки од задатака Координационог тела за родну равноправност, које је на предлог премијера основала претходна влада, управо су превенција насиља и рад са најмлађим узрастом”, навела је Михајловићева и захвалила Уједињеним нацијама и Влади Шведске као донатору на подршци и помоћи у овом пројекту.

„О насиљу треба да говоримо не само када се оно деси, већ морамо сви заједно да радимо на превенцији, да спречимо да до тога дође и да деца која у таквим породицама одрастају и пролазе трауме немају то као једини модел развоја, па да касније и сами постану насилници“, нагласила је Михајловићева.

Други део овог пројекта је, како је навела, усклађивање закона који у својим сегментима имају питање насиља са европским стандардима и вредностима. „Моја порука је да сви имамо обавезу да о овоме бар мало размислимо и да се у свом простору боримо против насиља над женама и децом. Држава је ту да створи законодавне оквире и да свим инструментима које је створила реагује. Али и свако ко види насиље треба да реагује“, истакла је Михајловићева.

Војачкова-Солорано је рекла да ће овај пројекат омогућити наставак сарадње УН и Коодинационог тела за родну равноправност у борби против насиља над женама, које је, како је рекла, свеприсутно. „Насиље постаје велики социјални проблем, а насиље над женама не сме да буде прихватљиво. То није само приватно питање, већ и друштвено“, поручила је Солорано.

Она је истакла да ће уз подршку шведске владе, УН и Координационо тело сада бити у могућности да наставе борбу против насиља, као и да жртве насиља добију подршку и буду у могућности да добију не само правну и друштвену помоћ, не само у Београду, већ у целој Србији.

Амбасадор Шведске у Београду, Јан Лундин рекао је да је његовој земљи веома битна борба против насиља над женама и да ће се као чланица Савета безбедности од 2017. до 2018. у УН за то посебно залагати и бити веома активна. „То није само породични или лични проблем, борба мора да буде друштвена, чак и глобална. Ово није смо српски проблем, насиље постоји свуда, и у Шведској и у свим другим земљама“, навео је Лундин.

Он је указао да је та борба део и шведске спољне политике и да Шведска води такозвану политику равноправности, за коју се чак понекад каже и „феминистичка политика“.

Извор: www.mgsi.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]