Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Mihajlović i Vojačkova-Solorano: Za prevenciju nasilja nad ženama i decom 950.000 dolara

Objavljeno 08.09.2016.

zmsPotpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, i stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano potpisale su projektni dokument “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama”, vredan 950.000 dolara, koji će omogućiti bolju prevenciju porodičnog i partnerskog nasilja i nasilja nad decom.

“Porodično i partnersko nasilje nije više samo pitanje pojedinca ili jedne vlade, to je društveni i ekonomski problem protiv kojeg moramo svi zajedno da se borimo”, rekla je Mihajlovićeva posle potpisivanja dokumenta u Vladi Srbije.

Ona je podsetila da je u poslednjih 10 godina u porodičnom nasilju ubijeno 314 žena, a samo u ovoj godini 16, a sve to izaziva i druge probleme i utiče na decu. “Kada jednom u decembru neke godine budemo pročitali da u toku te godine nijedna žena nije ubijena i da nijedno dete nije stradalo u partnerskom i porodičnom nasilju, onda ćemo moći da kažemo da smo uspeli u ovom poslu”, rekla je Mihajlovićeva.

“Neki od zadataka Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, koje je na predlog premijera osnovala prethodna vlada, upravo su prevencija nasilja i rad sa najmlađim uzrastom”, navela je Mihajlovićeva i zahvalila Ujedinjenim nacijama i Vladi Švedske kao donatoru na podršci i pomoći u ovom projektu.

“O nasilju treba da govorimo ne samo kada se ono desi, već moramo svi zajedno da radimo na prevenciji, da sprečimo da do toga dođe i da deca koja u takvim porodicama odrastaju i prolaze traume nemaju to kao jedini model razvoja, pa da kasnije i sami postanu nasilnici”, naglasila je Mihajlovićeva.

Drugi deo ovog projekta je, kako je navela, usklađivanje zakona koji u svojim segmentima imaju pitanje nasilja sa evropskim standardima i vrednostima. “Moja poruka je da svi imamo obavezu da o ovome bar malo razmislimo i da se u svom prostoru borimo protiv nasilja nad ženama i decom. Država je tu da stvori zakonodavne okvire i da svim instrumentima koje je stvorila reaguje. Ali i svako ko vidi nasilje treba da reaguje”, istakla je Mihajlovićeva.

Vojačkova-Solorano je rekla da će ovaj projekat omogućiti nastavak saradnje UN i Koodinacionog tela za rodnu ravnopravnost u borbi protiv nasilja nad ženama, koje je, kako je rekla, sveprisutno. “Nasilje postaje veliki socijalni problem, a nasilje nad ženama ne sme da bude prihvatljivo. To nije samo privatno pitanje, već i društveno”, poručila je Solorano.

Ona je istakla da će uz podršku švedske vlade, UN i Koordinaciono telo sada biti u mogućnosti da nastave borbu protiv nasilja, kao i da žrtve nasilja dobiju podršku i budu u mogućnosti da dobiju ne samo pravnu i društvenu pomoć, ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji.

Ambasador Švedske u Beogradu, Jan Lundin rekao je da je njegovoj zemlji veoma bitna borba protiv nasilja nad ženama i da će se kao članica Saveta bezbednosti od 2017. do 2018. u UN za to posebno zalagati i biti veoma aktivna. “To nije samo porodični ili lični problem, borba mora da bude društvena, čak i globalna. Ovo nije smo srpski problem, nasilje postoji svuda, i u Švedskoj i u svim drugim zemljama”, naveo je Lundin.

On je ukazao da je ta borba deo i švedske spoljne politike i da Švedska vodi takozvanu politiku ravnopravnosti, za koju se čak ponekad kaže i “feministička politika”.

Izvor: www.mgsi.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]