Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ми, актери данашњице, творци смо сутрашњице

Објављено 19.04.2017.

GRUBBПише: Нена Милојковић, наставница српског језика у GRUBB центру у Нишу (Блог о социјалном укључивању)

У Бриселу, 28.3.2017. GRUBB је проглашен за најбољи пројекат у Србији који се бави интеграцијом Рома. Ова награда доказ је да мисија коју имамо читаву деценију има снажан одјек и да је оно што GRUBB ради од великог значаја. Јоханес Хан, европски комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу, истакао је да ЕУ кроз ову награду исказује поштовање према људима који су посвећени стварању инклузивнијег друштва. Добитници награде, додао је он, нису само велики актери данашњице, они су творци сутрашњице.

Када постојите више од десет година и радите посвећено и са пуно ентузијазма, са јасним циљем и искреном жељом да олакшате кораке оних који се свакодневно спотичу о предрасуде, и када је иза вас број од седам стотина деце, колико је прошло кроз едукативне центре GRUBB фондације, јасно је да то што радите има смисла. Ипак, срећа и одушевљење не могу изостати када чујете да је и свет препознао колико је важно оно што радите да се млади Роми оснаже на свом путу образовања и изградње бољег и лепшег сутра.

Велики јубилеј, деценија успешног постојања, прошле године крунисан је спектакуларним извођењем мјузикла GRUBB Show у Народном позоришту у Београду, уз присуство великог броја поштовалаца нашег рада, који прате и подржавају наше залагање да другачији буду једнаки. То је била јединствена прилика да се јасно и гласно чује глас оних који немају често прилику да говоре о себи, свом животу, свом богатом наслеђу.

Много деце је расло уз GRUBB, много њих је радило на јединственом музичко-сценском делу које је проносило глас младих Рома по свету. Сада неки од њих настављају, да у улози наставника, помажу неким новим клинцима да развију своје таленте и остваре своје снове.

Силвиа, Кристина, Дача и Даниел само су неки од полазника центра у Београду и Нишу којима је GRUBB био важан део одрастања. И не само одрастања, него и сада, када су на прагу зрелости и осамостаљења, када су завршили школу и наставили да буду део приче која подстиче образовање неких нових генерација младих Рома.

Креативност, слобода, а са друге стране одговорност, организованост и посвећеност градили су их док су као школарци долазили на часове музике и плеса, док су вредно учили и успешно завршавали све своје школске задатке. Поштовање и подршка коју су добијали мотивисала их је да се труде да израсту у најбољу верзију себе. Драгоцено искуство које су стицали поносно представљајући свој народ, своју културу, помогло им је да стекну самопоуздање, да постану свесни себе и тога колико вреде. Небројено пута су се нашли у прилици да говоре у име Рома, да пред публиком у својој земљи, али и широм света, представе своје јединствено културно наслеђе.

“GRUBB је моја породица”, каже Силвиа. “То је место где сам пронашла себе, где сам расла, откривала своје таленте, где сам учила, фотографисала, писала приче и плесала. Данас и ја радим са децом, говорим им да верују у себе, буду упорни, да уче и раде на себи, јер то је пут у сигурну будућност.”

Силвиа истиче да је поносна на то што је имала част да у име фондације прими награду у Бриселу која је круна десетогодишњег рада на интеграцији и оснаживању младих Рома у Србији. Она и Дача представљали су у Бриселу GRUBB који годинама представља њих, младе Роме, храбри их и даје ветар у леђа да поносно покажу колико могу, знају и вреде.

“У Бриселу смо смо се нашли у потпуно другачијем окружењу, све је то једно ново, важно искуство. Упознали смо сјајне људе из других организација, али тренутак када смо ми проглашени за најбољи пројекат у Србији је неописив. Кад сам као ђак долазио у GRUBB то је било место на ком сам слободан, данас све то има много већи смисао“, каже Дача.

(…)

Текст “Ми, актери данашњице, творци смо сутрашњице” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]