Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Млади Обреновца: И даље нам је потребна помоћ

Објављено 16.06.2014.

Шта је потребно учинити да би грађани Обреновца, чији је свакодневни живот поремећен катастрофалним поплавама, могли да се врате у свој град? У Канцеларији за младе у том граду сматрају да се не треба задовољити основном инфраструктуром и да је њиховим корисницима, деци и младима, потребно обезбедити и додатне образовне и забавне садржаје. Зато су основали Фондацију за младе Обреновца, из које ће уз помоћ донатора обнављати просторе и активности који нису у фокусу државе и великих организација, попут игралишта, Канцеларије за младе, курсева и радионица. У Канцеларији такође упозоравају да мотивација волонтера за сређивање Обреновца опада.

Канцеларија се након поплава прво укључила у обнову града. Најконкретнији пример је организација аутобуса волонтера који сваког дана полази од београдског Центра Сава и за које је Канцеларија обезбедила потребну опрему, попут асепсола, чизама и маски, рекао је за ЕурАктив координатор Канцеларије Душко Крстић.

“Мотивација људи опада и наш утисак је да је једини извор будућих волонтера корпоративно волонтирање. Имамо најаве компанија које до краја овог месеца можемо очекивати”, навео је он.

Како је најавио, од јула ће бити организовани и међународни волонтерски кампови, у којима ће учесници бити ангажовани на разноврсним активностима, попут сређивања јавних простора.

Овакве активности су потребне с обзиром на размере проблема. Не упуштајући се у оцену начина на који је држава одговорила на ову ванредну ситуацију, Крстић је указао да је великом броју људи потребна помоћ и подршка, како у градској тако и у сеоској средини које свака имају своје специфичности, а да је утисак да се ствари у великој мери решавају “помоћу штапа и канапа”.

Било како било, грађани Обреновца би ускоро требало да добију основне услове за живот у свом граду. Под тим се подразумева регулисање канализације и редовно снабдевање водом и струјом. Према најавама из државе, приоритет је да до јесени прораде и школе у Обреновцу.

Вода и струја нису довољни

Канцеларија за младе Обреновца је одлучила је да, поред помоћи коју пружа у обнови града, покуша да обезбеди да деца и млади након повратка у град имају додатне садржаје, будући да је и оно што су до сада користили оштећено у поплавама.

“Убеђен сам да и за те просторе који за државу нису приоритет постоје донатори који не могу да подржавају обнове школа и вртића, али могу младе као циљну групу”, рекао је Крстић.

То ће се радити преко Фондације за младе Обреновца коју је покренула Канцеларија.

Председник Савета за младе у Обреновцу Бранко Спасић рекао је да је главни циљ Фондације да обнови инфраструктуру за децу и младе, попут Клуба за младе, терена, музичког студија и библиотека, као и да се поново покрену програми неформалног образовања који се спроводе од 2010. године.

Сваке године је неколико хиљада младих пролазило кроз те програме, који су укључивали и курсеве језика, музичке радионице, обуке из рачунара, плес и друге активности, рекао је Спасић. Како је додао, у садашњим околностима оне не би могле да се одрже, па су зато међу циљевима Фондације.

Фондација пружа и подршку волонтерским иницијативама у циљу обнове инфрастуктуре. Како је објаснио, то конкретно значи да ако се млади организују да би обновили нешто од инфраструктуре која им је потребна, могу да се пријаве за помоћ и новац Фондације.

Фондација је у преговорима са неколико организација о донацијама, рекао је Спасић.

Написао: С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]