Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Моје стажирање у Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом

Објављено 25.01.2013.

Nerma BajramovićПише: Нерма Бајрамовић (Блог о социјалном укључивању)

Могућност да учествујем у програму стажирања младих – припадника националних мањина у државним институцијама у Републици Србији за мене је била јединствена прилика да са упознам са начином рада у органима државне управе, као и шанса да своја досадашња знања и искуства тестирам кроз практичну примену у једној младој служби Владе Србије. Долазак у Канцеларију за сарадњу са цивилним друштвом је због многих појединости био вишеструки изазов, не само у погледу прилагођавања захтевима стажирања, већ и из разлога што сам се ту по први пут сусрела са пословима које нисам до сада обављала, пошто нису из опсега моје основне професије (дипломирани филолог за енглески језик и књижевност).

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије основана је 2011. године са циљем укључивања организација цивилног друштва у стални дијалог са Владом Републике Србије, снажења цивилног друштва и његовог учешћа у изради јавних политика, сталне и отворене сарадње државних органа и удружења грађана, међусекторске сарадње државних институција, цивилног друштва и приватног сектора као и јачања партиципативне демократије у Републици Србији. Просторије Канцеларија смештене су у великом СИВ-у, у Палати „Србија“ на Новом Београду.

Директорка канцеларије координира Одсеком за планирање и стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва, Групом за међународну сарадњу и европске интеграције и Групом за правне и финансијске послове. Самостална саветница за послове планирања комуникације и промотивних активности обавља послове односа са јавношћу. Тим се састоји од претежно младих људи завидног нивоа знања из области законодавства, економије, међународних односа, политичких наука, књижевности, природних наука. Већина запослених има иза себе вишегодишње искуство у цивилном сектору. Услед брзог протока битних информација и тенденција да се буде у корак са свакодневним дешавањима у систему државне управе и цивилном друштву, сваки је дан у Канцеларији нов и другачији, што мења моју досадашњу слику о раду у државној управи и, морам да признам,  импонује ми и одговара. Динамичност активности које се обављају чини да је интерперсонална комуникација унутар тима од кључног значаја, на чему запослени свакодневно раде, унапређујући на тај начин своју међусобну сарадњу.

Програм стажирања у којем поред осталих 11 стажиста/киња учествујем и ја почео је 1. новембра 2012. године. То је пројекат који спроводи Канцеларија за људска и мањинска права. Ја припадам трећој генерацији стажиста/киња који пролазе кроз државну управу. Цео програм замишљен је тако да учесници/це програма проведу шест месеци у оквиру неке од институција државне управе у којима ће стећи практична знања. На почетку стажирања у Канцеларији почела сам да се упознајем са законима и осталим правним актима који се тичу уређења и функционисања институција државне управе и саме Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом. Након тога почела сам да добијам конкретне радне задатке што је подстакло моје даље интересовање. Приликом обављања задатака бавила сам се превођењем, сакупљањем података и асистирала у канцеларијским пословима.

Све активности у којима сам до сада учествовала омогућиле су ми да стекнем бројна теоријска и практична знања у областима које мандат Канцеларије покрива.  За непуна три месеца учествовала сам и у техничкој организацији и реализацији бројних догађаја којима је Канцлерија била домаћин: представљање Годишњег збирног извештаја о средствима намењеним из Буџета Србије за организације цивилног друштва представницима локалне самоуправе и државне управе, представљање програма “Европа за грађане и грађанке” за чију контакт тачку је именована Канцеларија, конференције за новинаре у Медија центру и многе друге.

(…)

Текст “Моје стажирање у Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом” Нерме Бајрамовић у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]