Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Мрежа за ромска питања СКГО: Образовање је један од кључних корака у процесу инклузије Рома

Објављено 08.12.2016.

skgo_romiТрећи састанак Мреже за ромска питања СКГО одржан је 28. новембра у Београду. Тема састанка било је образовање као једно од пет приоритетних области дефинисаних у „Стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016 до 2025. године“, али и о мобилним тимовима који због свог састава представљају мултисекторски механизам за инклузију Рома.

Образовање Рома и Ромкиња је једно од кључних корака у побољшању положаја ромске мањине у Србији, јер укључивањем у образовни систем се повећавају њихове шансе за запошљавање, квалитетнији живот и инклузију у локалној заједници, изјавио је генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић.

„Ми као СКГО сматрамо обавезом да помогнемо локалним самоуправама да реализују одговарајуће стратешке планове на државном и локалном нивоу, како би се ромска заједница укључила у све животне токове у нашој земљи“, рекао је Станичић.

Он је казао да је СКГО, у припреми Закона о запосленима у аутономним покрајинама и локалним самоуправама, који ступа на снагу 1. децембра, предложила да у свакој општини буде успостављено радно место координатора за ромска питања којем ће се Роми и Ромкиње моћи да се обрате.

Станичић је казао да је координатор за ромска питања „професионалац који зна материју, зна шта се дешава у локалној заједници, који може да припреми предлоге и образложења и обави квалитетну комуникацију са Ромима и Ромкињама“.

Председник Одбора за људска и мањинска права родну равноправност Народне скупштине Мехо Омеровић казао је да Скупштина и Влада Србије велику пажњу посвећује социјалној интеграцији Рома у све поре друштва, јер су Роми и Ромкиње најугроженији део друштва Србије.

Он је рекао да се ромска мањина у Србији суочава са проблемима у области образовања, здравства, социјалне заштите, становања и запошљавања. Омеровић је истакао да треба јачати ромске институције у Србији, као и утицати на повећање спремности Рома и Ромкиња да се укључе у рад у срединама у којима представљају своју заједницу.

Саветница у Министарству државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић казала је да Министарство од оснивања Мреже за ромска питања у делокругу својих овлашћења предузима активности за унапређење положаја Ромске националне мањине.

„Ја бих данас скренула пажњу на питање координатора за ромска питања у јединицама локалне самоуправе“, рекла је она и додала да је основни посао координатора за ромска питања комуникација са представницима ромске националне мањине и идентификовање њихових проблема, сарадња са педагошким асистентима и здравственим медијаторкама да би се на свеобухватан начин решили њихови проблеми у одређеној локалној самоуправи.

Менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Иван Секуловић казао је да укључивање Рома и Ромкиња у друштво доприноси целокупном развоју, наводећи да ће то могуће уз бољу координацију свих нивоа у држави, а улога локалних власти већа.

Помоћница покрајинског секретара у Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова у Сектору за инклузију Рома Тамара Мохачи оценила је да усвајање инклузије као стратешког циља показује да је држава спремна за укључивање Рома и Ромкиња.

Тамара Мохачи је казала да је Војводина једина регија у Европи у која је омогућила Ромима и Ромкињама да студирају на ромском језику, а да се ове године повећао број оних који су наставу пратили на том језику.

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек казала је да министарство посебну пажњу посвећује инклузији и да је један од највећих пројеката које ће идуће године бити започет уз подршку Светске банке, а који се односи на повећање доступности предшколских установа уз укључење деце која живе у сиромаштву, као и Роме и Ромкиње.

„Најважније је да локалне самоуправе, као носиоци предшколског образовања и васпитања схвате колика је улога овог пројекта“, рекла је Анамарија Вичек и најавила да ће ускоро бити отворен јавни позив за локалне самоуправе с циљем да се утврди које вртиће треба обновити и у којим локалним самоуправама могу да се изграде нови вртићи.

Састанак Мреже за ромска питања одржан је у оквиру пројекта „Институционална подршка СКГО – друга фаза“, који финансијски подржава Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC).

Извор: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]