Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Мрежа Омладински HUB Западног Балкана и Турске: Програм јачања капацитета, финансијске подршке и менторинга за нове чланице Мреже (рок: 15.9.2021)

Објављено 20.07.2021.

Omladinski HUB - poziv za OCDОтворен је позив за мале и средње организације које се баве унапређивањем положаја младих из осетљивих категорија на локалном нивоу да се придруже раду и будућем развоју Мреже Омладински HUB Западног Балкана и Турске. Мрежа ће у наредном периоду укључити 100 локалних организација из Албаније, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Турске.

Током прве фазе програма, програм јачања капацитета састојаће се од сета обука на тему оперативног управљања ЕУ пројектима, спровођења промотивних кампања и пилотирања иновативних модела запошљавања и унапређивање запошљивости младих. У другој фази програма, биће изабрано 50 организација које ће добити финансијску и менторску подршку за сопствене пројекте.

Укупно трајање Програма за изградњу капацитета и финансијску подршку је 18 месеци (6 месеци за програм обука и 12 месеци финансијске и менторске подршке). ОЦД ће морати да поднесу предлог пројекта на крају прве фазе програма, док пројекти треба да трају 12 месеци.

Програм изградње капацитета и финансијска подршка реализоваће се кроз четири главна корака:

1. КОРАК: Процес селекције 100 организација за учешће у програму јачања капацитета

Током првог прве фазе биће одабрано 100 локалних организација из Албаније, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Турске (по 20 организација у свакој земљи). Програм јачања капацитета траје 6 месеци и пружиће подршку организацијама за изградњу програмских и административних капацитета, а тиме ће помоћи ОЦД да креирају иновативна решења за запошљавање и унапређивање запошљивости младих из осетљивих група. Програм је намењен:

  1. Мањим и тек основаним организацијама, фондацијама или удружењима ОЦД – организације са годишњим прометом мањим од 15.000 евра
  2. Организацијама, фондацијама или удружењима ОЦД средње величине – организације са годишњим прометом већим од 15.000 евра.

Постојеће чланице Мреже које су користиле програм јачања капацитета у претходном циклусу не испуњавају услове да се пријаве за овај програм.

2. КОРАК: Реализација програма јачања капацитета

Програм обуке допринеће развоју и јачању капацитета ОЦД за припрему, развој и спровођење иновативних решења за запошљавање и унапређивање запошљивости младих из осетљивих група (NEET омладина). Програм јачања капацитета биће реализован у периоду од септембра до новембра 2021. године, са циљем унапређивања техничких и управљачких капацитета организација неопходних за пилотирање иновативних модела за запошљавање и унапређивање запошљивости младих.

У оквиру програма биће организован интензиван четвородневни програм обуке на локалном нивоу који покрива следеће теме:

  1. Промоција и пилотирање модела запошљавања и пословних модела којима би се млади из NEET-а могли бавити, укључујући теме попут рада са локалним предузећима, дигиталних вештина и алата за запошљавање младих, итд;
  2. Управљање пројектима и финансијама,
  3. Процеси ЕУ интеграција релевантни за ову тему,
  4. Промотивне кампање – подизање свести и видљивост акција у складу са ЕУ процедурама.

Након програма обуке, организације ће бити позване да развију своје пројектне идеје и пријаве се за финансијску подршку.

3. КОРАК: Писање предлога пројеката, селекција и одабир пројеката, потписивање уговора

Позив за финансијску и менторску подршку организацијама биће ограничен и лимитиран само за 100 организација (изабраних у 1. КОРАКУ). Најмање 50 организација биће одабрано од стране селекционе комисије за финансијску и менторску подршку њиховим пројектима који имају за циљ оснаживање младих из NEET категорије и пилотирање иновативних решења за запошљавање и унапређивање запошљивости младих.

Тражена финансијска подршка у оквиру овог позива за подношење пројеката мора бити између следећих минималних и максималних износа:

  • LOT 1: Максимални износ пројекта до 5.000 евра – ОЦД са годишњим прометом мањим од 15.000 евра.
  • LOT 2: Максимални износ пројекта до 10.000 евра – ОЦД са годишњим прометом већим од 15.000 евра.

Процес селекције пројеката, потписивање уговора и почетак спровођења пројеката планирани су од марта 2022. године. Имплементација пројеката треба да се заврши у марту 2023. године. У оквиру ове финансијске подршке биће подржано најмање 50 пројеката, 10 пројеката у свакој земљи (Албанија, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Турска). Максимално трајање финансијске подршке је 12 месеци.

4. КОРАК: Реализација локалних пројеката и менторска подршка

Током једногодишњих пројеката, осим финансијске подршке, организацијама ће бити на располагању менторска подршка у вези са оперативним и финансијским управљањем пројектима, као и у спровођењу активности, посебно за дизајнирање и спровођење локалних промотивних активности. Менторска подршка обухватиће редовне месечне састанке са представницима националних hub организација у свакој земљи (Фондација „Ана и Владе Дивац” за Србију) и годишњи састанак Мреже на националном нивоу.

Изабране организације, које су укључене у програм јачања капацитета и финансијску подршку, постаће нове чланице Мреже Омладински HUB Западног Балкана и Турске и биће укључене у њене активности: учествовање у годишњим консултативним дебатама на којима се формулише заговарачке активности мреже; учествовање у обукама за локалне медије и свим догађајима који ће се спроводити на локалном, националном и регионалном нивоу.

Начин пријављивања

Позив је отворен за све заинтересоване организације, фондације и удружења организација које делују у локалним заједницама у области младих или социјално-економских питања.

Заинтересоване организације се позивају да се пријаве попуњавањем Пријавног обрасца, коме можете приступити овде.

Рок за подношење пријава је 15. септембар 2021. године.

Питања могу бити послата е-поштом најкасније до 5. септембра 2021. националним координаторима (За Србију контактира се Фондација „Ана и Владе Дивац”, bojana.jevtović@divac.com).

Информације о Мрежи

Заједничко за земље Западног Балкана и Турске јесте да су кандидати за чланство у ЕУ, док их са друге стране одликује низак проценат укључивања младих у важне процесе доношења одлука у заједници и чињеница да тренутне јавне политике не подстичу њихово учешће. Управо из тих разлога 2016. године основана је Мрежа Омладински HUB Западног Балкана и Турске, како би се осигурало веће учешће младих у Албанији, Северној Македонији, Црној Гори, Србији и Турској. Данас мрежа окупља 20 омладинских организација ангажованих у праћењу политика и заговарању решења у области политичке, економске и социјалне инклузије младих, са посебним фокусом на запошљавање младих из осетљивих група. Мрежа Омладински HUB је координисана од стране пет организација за младе из ових земаља (Фондација „Ана и Владе Дивац” (Србија), НВО Прима (Црна Гора), Савез младих – Крушево (Северна Македонија), Partners Albania – Центар за управљање променама и развојем (Албанија) и Фондација заједнице волонтера (Турска)), док је финансијски подржава Европска комисија, као део својих напора да константно унапређује однос јавних власти према младима.

Током претходне четири године, Мрежа је креирала Индекс партиципације младих (Youth Participation Index), јединствену методологију која омогућава прикупљање података и праћење учешћа младих у процесима доношења одлука у различитим сферама и на тај начин обезбеђује компаративну анализу података за земље Западног Балкана и Турске. Индекс показује да постоји значајна разлика између тренутне ситуације у свим земљама у поређењу са европским вредностима дефинисаним Стратегијом Европа 2020. На основу ових резултата, извештај о мониторингу је основ за препоруке и иницијативе за заговарање.

Према налазима, Индекс указује да је један од највећих изазова у свим земљама везан за економску димензију, односно питање запошљавања младих. Са друге стране, анализа указује да се недовољно и неконзистентно прикупљају подаци о младима из осетљивих група, што додатно отежава њихов положај на тржишту рада, као и да већина ових земаља има високу стопу NEET младих – која означава младе који нису запослени, али нису ни у систему образовања или на обукама. Сходно томе, Мрежа ће се у наредне 4 године фокусирати управо на питање запошљавања младих који долазе из осетљивих група.

Циљ пројекта WB&T FOR EMPLOYOUTH је да допринесе јачању регионалне сарадње, партиципативне демократије и подржи процесе приближавања Албаније, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Турске ЕУ у области запошљавања младих, са фокусом на:

  • стварање решења заснованих на информацијама и пракси на локалу а у циљу побољшања политике запошљавања младих који нису у систему образовања и који нису запослени (NEET);
  • повећање капацитета организација цивилног друштва да пилотирају и промовишу иновативна решења за боље запошљавање младих из NEET категорије;
  • повећање ангажмана и утицаја организација цивилног друштва у подизању свести јавности о запошљавању младих из осетљивих група.

Имплементацију пројекта експертски су подржали: Србија – Министартсво омладине и спорта, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије; Црна Гора – Министарство спорта Црне Горе – Директорат за младе, Привредна комора Црне Горе; Албанија – Национална служба за запошљавање; Северна Македонија – Агенција за младе и спорт, Општина Гази Баба; Турска –  Иницијатива за запошљавање жена и положај жене на тржишту рада – KEIG.

Више информација о Мрежи и позиву потражите на www.divac.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]